Home Vijesti Potpisana ‘Zakletva iz Talina’, devet zemalja šalje oružje Ukrajini

Potpisana ‘Zakletva iz Talina’, devet zemalja šalje oružje Ukrajini

65
0

Skupina od devet zemalja obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini uoči ključnog sastanka o oružju koji bi se trebao održati u Njemačkoj u petak.

Pomoć iz zemalja, uključujući Estoniju, Latviju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku, uključivat će desetke protuzračnih obrambenih sustava Stinger, protuzračnih topova S-60 i mitraljeza te obuku, navodi se u priopćenju.

Potpisujući ono što je nazvano “Zakletvom iz Talina”, zemlje potpisnice osudile su Rusiju.

“Osuđujemo ruske napade s ciljem teroriziranja naroda Ukrajine, uključujući namjerne napade na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu koji mogu predstavljati ratne zločine.

Odbacujemo kontinuirano rusko kršenje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine te nezakonite tvrdnje Rusije da je anektirala ukrajinski teritorij”, pišu.

“Stoga se obvezujemo na kolektivnu isporuku donacija bez presedana, uključujući borbene tenkove, teško topništvo, protuzračnu obranu, streljivo i borbena vozila pješaštva za obranu Ukrajine.

Ova znatna pomoć Ukrajini dolazi iz naših vlastitih nacionalnih zaliha i resursa koji ilustriraju međusobno razumijevanje ozbiljnosti situacije i naše opredjeljenje da hitno povećamo i ubrzamo potporu Ukrajini.

Nakon što smo dali ovo ‘talinsko obećanje’, uputit ćemo se na sastanak Ukrajinske obrambene skupine u Ramsteinu sutra, 20. siječnja, i pozvati druge saveznike i partnere da slijede primjer i daju svoje planirane pakete potpore što je prije moguće kako bi se osigurala pobjeda na ukrajinskom bojnom polju u 2023.”, objavili su.

“Zakletvu iz Talina” potpisalo je devet zemalja: Danska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska.

Previous articleŠpanjolski mediji objavili koliko Dinamo traži za Livakovića
Next articleVIDEO: Ronaldo zabio dva gola u prvom dijelu debija u S.Arabiji. Ramos mu poklonio drugi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here