Home Mozaik Panorame obale u doba Riegera i danas

Panorame obale u doba Riegera i danas

3
0

Panorame obale u doba Riegera i danas je naslov izložbe koja traje od 11. siječnja do 25. siječnja ove godine u Muzeju grada Rijeke. Priredili smo reprodukcije Riegerovih prikaza obale od Pule do Boke povećanoj na 13,5 metara dužine. Osim toga izložene su Riegerovi prikazi zapadne obale Istre kao i neki prikazi obale iz peljara Mediterana tiskanog 1908. godine u Berlinu. Posjetitelji imaju prilike vidjeti izvore koji nam je ustupio Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Također se na ekranima mogu pregledavati snimke koje smo uradili proteklih godina snimajući istu tu obalu, ali kamerom HD rezolucije. Ovo je prilika da se posjetitelji upoznaju sa radom na projektu Obala naših unuka i uvjere u kvalitetu i obim snimki.

Nekoliko je točaka zajedničko ovim prikazima obale. Prvo je da se odnosi na istočnu obalu Jadrana koja je razvedenija i atraktivnija za prikazivanje. Prikazi obale nisu potekli od službenih institucija, kartografskih ili umjetničkih. Cilj oba projekta je cjelovitost. I dok je Riegerov prikaz stvaran u svrhu turističkog suvenira putnicima na linijama Lloyd Austriaco, video snimka obale se već nalazi na Internetu i svaki potencijalni putnik može jednostavno pregledavati obalu Jadrana iz bilo kojeg dijela svijeta. Godinama su Rigerove prikaze koristili nautičari kao pomočno sredstvo u navigaciji razvedenim dijelom Jadrana, a tehnički napredak omogućuje da već sutra koristimo prikaze obale na svojim mobilnim telefonima/kompjuterima kada nam je vidljivost uskraćena, u magli ili po mraku. kao što danas uspoređujemo elemente Rigerovih veduta gradova sa današnjom urbanizacijom pejsaža, tko će u doba naših unuka neki hologramski snimatelji pratiti GPS tragove napravljene na današnjem snimanju.

Ako vas to neće privući da se popnete na treći kat gdje je ova izložba, računajte da morate proći kroz muzejski prostor gdje je upravo veličanstvena izložba pomorske tematike, Riječki torpedo, prvi na svijetu. (ai)

Previous articleGoranska humanitarna noć za Jelenu iz Brod Moravica
Next articleOdržan prvi ovogodišnji trening NK Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here