Home Vijesti Pešić Bukovac ostaje predsjednica Gradskog vijeća

Pešić Bukovac ostaje predsjednica Gradskog vijeća

1256
1

Izglasavanju povjerenja predsjednici Gradskog vijeća prethodila je gotovo trosatna burna rasprava nakon koje je protiv razrješenja predsjednice Gradskog vijeća Pešić-Bukovac glasalo 20 vijećnika pozicije te 4 suzdržana vijećnika PGS-a. Za razrješenje je bilo 8 vijećnika HDZ-a te 2 vijećnika Liste za Rijeku. U obrazloženju prijedloga razrješenja predsjednice Gradskog vijeća, klub vijećnika HDZ-a istaknuo je kako inicijativa za razrješenje predsjednice Gradskog vijeća proizlazi iz razvidnog kršenja Statuta Grada Rijeke i Poslovnika rada Gradskog vijeća te se takvim odnosom rušeći ugled Gradskog vijeća.
– Pozivamo sve dobronamjerne vijećnike da ne budu instrument u rukama političke korupcije, da glasuju po savjesti i ne dozvole daljnje kršenje, zloporabu i nakaradna tumačenja Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća. Poštujući rezultate lokalnih izbora održanih u travnju 2009. godine, kada je koalicija SDP-HNS-IDS-HSLS-HSS-ARS-SDA osvojila 48,77% glasova birača predlažemo da koalicija predloži novog Predsjednika ili Predsjednicu Gradskog vijeća kojeg ćemo podržati i na taj način potvrditi da se poštuje volja birača s lokalnih izbora, rekao je u ime kluba vijećnika HDZ-a Hrvoje Burić

U ime kluba PGS-a Nikola Ivaniš istaknuo je kako su posljednje dvije godine ukazivali na način vođenja sjednica od stane Pešić-Bukovac, ali ne zbog razloga koje je naveo HDZ-a nego zbog toga što smatraju da u vođenju sjednice previše stajala u zaštitu gradonačelnika. PGS-ovci su podržali zahtjev za tajnim glasanjem.


foto: rijeka.hr

Najviše bure izazvao je istup vijećnika Liste za Rijeku Danka Švorinića koji je otvoreno iznio podatak prema kojem vjernost jeftinijih vijećnika vladajuće koalicije košta oko 1000 kuna mjesečno koliko primaju kroz nadzorne odbore i upravna vijeća.
– Mislim da je od strane predlagača bilo pomalo naivno očekivati da će oni vijećnici na koje su računali da će napraviti prevagu glasati po savijesti i tako dovesti u opasnost ovakve naknade za vjernost, istaknuo je Švorinić uz konstataciju da se radi o tužnoj stvarnosti aktualnog Gradskog vijeća.

Švorinić je istaknuo kako je glavni problem u činjenici da aktualna predsjednica Gradskog vijeća na to mjesto nije došla niti zbog toga što je nezamjenjiva u Gradskom vijeću niti zbog toga što njena stranka u gradu ima birače nego na osnovu nakaradne političke trgovine i međustranačkih dogovora na nacionalnoj razini između SDP-a i njihovih partnera, a na štetu građana Grada Rijeke koji trpe zbog ambicija SDP-a na nacionalnoj razini.
– Rezultat tog dogovora je činjenica da je drugo mjesto u političkoj nomenklaturi našeg grada pripalo IDS-u koji s Rijekom nema ama baš ništa. Zbog vaših raskusuravanja na nacionalnoj razini Riječani su dovedeni u poziciju da u Rijeci ne odlučuju niti o predsjedniku Gradskog vijeća. Od našeg ste grada napravili koloniju i žrtvu nacionalnih stranačkih interesa, zaključio je Švorinić i izazvao gradonačelnika Obersnela koji mu je replicirao da je nedosljedan budući da Lista za Rijeku surađuje s Ladonjom te istaknuo da naknade u nadzornim odborima nisu 1000 kuna nego manje. Obersnel je u svom istupu Švorinića optužio i za iznošenje lažnih podataka o trošku političara u Primorsko-goranskoj županiji iznesenih na zajedničkoj konferenciji s Akcijom mladih prije nekoliko dana.

Vijećnik Liste za Rijeku je gradonačelniku odgovorio da istup protiv riječkog IDS-a nije istup protiv suradnje s istarskim stranaka ili Istre sa kojom naš grad i regija treba surađivati i više nego do sada, nego istup protiv rasprodaje gradskih funkcija nekome tko će po logici stvari štititi interese susjedne regije, a ne naše.
– Dapače, mislim da su u nekim slučajevima poput brodogradnje, naši susjedi preko Učke svoje interese zaštitili puno bolje od nas. Za razliku od vas koji ste funkciju predsjednika Gradskog vijeća prodali radi nacionalnog interesa SDP-a, mi štitimo interese našeg grada i prvi bi se suprotstavili kada bi netko iz pozicije regionalne stranke susjedne regije tražio mjesto predsjednika riječkog Gradskog vijeća, bio to IDS ili Ladonja, završio je Švorinić uz poziv gradonačelniku i županu da imaju petlje i javno demantiraju podatke o trošku plaća na političare PGŽ-a pa će im iz Liste za Rijeku i Akcije mladih odgovoriti detaljnom specifikacijom troškova političara po općinama i gradovima.

Vijećnik PGS-a Dinko Beaković je, očito aludirajući na HNS-ovce javno prozvao njihova dva vijećnika da ovdje javno kažu što o predsjednici pričaju o kuloarima smatrajući da im pripada njezino mjesto. Nije dobio odgovor budući da su se obojica HNS-ovca posula pepelom i javno zaklela na vjernost vladajućoj koaliciji.

Predsjednica kluba vijećnika SDP-IDS-ARS-HSLS-HSS Ana Komparić-Devčić istaknula je kako klub smatra da Pešić-Bukovac sjednice vodi sukladno Poslovniku te da je vrlo tolerantna i demokratična.
– Ne vidimo niti jedan razlog za njezinu smjenu, a čini nam se da prijedlog za razrješenje svodi na nezadovoljstvo vijećnika Hrvoja Burića, kazala je Devčić.

Drugi vijećnik Liste za Rijeku Denis Pešut istaknuo je kako prijedlog za razrješenjem predsjednice nije cjelovit bez prijedloga promjena Poslovnika i Statuta te prozvao HDZ-ovce da SDP-ovcima zamjeraju isto ono što oni rade na nacionalnoj razini.
– Podržat ćemo vaš prijedlog za tajnim glasanjem ali bio bi red da ga i vi ponekad podržite u Saboru, istaknuo je Pešut koji smatra da bi ovo Gradsko vijeće prije svega trebalo agresivnije nastupati prema maćehinskom odnosu države prema našem gradu.

Predsjednica vijeća Pešić-Bukovac istaknula je da je kako u 20 sjednica održanih u ovom mandatu bilo 20 opomena, od čega vijećnik Burić ima 11 opomena.
– U prijedlogu za razrješenje na povredu Poslovnika odnosi se samo na kašnjenje odgovora na vijećnička pitanja, od kojih je jedno kasnilo 8 dana, a drugo 3 dana, a razlog kašnjenja bio je smrtni slučaj u obitelji, kazala je Pešić-Bukovac, napomenuvši kako nikad nikog nije izbacila iz vijećnice niti to namjerava, a slučaj s pozivom na gašenje mikrofona dogodio se na sjednici na kojoj je vijećnik Burić vrijeđao gradonačelnika i bio vrlo neugodan. (rd)

1 COMMENT

  1. PEŠIĆKA, pojma nema ni što je Statut niti Poslovnik. Ma zapravo tko je ona ? HDZ-u bi bilo bolje da se bavi i dalje otkrivanjem lopovluka u gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here