Home Vijesti Povjerenstvo: Dina na Krku najbolja lokacija za LNG terminal

Povjerenstvo: Dina na Krku najbolja lokacija za LNG terminal

1274
0

Povjerenstvo za ocjenu studije izbora lokacije terminala za ukapljeni prirodni plin predložilo je radnoj skupini Vlade lokaciju DINA na otoku Krku kao potencijalno najbolju, navodi se u priopćenju iz Vlade o današnjem sastanku na kojem se raspravljalo o budućim aktivnostima na osiguranju dovoljnih količina energije za sljedeće razdoblje. “Međutim, prije pokretanja investicije, do donošenja konačne odluke o odabiru konkretne lokacije bit će potrebno izraditi idejno rješenje terminala, obaviti potrebna istraživanja te provesti procjenu utjecaja na okoliš za konkretnu lokaciju”, stoji u priopćenju Vlade.

Današnjem sastanku nazočili su predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, te potpredsjednici Sabora, kao i potpredsjednici i ministri u Vladi RH.

Kako se navodi u priopćenju, na sastanku je izvješteno o aktivnostima na izradi energetske strategije RH u sljedećem razdoblju, te u sklopu toga o planovima za osiguranje novih dobavnih pravaca, kao i o aktivnostima na odabiru lokacije za terminal ukapljenog prirodnog plina.

Dosadašnje aktivnosti na odabiru lokacije UPP (LNG) terminala predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec.

“Sudionici sastanka podržali su do sada provedene aktivnosti na odabiru lokacije za terminal ukapljenog prirodnog plina”, navodi se u priopćenju.

Temeljem studije izrađene u veljači ove godine, navodi se u priopćenju, stručna radna skupina sastavljena od predstavnika zainteresiranih strana po Vladinoj je odluci analizirala osam mogućih lokacija, da bi nakon primjene “trinaest usporedbenih i osam eliminacijskih kriterija, predložila dvije moguće lokacije”, a Povjerenstvo sastavljeno od energetskih i stručnjaka zaštite okoliša “predložilo je je radnoj skupini Vlade lokaciju DINA na otoku Krku kao potencijalno najbolju”.

Povjerenstvo je osnovalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva, navodi se u priopćenju. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here