Home Vijesti Otvorena prva plaža za žene s hidžabom na Jadranu

Otvorena prva plaža za žene s hidžabom na Jadranu

291
0
pexels pnw prod 8995934

Ulcinj, popularno ljetno odredište na crnogorskoj obali, nedavno je postao još inkluzivniji s otvaranjem dijela plaže Pearl Beach namijenjenog isključivo ženama s hidžabom. Ova inovativna plaža, koja pruža sigurno i privatno okruženje, predstavlja značajan korak prema većoj inkluzivnosti i poštovanju kulturnih raznolikosti, piše klix.ba

Sigurnost i privatnost na prvom mjestu

Pearl Beach je zatvorena plaža dizajnirana kako bi omogućila muslimankama da uživaju u suncu i moru bez straha od predrasuda ili neželjenih pogleda. Postavljeno je dvadesetak ležaljki. Posebna pažnja posvećena je zaštiti privatnosti posjetiteljica. Na TikToku su već podijeljene prve slike ove jedinstvene plaže, pokazujući kako je prostor uređen da pruži maksimalnu udobnost i sigurnost.

Prva takva plaža na Jadranu za žene s hidžabom

Iako ovakvih plaža ima mnogo u svijetu, Pearl Beach je prva plaža ovog tipa na Jadranu. Ova inovacija ne samo da doprinosi turističkoj ponudi Ulcinja, već i pokazuje važnost inkluzivnosti i poštovanja različitih kulturnih i vjerskih običaja.

@pearl.beach.1.ulc

Welcome to pearl beach 1! Tomorrow we open our section for women only. Enjoy 🙏🏼😍☀️

♬ Get Ready – SUPER-Hi & NEEKA

Poštovanje pravila i običaja

Posjetitelji Pearl Beacha su obaviješteni o važnosti poštovanja pravila i običaja tog prostora. Ovo uključuje pridržavanje pravila odijevanja i ponašanja koja su u skladu s islamskim vjerovanjima i praksama. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 73 posto stanovništva Ulcinja izjasnilo se kao muslimani, što dodatno naglašava važnost ovakve inicijative.

Ulcinj – Inkluzivno ljetno odredište

Ulcinj je već poznat kao jedno od omiljenih ljetnih odredišta na crnogorskoj obali. Dodavanje plaže namijenjene ženama s hidžabom samo će dodatno povećati njegovu atraktivnost za turiste koji traže inkluzivna i kulturno osjetljiva odredišta.

Žene s hidžabom u islamu

U islamu je hidžab shvaćen kao “štit” svake muslimanke, kojim žene pokrivaju svoje tijelo, ostavljajući nepokrivenima samo lice i šake. Ova praksa omogućava ženama da se osjećaju sigurno i zaštićeno od neželjenih pogleda muškaraca. To je ključni aspekt za mnoge muslimanke prilikom izbora mjesta za odmor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here