Home Vijesti Postoji velika vjerojatnost da će Amerika i Kina zaratiti narednih 10 godina

Postoji velika vjerojatnost da će Amerika i Kina zaratiti narednih 10 godina

198
0

Umijeće ratovanja se stalno mijenja. Oni koji predviđaju promjene najvjerojatnije će prevladati sljedeći put kada dođe do ratnog sukoba. Preventivne reforme, koje su po prirodi neprovjerene, često su kontroverzne. To je problem s kojim se suočava zapovjednik marinaca, general David H. Berger. Kritičari, poput bivšeg ministra mornarice Jima Webba, tvrde da on čini strašnu pogrešku, ali je namjera zapovjednika jasna: pripremiti SAD za eventualni rat s Kinom.

Svakako je istina da su reforme Force Designa 2030. generala Bergera gotovo revolucionarne. Prema njegovom planu, marinski korpus bi dramatično smanjio svoje topničke snage i helikopterske snage, dok bi eliminirao svoje tenkovske snage. Posječeno bi nekoliko pješačkih bojni i njihovi potporni elementi. Gen. Berger priznaje da ove reforme nose rizik i da su izazvale kontroverze unutar marinaca. Ali marinci imaju ograničene resurse koji su organizirani oko održavanja demokratskog međunarodnog poretka i borbe protiv najveće prijetnje Americi. U današnjem svijetu to je Kina.

Američka vojska predviđa da će rat s Narodnooslobodilačkom vojskom s velikom vjerojatnošću izbiti u sljedećih 10 godina s obzirom na imperijalne zahtjeve Pekinga nad Tajvanom i gotovo cijelim Južnokineskim morem. Amerika trenutno nije u jakoj poziciji da pobijedi u sukobu protiv kineske vojske. Kina bi lako mogla natjerati najmanje 1000 lovaca-bombardera i strateških bombardera s otoka Hainan i njegovih baza na kopnu. Na moru bi im se pridružile stotine sve sposobnijih brodova i podmornica. Američke snage često bi bile nadjačane.

Amerika je provela vojne vježbe kako bi pomogla predvidjeti kako bi izgledala kineska invazija na Tajvan i sukob SAD-a s Kinom u Južnom kineskom moru, a američki rezultat u tim vježbama je poguban: američke snage se bore da se postroje dovoljnom brzinom, zaslijepljene su kineskim elektroničkim ratovanjem, protusatelitskim i dalekometnim raketnim sustavima, i stjerane su u džepovima izoliranog otpora koji se zatim eliminiraju. Kao što general Berger kaže u svojoj viziji 2030., upravo su te ratne igre oblikovale njegov “zaključak da bi skromna i postepena poboljšanja naše postojeće strukture snaga i naslijeđenih sposobnosti bila nedostatna za prevladavanje prijetnje koje postepeno rastu”.

U ratu s Kinom, koji bi vjerojatno bio uglavnom amfibijski, marinci bi igrali središnju ulogu. Kao što je navedeno u saveznom zakonu, primarna misija marinaca je pružiti “uslugu floti u zapljeni ili obrani naprednih pomorskih baza i za provođenje kopnenih operacija koje mogu biti ključne za provođenje pomorske kampanje.” U Južnom kineskom moru, to znači da bi marinci često djelovali daleko od drugih američkih resursa iz malih kopnenih baza koje će biti lako odsječene od potpore američkog vojnog zapovjedništva i kontrole, obavještajnih platformi, sustava oružja većeg dometa i kombiniranih- sposobnosti naoružanja.

PLA bi mogla baciti izvrsne protubrodske rakete dugog dometa na nosače zrakoplova američke mornarice kako bi njihove eskadrile F-35 bile predaleko od borbe da bi napravile razliku. PLA ratni brodovi, dalekometni bombarderi i lovci imali bi za cilj nadvladati američke snage u razmjerima i na različitim mjestima. PLA također će vjerojatno koristiti masivne cyber i satelitske napade kako bi zaslijepila američku vojsku i iscrpila odlučnost Washingtona. Kao što je general Berger objasnio u podcastu u veljači, vjeruje da će marinci morati djelovati kao lanac organskog ubijanja koji se ne oslanja na podršku drugih američkih vojnih nadzora, napada, logistike i zapovjednih sredstava.

Ne bi svaka vrsta materijala bila korisna u takvoj borbi. Malo je vjerojatno da će eskadrile helikoptera koje gen. Berger želi smanjiti vjerojatno neće moći održati operacije protiv PLA pod zasićenom vatrom. Tenkovi i topova artiljerija koje bi on želio baciti gotovo ne bi bili korisni u Južnom kineskom moru i borili bi se da dođu do Tajvana na vrijeme kako bi napravili razliku. Masirane pješačke formacije imale bi ograničen strateški učinak u borbi oko tako malih dijelova zemlje i iscrpile bi američke resurse.

To ne znači da je vrijeme za napuštanje tenkova i topništva u vojsci. Vojska mora zadržati te snage usred rastućih prijetnji u Europi i Korejskom poluotoku i zbog vlastitog doprinosa obrani Tajvana. Ali kako Rusi uče u Ukrajini, nije dovoljno imati dobru opremu ako je ne možete rasporediti, održati i koristiti je da ubijete neprijatelja prije nego što on ubije vas. Kao što Ukrajinci pokazuju, agilne snage naoružane moćnim prijenosnim oružjem mogu donijeti velike dobitke na bojnom polju.

Tako marinci moraju djelovati da bi pobijedili PLA. Gen. Berger želi da male skupine marinaca budu u mogućnosti zauzeti umjetne otočne teritorije u Južnom kineskom moru. Njegov bi plan omogućio marincima da brzo uspostave moćne borbene jedinice na Tajvanu i Filipinima. Ove jedinice bi rasporedile prijenosne protubrodske, protupodmorničke i protuzračne sustave kako bi uskratili kineskoj vojsci slobodu kretanja, djelovanja i opskrbe. Marinci bi zatim nastojali zaštititi ove teritorije kao uporišta za potporu opskrbe i daljnje projekcije drugih američkih i savezničkih snaga, kao i prikupljanje obavještajnih podataka za ciljanje PLA jedinica.

Tridesetih godina dva sovjetska generala, Mihail Tuhačevski i Semjon Budjoni, gurali su Staljina u različitim smjerovima. Tuhačevski je vjerovao da mehanizirani oklopi moraju postati oslonac Crvene armije. Budyonny je inzistirao da će konjica ostati ključna. Budyonny je pobijedio, a Tuhačevski je očišćen. Kada je stigao rat s nacistima, Budyonnyjeve snage su uništene zajedno s mnogim drugim jedinicama Crvene armije. Reforme Tuhačevskog na kraju su prevladale i pomogle sovjetskoj pobjedi. Ali do tada su žrtve sovjetskog naroda postale goleme.

Reforme generala Bergera nastoje izbjeći to iskustvo.

Previous articleTalijani objavili što sve nude Perišiću, oglasio se i Marotta
Next articleNa današnji dan: Franjo Tuđman postao tajnik FK Partizan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here