Home Biznis Plan Europske komisije predvidio 10 milijardi eura pomoći za Hrvatsku

Plan Europske komisije predvidio 10 milijardi eura pomoći za Hrvatsku

687
0

Europska komisija je pokrenula fond pomoći od 750 milijardi eura za cijelu Europsku Uniju, predviđen prvenstveno za ekonomski najpogođenije članice Europske unije.

Naziv fonda, European Recovery plan (ERP) je za mnoge komentatore zanimljiv, jer podsjeća na European Recovery Program, koji je formalni naziv tkz. Marshallovog plana koji je podignuo Europu nakon Drugog svjetskog rata.

Premijer Plenković ima razloga za zadovoljstvo jer je Hrvatskoj dodijeljeno 10 milijardi eura što bi trebalo pomoći gospodarskom oporavku nakon krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Obraćajući se konferenciji za novinare u Vladi, Plenković je rekao da je dokument koji je ranije tijekom dana predstavila predsjednica Europske povjerenice Ursula von der Leyen, a posebno plan gospodarskog oporavka Unije, važan za sve države članice, uključujući Hrvatsku.

“Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko su važne europska solidarnost, jedinstvo i vodstvo”, rekao je Plenković i dodao da je za sve one koji su imali sumnje dokaz koliko je dobro biti član Europske unije Ujedinite u situacijama poput trenutne.

Europska komisija predstavila je svoj plan EU za sljedeću generaciju koji predviđa 750 milijardi eura potpore za države članice EU-a, a Komisija će predstaviti izdvajanje u iznosu od 1100 milijardi eura za sljedeći višegodišnji financijski okvir (MFF).

“Nešto više od 10 milijardi eura predviđeno je za Hrvatsku, 7,3 milijarde eura u obliku bespovratnih sredstava i 2,65 milijardi eura mogućih zajmova”, rekao je Plenković i objasnio da je to novac koji će pomoći gospodarskom oporavku Hrvatske u sljedeće četiri godine.

Najavio je da je Komisija predložila višegodišnji financijski okvir koji će biti „značajno bolji i izdašniji“ za Hrvatsku od prijedloga koji je na karticama u veljači.

Kako je rekao, to je rezultat kvalitetne komunikacije s Komisijom koja je rezultirala “vrlo izdašnim sredstvima”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here