Home Vijesti PGS-ovci protiv stvaranja atmosfere straha u državi

PGS-ovci protiv stvaranja atmosfere straha u državi

3676
0

press_2016_02_25Na današnjoj konferenciji za medije Primorsko-goranskog saveza Ogranka Rijekasudjelovali su: predsjednica PGS-a Rijeka Tea Mičić Badurina, dopredsjednik PGS-a Rijeka Viktor Ivaniš i član predsjedništva PGS-a Rijeka Neven Protić.
Tea Mičić Badurina kazala je kako atmosfera na koju smo upozoravali još u studenome prošle godine, a koja se podgrijavala prije izbora i tijekom kampanje, sada polako ali sigurno kulminira. Građani su kroz medije bombadirani naslovima koji izazivaju nelagodu i strah poput: „ Na djelu je verbalna predigra građanskog rata“, „Vrijeme je da se hrvatski građani počnu bojati“ ili „Verbalni građanski rat izmiče kontroli“, a koji su posljedica izjava visokopozicioniranih državnih dužnosnika koji bi trebali ulijevati sigurnost i povjerenje, a ne stvarati plodno tlo za uvertiru u građanski rat.
Pokušaj fašizacije države, dolaskom na vlast Domoljubne koalicije i Mosta te nezainteresiranog i neupućenog premijera, prerastao je u projekt koji se realizira. Tome pridonosi i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja umjesto da osuđuje takvo stanje, isto opravdava, tako da krvoločni nacionalisti imaju legitimitet za širenje mržnje. Takvim pristupom se s vrha države šalje poruka da su isključivost, prijetnje te verbalno i fizičko nasilje dozvoljeni pa i zasluženi, sve dok se igra za domoljubni tim, što je zabrinjavajuće i zahtijeva javnu osudu jer predstavlja opasnost za demokraciju i ljudska prava.
U Hrvatskoj je, naime, sve relativno. Relativan je moral, relativna je istina. Mržnja nije mržnja nego sloboda govora. Prepisivanje je kompilacija. Koalicija je samo suradnja. I sve što je relativno, to je i prihvatljivo. Pa kakva se to poruka šalje građanima? Tu nema mjesta relativiziranju, posebno ne od strane državnih dužnosnika.
Predsjednik Vlade u sjeni Tomislav Karamarko bi pak, svoje osobno mišljenje i ideologiju htio službeno propisati zakonom, pa tako mrtvo hladno u 21. stoljeću izjavljuje kako će svatko samo u svojoj kući misliti što hoće, ali u javnom prostoru će morati bespogovorno poštivati propisane vrijednosti: Domovinski rat, branitelje i političku doktrinu Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška. I da svatko tko napada HDZ, napada hrvatski narod!
Dakle, čovjek koji tvrdi da se protivi svim oblicima totalitarizma, svojim krutim i nazadnjačkim stavovima upravo zagovara takav režim, s namjerom ukidanja svake autonomne aktivnosti, slobode izražavanja i političkog pluralizma! Jesmo li zato stvarali slobodnu i demokratsku državu?
Oni koji veličaju nacionalizam, broje krvna zrnca, šire govor mržnje, napadaju novinare i uskraćuju pravo svim građanima Hrvatske na aktivno djelovanje i miran život u Hrvatskoj, pokušavajući ih otjerati tamo otkud su i došli, zagovaraju državu čistokrvnih Hrvata – istomišljenika. Iza toga se krije klasična teorija krvi i tla, jer je ovo zemlja naših djedova i pradjedova i zna se tko na nju polaže pravo. Niti jedan moderni europski antifašist i slobodnomisleći pojedinac ne smije ostati ravnodušan kada vidi više tisuća ustašofila ohrabrenih predsjednikom Hrvatskog sabora da pod krinkom slobodnog govora šire govor mržnje, posebno usmjeren prema srpskoj nacionalnoj manjini.
Dolaskom na vlast stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, država je zaglibila u svađe, nadmetanja, vladavinu kompromitiranih ljudi, obojena najgorom vrstom nacionalizma, iz čega nastaje opći razdor i nastojanje da se zemlja podijeli.
Smatram da u 21. stoljeću treba naprosto odbaciti mogućnost podjela u društvu kakve nam se stalno nameću. Mi ne bismo ni smjeli priznati da se dijelimo. Jer ako priznajemo, to znači da pristajemo da su obje strane jednakomjerno podijeljene i ravnopravno prisutne i time ovoj drugoj, fašističkoj strani nezasluženo priznajemo njen opseg i prava koliko i našoj. Te druge strane se treba odreći, jer postoji samo jedna ispravna strana, na čijim je tekovinama nastala ova država pa i Europa. Svi koji tu činjenicu odbijaju prihvatiti, dapače, glorificiraju ustaštvo i fašizam, ne samo da ne bi smjeli obavljati javne funkcije, već bi zbog toga trebali biti kazneno gonjeni.
Viktor Ivaniš naglasio je da od HDZ-a nismo ni očekivali bolje te da je, nažalost, MOST samo poslužio kao katalizator daljnjoj podjeli u društvu, produbio je jaz u hrvatskom društvu.
Da je politika dama noći i da je privatan interes često ispred općeg, u ovom slučaju nacionalnog, primjer je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovog pokušaja diskreditacije regionalnog bloka (IDS-PGS-RI) s laži kako smo skloni koaliranju s HDZ-om. Prvo, osobu na njegovoj poziciji može biti sram tako bezočno lagati, drugo, time je uvrijedio mene osobno (jer gospodin Karamarko i ja živimo u dva različita svemira i sama pomisao na moguću koaliciju sa HDZ-om u meni stvara tjeskobu i mučninu) i kao treće i najvažnije time je, umjesto da se borio da lijevi blok u VIII. izbornoj jedinici osvoji što više mandata, na taj način dio neodlučnih birača priklonio MOST-u i u konačnici pomogao Domoljubnoj koaliciji. Zaista vjerujem da se radilo o njegovom osobnom interesu i pripremama za predstojeće lokalne izbore. Diskreditiranjem regionalnog bloka i onemogućavanjem ponovnog ostvarivanja parlamentarnog statusa, jer jasno je da u Rijeci HDZ nema što tražiti, oslabiti regionalni blok kao jedine realne opasnosti na predstojećim lokalnim izborima te na taj način sebi osigurati još jedan mandat. Zato, hvala Vam, Gradonačelniče što ste bili tako sebični i dopustili da vaš privatan interes nadvlada nacionalni.

Neven Protić istaknuo je da mi predstavljamo umjerenu, građansku opciju, ali vrlo je važno da ne dopustimo primitivcima i galamdžijama poput Karamarka, Crnoje, Tepeša, Hasanbegovića, Markićke, Brkića, Klemma da nas svojim prijetnjama i agresijom zastraše. Budimo jasni i glasni: Naša tekovina je antifašizam! Želimo demokratsku i slobodnu, socijalno osjetljivu državu, želimo zdravu budućnost, želimo prestati živjeti u prošlosti. Žalosno je da niti preko 6000 potpisa istaknutih kulturnih djelatnika nisu dovoljni da se uopće preispita pozicija trenutnog ministra. Izborijesu praznik demokracije, ali to ne znači da su vladajući dobili bianco ček da rade što god ih je volja.

Previous articleMonti i Kirin: Lekcija iz skromnosti za hrvatske napuhane veličine!
Next articleMaestro Ville Matvejeff dirigira Beethovena i Šostakovića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here