Home Vijesti Počela internacionalizacija problema deponija na Marišćini

Počela internacionalizacija problema deponija na Marišćini

2553
8

Prvo pitanje EU komisiji vezano uz problem nelegalnog deponija na Marišćini postavljeno je putem europarlamentarke Friede Brepoels. Brepoels je zastupnica flamanske N-VA, stranke članice regionalističkog European Free Alliancea (EFA) koja sa Zelenima u EU parlamentu čini zajednički klub. U pitanju koje je za flamansku europarlamentarku sastavio Zlatko Moranjak, PGŽ vijećnik Liste za Rijeku, a koje je moguće vidjeti na linku, EU komisiju se upozorava na mogućnost da projekt koji sufinancira EU nema sve potrebne dozvole.


Frieda Brepoels

Kako saznajemo, u Eko Kvarneru pripremaju cjelovitu studiju i kronologiju slučaja Marišćina koja će također putem Liste za Rijeku kao punopravne članice EFA-e, biti proslijeđena EU komisiji.

8 COMMENTS

 1. ” EU komisiju se upozorava na mogućnost da projekt koji sufinancira EU nema sve potrebne dozvole” – koje su moguće posljedice?

  1) pritisak da se dozvole izdaju – Marišćina postaje legalna
  2) povlačenje EU novca
  3) ?
  4) ?

  Zna li netko neku realnu mogućnost pod rednim broj 3 i/4ili 4 (5,..)? Jer ako ih nema – ostajemo u istom smeću a možda i bez novca.

 2. Pravilno postavljeno pitanje. Pod 3. i 4. nitko ne zna što bi moglo biti ali bilo je vrijeme da netko od Grada Rijeke(gradonačelnik i ljudi koje je postavio u Eko i Čistoču), PGŽ (Komadina i njegovi vrli projektanti i građevinari, ekolozi iz Ministarstzva i sl.) napokon shvate da ne mogu raditi što hoće. Ako novac pod 3. i 4. ne dođe svi oni trebaju odgovarati i ići u zatvor! Neće biti kriva prijava nego za novac koji je otišao u bazen i privatne đepove nego ONI ! Ovakvo postavljen komentar kako je napisan tipični je primjer “ne zamjeranja ” nikom, a građani neka malo potrpe smrad,otrove i uništavanje vodotokova. Svi oni u vlasti imaju izlaz iz situacije tj. kuće gdje ne smrdi, poslove izvan hrvatske pa mogu mirno spavati.

 3. BTW ja ne smatram da je novac potrošen za bazen loše utrošen! Za razliku od npr novca utrošenog u gradnju mega-vrtića na Viškovu. Osam milijuna kuna je utrošeno samo za nasipavanje terena! Ne znam s kolikim iznosom općina Viškovo sufinancira djecu u privatnim vrtićima ali ako smo mi plaćali 650kn, mislim da ne daju više od 1000 (?). Također ne znam ni broj djece kojoj se sufinancira vrtić ali ako uzememo da ima barem tri privatna vrtića, sa po 30-40 djece u svakom (?), to daje ~ 100.000 kn mjesečno.
  Grubom aproksimacijom, recimo milijun kuna godišnje. Za osam milijuna kuna djeca su mogla (gotovo) po istoj cijeni biti u vrtiću, neka od njih i puno bliže svom mjestu stanovanja. A za 8 godina (malo sam zaokružio ali nisam računao kamate na kredit pa mislim da je cifra tu negdje) djece ionako više neće biti za popuniti ovaj mega vrtić.
  Općina Viškovo se hvali kako ima njaveći prirast stanovništva u HR. Da, ali po koju cijenu – dozvolili su građevinskim špekulantima da grade gdje i kako hoće i sada je Viškovo (građevinski) uništeno, prilazne “ceste” su stari kolni putevi na koje je nabacan asfalt. U novoizgrađene stanove su se naselili mladi, koji – gle čuda, imaju običaj praviti djecu. No općinarima nije palo na pamet da će im trebati više mjesta u vrtiću dok su ubirali komunalnu i ostale naknade. Kada je pritisak porastao, odlučili su se za mega-vrtić koji će biti dovršen taman na vrijeme da mahne populacijskom valu, koji upravo guši osnovnu školu. A školu će (ako ikad) proširiti taman tamo negdje za 8 godina, kada ovaj val iz vrtića bude završavao svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Novac ulupan uništa, ili da uhljebi neke likove kao što je npr “ravnateljica” vrtića MBA/DBA/RBA “Grospić” koja je npr potrošila ~2.000 kn za pazi sad – zastavu vrtića.

  S druge strane, nisam još čuo žalbe na kvalitetu izvedbe bazena, za razliku od žalbi na cijenu pa izgleda da će ga stanovnici Rijeke koristiti slijedećih par desetljeća. Za mene, dobro utrošen novac – još samo da se uvede neki normalan termin za građanstvo na bazenu i ja nemam primjedbi.

 4. očeš žalbu na kvalitetu izvedbe bazena, za 400 milijuna kuna krov je pogrešno nagnut pa se motori pregrijavaju svaki put kad otvaraju krov i riskiraju kvar kompletnog sistema, to da se inače takve stvari u svijetu rade na principu utega a motori samo otvaraju zatvaraju je stvar projektiranja, kod nas je netko zamislio da će priučeni bauštelci napraviti ravne šine sa 0 odstupanja na 40 metara (nemoguće) i danas par motora gura 200 tona umjesto da gura 2 tone.
  Za 400 milijuna kuna netko je napravio zgradu bez žbuke, to u startu pojeftinjuje gradnju za oko 40% po kvadratu, ali ta ušteda nikad nije ostvarena, primjenjena je jeftinija varijanta, izvođač je uštedio ali je Grad platio punu cijenu.
  Ajmo dalje, od opreme u strojarnici jedva 25 posto je opravdano tehničkim zahtjevima objekta, projekta, ostatak je nabacan da bi firme gradskih prijatelja imale šta raditi.

  Naravno da se nitko ne žali, za 400 milijuna kuna dobili smo bazen od 40 milijuna kuna i krov od 50, onih 310 milijuna niko ne može objasniti, ali naravno, građanima je dana na uvid dokumentacija pa je normalno da se nitko ne buni…. kretenčina, dokumenti su skriveni, nitko ne zna ništa o bazenu osim cijene ukupnih radova, a ove sitnice o izvedbi krova ste mogli čuti prvih tjedan dana nakon otvorenja, od tada se o tome ne priča a krov je zatvoren stalno, a garancija nije nikad pokrenuta, možda će se sjetit kad prođe garantni rok pa onda opet naplatiti građanima popravak.

  A zaboravili ste uređenje plaže po koliko, 16 tisuća kuna po kvadratu?

 5. Nitko nije protiv bazena ali za 400 mil se napravi između 4 i 5 bazena. Sa 3000 sjedalica ne možeš napraviti EU prevenstvou plivanju jer toliko ima novinara i akreditiranih pa možemo samo na TV ili streamingu gledati natjecanje.Sa 4 ili 5 manjih bazena na raznim lokacijama bilo bi nam puno bolje. Di je razlika novca do 400 mil od realnih 60 mil? Sve se zna samo smo srušili Goli.

 6. hvala pametnim ljudima na NORMALNIM zaključcima,

  dakle ajmo zaokružiti na 100 milijuna bazen zbog pumpne stanice i plaže, mi smo platili 400 milijuna usko specijalizirani objekt koji se čak zbog projekta ne može dalje širiti nego je ciljano napravljen da bude zapravo bazen za igranje vaterpolo utakmica i nečija privatna teretana na najboljoj lokaciji.

  Pitanje za Obija, ako već priča o Mediteranskim igrama, pa zašto bazen nije napravljen kao bazenski kompleks s 4-5 bazena a ne jedan bazen s dva kupališta? Dakle niti jedna priča ne drži vodu osim priče o napumpanim projektima da bi se izvukle pare od građana.

  Isto kao i s Marišćinom, navodno su potrošili 80 milijuna kuna na jedan potporni zid koji je vještak procjenio na doslovno 350 tisuća eura, dakle netko je 40 puta preplatio radove, danas kompletno stanovništvo okolo trpi a sutra kad počnu prosvjedi i blokiraju dovoz smeća onda ćemo svi trpiti posljedice nečijeg “muljanja” – ali onda će opet na teret građana izmislit nešto nerentabilno, recimo vožnju smeća taksijem u pulu, pa lijepo prebiju pare s Kostom i svi sretni…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here