Home Mozaik Penzioner završio u bolnici nakon odnosa sa ženom: Doslovno se raspametio, dijagnoza...

Penzioner završio u bolnici nakon odnosa sa ženom: Doslovno se raspametio, dijagnoza je nevjerojatna

328
0

Neimenovani muškarac iz Irske izgubio je pamćenje nakon popodnevnog seksa sa svojom suprugom, prema nedavno objavljenoj medicinskoj studiji.

66-godišnji umirovljenik hitno je prebačen u bolnicu nakon što je doživio “napad amnezije” 10 minuta nakon intimne veze, navodi se u časopisu May Irish Medical Journal. Ovo nije bio prvi put da se “raspametio” u ljubavnoj vezi, jer mu se isto dogodilo prije više od sedam godina.

Liječnici na Odjelu za neurologiju Sveučilišne bolnice u Limericku rekli su da je ovaj slučaj pokazao da s*x može uzrokovati tzv. prolazna globalna amnezija (TGA). Studija pod nazivom “Rekurentna postkoitalna prolazna amnezija povezana s ograničenjem difuzije” detaljno je opisala kako je muškarac otkrio da je izgubio sva sjećanja na prethodna dva dana.

– U poslijepodnevnim satima na dan pojave simptoma imao je spolni odnos 10 minuta prije pojave poremećaja pamćenja. Nakon što je vidio datum na svom telefonu, uznemirio se što je dan ranije zaboravio godišnjicu braka – navodi se u studiji.

Problem je bio u tome što je zapravo već dan ranije sa suprugom i obitelji proslavio taj jubilej.

– Njegovo autobiografsko sjećanje ostalo je netaknuto, ali nije se sjećao ni tog jutra ni proslave prethodne noći. Muškarac je u više navrata ispitivao suprugu i kćer o događajima tog jutra i dan prije. Drugi neurološki simptomi nisu prijavljeni, a po dolasku u Hitnu njegov neurološki pregled dao je potpuno normalne rezultate – dodali su liječnici.

Uzrok TGA je nepoznat, međutim, postoji veza između iznenadnog gubitka pamćenja i migrene ili intenzivnog fizičkog napora u anamnezi. Također ga može potaknuti naglo uranjanje u toplu ili hladnu vodu, emocionalni stres, intenzivna bol ili, kako su liječnici nedavno otkrili, spolni odnos.

Ovaj bizaran poremećaj češći je kod osoba starijih od 50 godina, a može imati stopu recidiva od 6-10 posto.

U radu se navodi da TGA “može biti dijagnostički izazov jer je njegov mehanizam slabo shvaćen i ima mnogo potencijalnih imitacija.”

Previous articleRiječki srednjoškolci dobili vrijednu donaciju za potrebe praktične nastave (FOTO)
Next articleEvo gdje gledati Hrvatsku u Ligi nacija i U-21 u ključnoj utakmici za EP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here