Home Vijesti Proglašen crveni meteoalarm za veći dio zemlje!

Proglašen crveni meteoalarm za veći dio zemlje!

926
0

Još smo jedno proljetno nevrijeme usred zime imali jučer, drugo u tjedan dana. Na kopnu ponovno uz grmljavinu i tuču. Podaci nam kažu da se u veljači grmljavina u prosjeku javlja jednom, svake godine, a tuča samo jednom u 10 godina! Ipak, danas će se smiriti oborine i grmljavina, no jačat će vjetar, javlja RTL.

Tako će prijepodne biti vrlo vjetrovito i hladno. Na kopnu će puhati jak do olujan sjeverac, na moru olujna do orkanska bura i tramontana. Zbog njih će se činiti znatno hladnije od ovih vrijednosti koje će već same po sebi biti 5 do 10 stupnjeva niže od današnjih. Uz to će biti djelomice sunčano, uz promjenjivu naoblaku, i rijetko malo oborina, između kiše i snijega, uglavnom u Lici i Posavini.

I poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti iznimno vjetrovito. Puhat će jak do olujan sjeverac. Najviša temperatura oko 7, no činit će se hladnije. Razvedravat će se, ali uz sunčana razdoblja, lokalno može pasti i vrlo malo kiše.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu također vrlo vjetrovito i hladno. Najviša temperatura do 6, 7 stupnjeva. Uz to, bit će promjenjivo oblačno, rijetko uz još malo kiše. Veća vjerojatnost za nju je duž Posavine.

U Dalmaciji će poslijepodne biti orkanskih udara bure i tramontane. Bit će djelomice do pretežno sunčano, temperatura od 6 do 11, no činit će se znatno hladnije.

U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici, poslijepodne sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Bura će imati orkanske udare i prema večeri će jačati. Zbog nje će biti vrlo hladno!

Od četvrtka slabiji vjetar. Na kopnu će biti promjenjivo oblačno, uz dosta sunca, i tek rijetko malo kiše. Za vikend je moguća magla. Ponovno će malo zatopliti.

Nikola Vikić-Topić upozorava: ‘Stiže kiša, pripremite kišobrane, čizme i topliju odjeću’
I na obali od četvrtka bura i tramontana slabe. Bit će pretežno sunčano, i sve toplije. Krajem tjedna te početkom idućeg stiže novo jugo s kojim raste mogućnost za kišu.

U svakom slučaju, danas ćemo imati jedan vrlo, vrlo vjetrovit dan. Najvjetrovitiji od posljednjih pedeset! Vjetar će jači biti poslijepodne, kad ćemo u unutrašnjosti imati udare do 110, a na Jadranu do 150 kilometara na sat, tako da će vjerojatno opet biti rušenja stabala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here