Home Vijesti Prihvaćen Radošev amandman o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran

Prihvaćen Radošev amandman o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran

1806
0

rados-na-plenarnojZastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem njegovog amandmana o uključenju luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran. Radošev amandman uvršten je u tekst Izvješća o prometnoj infrastrukturi Srednje i Jugoistočne Europe o kojem se raspravljalo i glasovalo na Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta.
„Do sada je luka Rijeka bila uključena samo u Mediteranski koridor. Sve ostale sjevernojadranske luke, Venecija, Trst, Koper i Ravenna, priključene su na oba TEN-T koridora: na Mediteranski te na koridor Baltik-Jadran. Zbog toga je luka Rijeka manje konkurentna u odnosu na ostale jadranske luke“, upozorava Radoš.
Radoš je izrazio očekivanje da će odluka Odbora za promet o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran, nakon rasprave na plenarnoj sjednici, biti prihvaćena kao rezolucija Europskog parlamenta.
Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-HNS)
„Ta odluka, iako još nije obvezujuća, predstavlja veliki korak prema povećanju konkurentnosti luke Rijeka te boljem korištenju potencijala željezničke pruge Pivka-Šapjane-Rijeka. Priključenjem luke Rijeka navažan koridor Baltik-Jadran značajno bi se poboljšala ukupna prometna infrastruktura Srednje i Jugoistočne Europe“, naglasio je Radoš.
koridoriKoridor Baltik-Jadran povezuje sjeverni Jadran s lukama na Baltiku, a prolazi važnim europskim tržištima Austrije, Slovačke, Češke i Poljske. Priključenje luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran otvara i mogućnost dodatnog financiranja projekata u području prometa novcem iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).Pristup tim sredstvima u interesu je luke Rijeka i cijele Hrvatske, ali i u interesu gospodarstva Europske unije. Dodatna sredstva omogućit će i modernizaciju važnog željezničkog pravca Pivka-Šapjane-Rijeka, čime bi se konačno riješio problem „uskog grla“ koji ta dionica predstavlja za luku Rijeka, zaključio je Radoš.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here