Home Vijesti Prijedlog Liste za Rijeku: Sušak dobiva ulice u čast Hinku Bačiću i...

Prijedlog Liste za Rijeku: Sušak dobiva ulice u čast Hinku Bačiću i Vjekoslavu Kneževiću

130
0

susakNa prijedlog odbornice Liste za Rijeku Tamare Moranjak, Odbor za mjesnu samoupravu je Gradskom vijeću predložio da se dvije novoformirane ulice nazovu po znamenitim Sušačanima Vjekoslavu Kneževiću i Hinku Bačiću. S prijedlogom su se suglasili i mjesni odbori Sušak – Centar te Pećine, a konačnu odluku Gradsko vijeće će donijeti na sjednici 14. srpnja. Dionica ceste D-404 od Šetališta A.K.Miošića do tunela Pećine tako će biti nazvana po Vjekoslavu Kneževiću, dok će dionica iste prometnice od križanja s Ulicom Ivana Zajca do Šetališta A.K.Miošića biti nazvana po Hinku Bačiću.

Hinko Bačić od 1887. do 1907. godine bio načelnik novoustanovljene općine Sušak. Za vrijeme Bačićevog mandata Sušak je doživio procvat. Financirao je izgradnju hotela Kontinental, izgradnju prometnica, vodovoda i kanalizacije te novog groblja Trsat kao i školskih zgrada te uređenje luke.

Vjekoslav Knežević je autor popularnih pjesama poput spomenute “Mom zavičaju” i “Od Sušaka pa do divne Boke”. U mladosti je zbog nesreće oslijepio te je otišao na dugotrajno liječenje u Zemun. Tamo je osjećao snažnu nostalgiju za svojim rodnim krajem, prvenstveno gradom Sušakom (danas sastavnim istočnim dijelom Rijeke), ali i cijelim kvarnerskim primorjem.

Previous articleFOTO: Posjet riječkih judaša Japanu
Next article17-godišnjak ronio na dah i nastradao kod Raba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here