Home Vijesti Plenković: LNG Omišalj ima veliki potencijal za plasiranje plina drugim zemljama

Plenković: LNG Omišalj ima veliki potencijal za plasiranje plina drugim zemljama

89
0

Premijer Andrej Plenković nedavno je izjavio da će proširenje LNG terminala u Omišlju, Krk, značajno povećati kapacitet na 6.1 milijardu prostornih metara plina godišnje. Ovo proširenje nije važno samo za Kvarner. LNG Omišalj postavlja Hrvatsku kao ključno energetsko čvorište regije.

Strateška odluka za neovisnost: LNG Omišalj garantira stabilnost

Odluka o nabavi LNG broda predstavlja jedan od ključnih strateških koraka prema neovisnosti u opskrbi plinom. Premijer Plenković ističe da je ova odluka osigurala stabilnost u opskrbi tijekom energetske krize.

Povećani kapaciteti za regionalno energetsko tržište

Nove investicije, poput modula tvrtke Wartsila, doprinose povećanju kapaciteta terminala. Do plinske sezone 2025./2026., očekuje se da će Hrvatska imati kapacitet od 6.1 milijardu kubika plina godišnje. Ovo otvara mogućnosti za daljnju distribuciju plina regionalnim partnerima poput Mađarske, Slovenije, Austrije i Bavarske.

“Mjerama koje je vlada poduzimala osigurali smo da taj plin, kada je riječ o cijeni, bude priuštiv građanima u vremenu energetske krize s kojom smo bili suočeni. Posebno je važno da smo donijeli stratešku odluku da u brod, koji ima kapacitet od 3.1 milijarde kubika plina godišnje, ugradimo novi modul za ukapljeni prirodni plin”

Infrastrukturni razvoj za buduće potrebe: LNG Omišalj će plasiraati plin za središnju Europu

Investicije u plinovode i infrastrukturu omogućuju Hrvatskoj da postane energetski čvorište. Planirana ulaganja u plinovode osigurat će transport većih količina plina, a infrastruktura će biti prilagođena za buduće energetske potrebe, uključujući i transport vodika.

“To znači da imamo ogroman prostor kako bismo plin koji dolazi na Krk plasirali dalje, drugim zemljama, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Bavarskoj ili, pak, u budućnosti preko južne plinske interkonekcije prema BiH”

Povezivanje Hrvatske s europskim prometnim koridorima

Uvrštavanje Hrvatske na četiri transeuropska prometna koridora je značajan korak ka integraciji u europske prometne mreže. Ovo omogućuje daljnje investicije u prometnu i željezničku infrastrukturu te jača povezanost različitih regija unutar Hrvatske.

Planovi za budućnost

Premijer Plenković naglasio je da će se ulaganja nastaviti s ciljem stvaranja ravnopravnih ekonomsko-prometnih uvjeta u svim hrvatskim županijama. Ovo je ključni korak ka održivom razvoju i jačanju gospodarstva.

“Ulaganja će se nastaviti, prometno će se povezati dijelovi Hrvatske kojima nedostaju potpune poveznice i plan je da do kraja desetljeća i možda još koju godinu sve hrvatske županije dođu u ravnopravan ekonomsko-prometni položaj, što su važne pretpostavke razvoja”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here