Home Mozaik Penzioner se potukao s medvjedom oko gljiva: Vratio se ženi sav krvav,...

Penzioner se potukao s medvjedom oko gljiva: Vratio se ženi sav krvav, a onda je vidjela što drži u ruci

815
0
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/brown-bear-on-a-body-of-water-158109/

Šokirana umirovljenica iz Rusije, Galina Zherekhova, vidjela je svog supruga Pavla Nikolajeviča Žerehova (69) na trijemu kuće krvavih ruku i poderane majice, a zatim vrisnula: „Bože, paša. Što se dogodilo? Je li te netko tukao?” Scena iz horor filma upotpunila je trag krvi koja je curila iza njega, teško je disao i nije ispuštao mali nož iz ruku.

Samo 15 minuta ranije umirovljenik iz malog sela Hrebtovaja u Irkutskoj oblasti otišao je brati šumu i gljive u šumu. Uzeo je psa da mu pravi društvo i obećao supruzi da će se vratiti za nekoliko sati. Čim je ušao u šumu, Pavel je začuo čudan zveket, skrenuo pogled i ugledao medvjeda kako mu trči punom brzinom. Imao je sekundu da smisli kako se braniti.

– Unatoč tome što je muž visok 190 cm, a zvijer je bila mlada i nije najveća, ona je već prvim skokom oborila mog muža na tlo. A onda je medvjed počeo trgati Pavela. Pocijepao je odjeću i razderao grudi – rekla je Galina za Komsomolskaja pravda.

Iako starac nikad nije gledao Oscarom nagrađeni film “Povratnik”, sada se s pravom može usporediti s glavnim likom filma Hughom Glassom kojeg glumi Leonardo DiCaprio. Također se hrabro uhvatio u koštac s grabežljivcem kada se činilo da nema šanse, iako nije imao drugog izbora. Pas je odmah pobjegao, a nije poznato koliko je tučnjava trajala.

Pavel je nekako uspio izvaditi nož za gljive iz džepa i njime ubosti medvjeda u bok. Zvijer je glasno zaurlala, od bijesa nekoliko puta ogrebala Pavela pandžama i zaradila još jedan ubod. Nakon toga medvjed je odlučio prekinuti napad i povukao se. Sišao je s umirovljenika i pobjegao.

– Pavel se ne sjeća kako je došao kući u stanju šoka. Nije ni osjetio bol. Osjećao se loše kad je sjeo na trijem. Odmah sam pozvala hitnu – kaže Galina.

Već u bolnici pokazalo se da Pavel nije imao samo površinske rane.

– I medvjed je čovjeku slomio ruku. Umirovljenik je sada u srednje teškom stanju. Njegov život nije ugrožen – rekao je doktor ruskim novinama.

Pavel je cijeli svoj radni vijek proveo kao mehaničar, a kada je otišao u mirovinu, potpuno se posvetio branju gljiva, bobica i drugih darova iz šume. Ljeti bi po cijele dane lutao u grmlju u krugu od 20 kilometara od kuće, a nikada se nije izgubio niti susreo grabežljivce. Stoga se iznenadio kada ga je zvijer napala samo milju od sela.

– Inače, lovci su krenuli u potragu za ovim medvjedom. Već je osjetio krv. Međutim, nikada nije pronađen. Hoću li opet pustiti muža u šumu? Nema šanse! Ne trebaju nam više gljive. Život je važniji – kaže Galina.

Aleksandar Kondratov, profesor na Odsjeku za znanost o divljini i bioekologiju Irkutskog državnog agrarnog sveučilišta, smatra da je Pavel imao veliku sreću jer čak i šestomjesečni medvjed može ubiti čovjeka.

– Ako nemate oružje pri susretu s medvjedom, najbolji savjet je da vičete što glasnije, vičete, pljesnete rukama, kucate po tanjurima. Najvažnije, nikad ne bježite. Što učiniti ako vas je medvjed već napao? Nema načina. To je kao amatersko hrvanje sa svjetskim prvakom u hrvanju. U ovom slučaju, umirovljenik je imao veliku sreću. Obično ljudi umiru u takvim borbama. Čak i šestomjesečni majstor tajge može srušiti osobu svojom šapom i ubiti je. Može li se čovjek spasiti nožem? Da, moguće je. Možda se to dogodilo zato što je medvjed bio mlad i uplašen. Odrasla životinja bi se još više razbjesnila od boli – rekao je stručnjak.

Previous articleMamić oduševljen Zvezdom i Vučićem: Teško će moj Dinamo dostići Zvezdu!
Next articleDužnosnik Pentagona: ‘Rusi pokazuju znakove istrošenosti’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here