Home Vijesti Prosinac u Rijeci počinje paljenjem blagdanske rasvjete

Prosinac u Rijeci počinje paljenjem blagdanske rasvjete

1259
0

Manifestacija “Prosinac u Rijeci” započinje svečanim paljenjem božićne i novogodišnje rasvjete u petak, 5. prosinca oko 17 sati, kada će se na jednu minutu ugasiti cjelokupna javna rasvjeta na Korzu i upaliti božićna iluminacija. Kao uvod, u organizaciji Grada Rijeke i HGU-a u 16.45 sati ispred zgrade Gradske uprave na Korzu počinje program “Prosinac na dar”. U režiji Žaka Valente oko velike jelke zaplesat će članovi Ansambla povijesnih plesova iz Ljubljane u pratnji dvorskih svirača. U raskošnim bijelim kostimima i atraktivnim dvorskim frizurama, u ritmu baroka i prigodno darivanje djece, polako će nas uvoditi u čaroliju prosinačkih dana. Netom po završetku ovog programa, na istom prostoru na Korzu, održat će se završni koncert glazbene manifestacije “Rijeka zove”. Paljenje božićne iluminacije mogu poremetiti samo loši vremenski uvjeti, koji ovih dana stvaraju neprilike na riječkom području.
 
Kako je najavila Čubrić, blagdanski ugođaj ponovno će biti upotpunjen prigodnom božićnom i novogodišnjom glazbom pod nazivom Božić u pjesmi. Od  6. do 24. prosinca zabavni sastavi, klape, jazz sastavi, sastavi ozbiljne i duhovne glazbe i dječji zborovi nastupat će na riječkim ulicama “bez struje”. U prigodnim kostimima, uglavnom tijekom vikenda i blagdanskih dana, animirat će i zabavljati građane te upotpuniti blagdanski ugođaj. Program obuhvaća dvadesetak nastupa u trajanju od pola sata, a pridružit će im se i kostimirani svirači Gradske glazbe Trsat.
 
Vlakić djeda Mraza i Turistički autobus

Kao i prijašnjih godina, od 5. prosinca 2008. do 11. siječnja 2009. Korzom će voziti Vlakić Djeda Božićnjaka u organizaciji Turističke zajednice i Radio Rijeke. Kako je najavio Škarpa, ovih blagdana umjesto dva, vozit će jedan, veći vlakić, na zadovoljstvo sve djece. Također, po prilagođenom voznom redu vozit će i Turistički autobus, u kojem će se besplatno moći voziti svi koji imaju pokaznu kartu za javni gradski prijevoz, dok će ostali moći kupiti kartu po prigodnim cijenama od samo 20 kuna.
 
Na Gatu Karoline Riječke Grad Rijeka će i ove godine organizirati klizalište, koje bi trebalo biti otvoreno 6. prosinca uz doček sv. Nikole, a zatvoreno 15. siječnja 2009. Kao i do sada, u prijepodnevnim satima za djecu predškolske i osnovno školske dobi bit će organizirano besplatno klizanje, a poslijepodne će u radostima na ledu moći uživati svi zainteresirani građani. Pored dočeka sv. Nikole, bit će organizirana dječja natjecanja te popularni programi umjetničkog klizanja.
 
Božićna prodaja i Gastrofešta

Kako je najavila Mandić, Odjel za poduzetništvo organizira prigodnu božićnu prodaju, pa će se tako na Korzo ispred zgrade Pošte predstaviti udruge i institucije u kulturi, štandovi ispred Radio Rijeke rezervirani su za humanitarnu prodaju udruga i ustanova socijalne skrbi te ostalih organizatora, dok će se na Trgu bana Jelačića prodavati slatkiši. Nadalje, na Trgu 128. brigade HV-a prodavat će se pčelarski proizvodi, a ispred fontane kod Robne kuće po prvi put će se predstaviti Zadruga “Zeleno i plavo” s delicijama iz našeg kraja.
 
Obimnija nego prošle godine, na Badnjak Riječane očekuje Gastrofešta. U organizaciji Grada Rijeke, Turističke zajednice Grad Rijeke i Radio Rijeke, a uz pomoć riječkih ugostitelja i sponzora, pored već tradicionalnog friganja sardela na Trgu 128. brigade HV, na Badnjak na Korzu i Trgu Republike upriličiti blagdansko druženje uz konzumaciju tradicionalnih jela – friganih ribica, bakalara i fritula.
 
Tradicionalni doček Nove godine

Vrhunac blagdanskih manifestacija svakako čini tradicionalni doček Nove godine na otvorenom koji se organizira već 14 godina. Suorganizator ovogodišnjega dočeka je SVID radio, a u Novu godinu Riječani i njihovi gosti će ući uz riječku skupinu Morso, Gibonnija i Hladno pivo.
 
Pored ugostiteljskih objekata, na sam doček Nove godine, ugostiteljske će se usluge pružati i na otvorenom, tj. na Korzu i Trgu Republike Hrvatske. Na zahtjev ugostitelja, koji se podnosi Odjelu za poduzetništvo, može se produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekta. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here