Home Vijesti Prosječna dob svjetskih lidera je preko 70 godina, budućnost mladih u rukama...

Prosječna dob svjetskih lidera je preko 70 godina, budućnost mladih u rukama stare škole

159
0
Političari se često pozdravljaju dodirivanjem laktova - na ovoj slici vidimo kako to rade Joe Biden i Bernie Sanders, dužnosnici Demokratske stranke u SAD-u.

Naprijed mlad…ups! Stari. 2024. nam se predstavila kao godina glasovanja. Nakon izbora Javiera Mileija u Argentini, posebno iščekujemo glasovanje u SAD-u i Rusiji. Dok se pobjeda Vladimira Putina sada čini sigurnom u Moskvi, u Sjedinjenim Državama drugi krug između Donalda Trumpa i Joea Bidena sve je jači. Ali postoji jedna činjenica koja najviše impresionira, a tiče se svjetskog vodstva. Prosječna dob političara u svjetskim zemljama prelazi 70 godina. Na temelju toga možemo zaključiti da budućnost mladih je u rukama starijih generacija.

Budućnost mladih u rukama stare garde

Ima li primjera? Aktualni predsjednik SAD-a ima 81 godinu, dok njegov idući protukandidat Trump, koji je proteklih sati ustvrdio da je «i Hitler učinio neke dobre stvari», ima 77. Rekord vremešnosti drži Paul Biya, 91-godišnji predsjednik Kameruna od 1982. Nazivaju ga “vođom duhom”. On će se nakon više od četiri desetljeća ponovno natjecati za mandat 2025. godine.

Najstariji lideri

Ako je istina da Biya drži pravi rekord, drugo mjesto nema tako nepremostivu razliku. Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas ima 88 godina kao i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei ugasio je 84 svjećice na svojoj posljednjoj rođendanskoj torti. A žene? Bangladeška premijerka Sheikh Hasina Wazed (76) osvojila je svoj peti mandat u siječnju, nakon što je ugušila oporbu. Na vlasti je od 2009., već 16 uzastopnih godina.

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva ima 78 godina i vratio se na čelo svoje zemlje po treći put u siječnju 2023. Dok je u Indiji, Narendra Modi, 73 godine – kandidat na pole positionu za pobjedu sljedećeg travnja i započet će svoj treći mandat.

Vladimir Putin, je na vlast došao sa 47 godina, a sada ima 71 godinu. Hoće li prijestolje prepustiti mlađima? Ni ne razmišlja o tome i u ožujku će gotovo sigurno pobijediti. U svom petom mandatu, kao predsjednik Ruske Federacije, ima samo jedan cilj: dobiti rat s Ukrajinom. Njegov kineski “blizanac” Xi Jinping u lipnju će napuniti 71 godinu. Predsjednik je Narodne Republike od 2013., a treći mandat na čelu Komunističke partije započeo je 2022. godine.

Stari kontinent, ali «mladi» lideri

Promjena smjera na Starom kontinentu, gdje je – paradoksalno – prosjek dobi dosta visok. Prosječna starost stanovništva EU porasla je za 2,3 godine u odnosu na 2013. godinu. Iznosila je 42,2 godine, dok je deset godina kasnije porasla na 44,5 godina. Europski statistički ured Eurostat objašnjava podatke na sljedeći način: “polovica stanovništva EU je starija od 44,5 godina, dok je druga polovica mlađa”.

Lideri su, međutim, mlađi od ostatka svijeta. Francuski premijer Emmanuel Macron je nakon osnivanja vlastite političke stranke 2017. postao najmlađi predsjednik zemlje s 39 godina. A ove je godine imenovao još mlađeg premijera Gabriela Attala koji ima samo 34 godine. Premijerka Giorgia Meloni postala je prva čelnica zemlje 2022. kada je imala 45 godina. Predsjednik Volodymyr Zelensky, na čelu ukrajinskih ratnih napora i na dužnosti od 2019., ima 46 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here