Home Kolumne PRESSING: ‘Šminkanje’ Rijeke

PRESSING: ‘Šminkanje’ Rijeke

2146
1
Giancarlo KRAVAR: 'Šminkanje' Rijeke
Giancarlo KRAVAR: 'Šminkanje' Rijeke
Giancarlo KRAVAR: ‘Šminkanje’ Rijeke

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio je Prijedlog zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.Ključne novine koje zakon donosi su: uvođenje četiri urbane aglomeracije sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i većih odnosno manjih urbanih područja, s obvezom donošenja svojih strategija urbanog razvoja kao osnovice za planiranje projekata sufinanciranih kroz fondove Europske unije i druge izvore, donose službene stranice Vlade RH.
Navedeni zakon predviđa i osnivanje Vijeća za regionalni razvoj, kako bi se osnažila suradnja s predstavnicima regionalne i lokalne razine te znanstveno-stručne zajednice u pogledu formuliranja i praćenja rezultata i učinkovitosti politike regionalnoga razvoja. Za provedbu ovog zakona neće biti potrebno osigurati dodatna sredstva budući da će se sve nove mjere financirati preraspodjelom postojećih proračunskih prihoda ili kroz druge izvore kao što su prihodi od naknada za korištenje zaštićenih prirodnih područja.
Lista za Rijeku je već ranije podržala ovu ideju. Još 2010. pripremila je prijedlog ‘Zakona o gradu Rijeci’ kojim bi se odnosi Rijeke i PGŽ riješili na način na koji su riješeni odnosi Zagreba i Zagrebačke županije Iako svjesni da se ne radi o sustavnom rješenju koje će definitivno riješiti problem izrazito loše riješenog administrativnog ustroja države, vidimo to kao prvi korak u dokidanju županijskog ustroja koji se u protekla dva desetljeća pokazao antirazvojnim uz favoriziranje samo jedne urbane cjeline smještene oko Zagreba, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.
Prenošenje više ovlasti na četiri najveća hrvatska grada, koja su ujedno i industrijska i sveučilišna središta, ne znači da će Kukuriku Vlada odustati od ukidanja županija. Iz razloga što su to bogomdana mjesta za uhljebljivanje podobnih, a slično misle i u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Zbog toga ovaj potez Vlade više možemo okarakterizirati kao „šminkerski“ potez za zaglupljivanje javnosti.(Giancarlo KRAVAR)

Previous articleHrvoje Maračić: Politički mrtvac ili borac za građanska prava pojedinca?
Next articlePožar u hali VIR-a na Školjiću

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here