Home Vijesti Pred nama je vruć vikend, a nakon toga šok sa sjevera, trebat...

Pred nama je vruć vikend, a nakon toga šok sa sjevera, trebat će nam dugi rukavi!

185
0
o 34112659 1280
Meteoadriatic/

Mnogi su uzdahnuli od olakšanja jer je meteorološki radar konačno prazan! Nestale su žarke boje koje su označavale obilne grmljavinske pljuskove, posebno u Dalmaciji. Najviše kiše zabilježeno je u Imotskome, gdje je meteorološka postaja zabilježila 22,2 litre po četvornome metru, izvještava Slobodna Dalmacija.

Porast tlaka zraka označio je odlazak visinske ciklone, glavnog krivca za nedavne nestabilnosti, i najavio savršeni vikend. Međutim, pridržavajte se svih preporuka nadležnih službi jer nam se za vikend vraćaju tzv. vrući dani u gotovo cijelu Hrvatsku.

Vrući Dani u Dalmaciji

U subotu će u Dalmaciji maksimalne temperature zraka posvuda prelaziti 30 °C. Posebno će vruće biti na području Knina, Imotske krajine, Ravnih kotara i ušća Neretve, gdje bi maksimalne temperature mogle dosezati i do 35 °C. U nedjelju se temperature neće značajno mijenjati, a atmosfera će se posebno užariti na krajnjem istoku zemlje, gdje će temperature ponovno prelaziti 35 °C.

Vjetrovito Vrijeme za Pomorce

Pomorci trebaju biti na oprezu jer će u nedjelju puhati umjereno, na udare i jako jugo, već u jutarnjim satima na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i na ostatku Jadrana. Ovaj vjetar mogao bi malo pokvariti ugođaj kupačima. Vikend će biti pretežno vedar uz nešto visoke naoblake, ali sunčevih zraka neće nedostajati.

Dolazak Pustinjskog Pijeska

Prije nego se posvetimo idućem tjednu, vrijedi spomenuti i pustinjski pijesak koji se, čini se, udomaćio kod nas. Projekcije predviđaju povećane koncentracije na sjevernom Jadranu u subotu poslijepodne, a do kraja dana i u Dalmaciji. Ovaj put koncentracija će biti manja, a glavnina će se zadržavati nad istočnim Sredozemljem. Međutim, u ponedjeljak se očekuje povećana koncentracija čestica pijeska u Dalmaciji, pa se može očekivati veća potražnja za autopraonicama.

Dugoročne Prognoze: Osjetno Osvježenje

Dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) predviđaju značajno sniženje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka te više oborina u razdoblju od 1. do 8. srpnja. Sada kada je to u sferi kratkoročnih prognoza, možemo reći da je izgledan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Europe sredinom idućeg tjedna. Ovaj prodor donijet će kišu, pljuskove i grmljavinu.

Temperaturni Šok za Kontinent

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom idućeg tjedna moglo zatrebati i dugi rukav. Temperatura zraka mogla bi pasti za više od 15 °C, što će biti pravi temperaturni šok. Primjera radi, američki GFS u nedjelju predviđa temperature od 36 °C u Zagrebu, dok samo dva dana kasnije (u utorak) maksimalna temperatura može pasti na 18 °C. Jedno je sigurno – vrijeme će i idućeg tjedna biti vijest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here