Home Mozaik Provjerite kako je izgledala vaša ulica prije 10 godina

Provjerite kako je izgledala vaša ulica prije 10 godina

137
0

U digitalnom dobu, tehnološke inovacije neprestano nas iznenađuju, omogućujući nekada nezamisliva iskustva. Jedno od tih modernih čuda su Google Maps, aplikacija koja se nametnula kao nezamjenjiv alat u svakodnevnom životu milijardi ljudi diljem svijeta. Poznat je uglavnom po svojoj sposobnosti navigacije, koja korisnicima omogućuje jednostavno premještanje s jednog mjesta na drugo. Google Maps skriva jedan manje poznat, ali jednako neobičan aspekt. On ima funkciju “vremenskog stroja” koji pokazuje kako je izgledala vaša ulica.

Nedavno je Google najavio ažuriranje slika ulica putem Google Street Viewa, uvodeći mogućnost pristupa starim slikama istog mjesta. Ova značajka nudi korisnicima mogućnost putovanja u prošlost, istražujući kako su se urbani i prirodni krajolici mijenjali tijekom godina.

Otkriće

Iskustvo Matíasa Oberlina, poznatog na X-u (bivši Twitter) kao Drapetómano, savršeno ilustrira emocionalnu snagu ove funkcije. Bio je znatiželjan vidjeti kako se njegov put mijenjao tijekom vremena pa je upotrijebio Google karte da se vrati 10 godina unatrag tj. U 2014. Tada je otkrio dirljivu sliku svog oca, koji je preminuo godinu dana nakon tog datuma. Neočekivano putovanje u sjećanje koje mu je dalo trenutak dubokih emocija. Njegova priča je, očekivano, brzo postala viralna.


Komentari


Matíasova objava prikupila je više od 1,2 milijuna pregleda, 64 000 lajkova i stotine komentara, od kojih su mnogi zrazili slične osjećaje. Korisnici iz cijelog svijeta podijelili su svoja osobna iskustva, otkrivajući da su pronašli jedinstvenu utjehu u sjećanjima digitaliziranim na Google kartama. To su slike izgubljenih voljenih osoba, prijatelja i kućnih ljubimaca koji žive na fotografijama snimljenim kamerama Street Viewa.

Vaša ulica kroz vremeplov

Google maps je bez sumnje jedna od najkorisnijih aplikacija na svijetu.
Iako je većina koristi da nas vodi od točke A do točke B te da sazna koliko je vremena potrebno za određeno putovanje, ovaj alat može postati i pravi vremeplov.
Tvrtka ažurira slike ulica putem Google Street Viewa. Starim slikama istog mjesta može se pristupiti putem datoteke koju omogućuje aplikacija. Vježba je to koju izvodi X korisnik Matías Oberlin (Drapetómano).

Putovnica za nostalgiju

U ovom dijelu možete pronaći sve; od nevjerojatnih i teško objašnjivih snimaka, do neočekivano emotivnih ispisa. Matías je ušao iz hira kako bi saznao kako je njegova ulica izgledala prije mnogo godina, ali slučajno je naišao na sliku koja mu je slomila srce.

Aplikacija vam omogućuje da vidite kako se ista geografska točka mijenjala iz godine u godinu. No, po dolasku 2014. godine, ono što je protagonistu privuklo pažnju nije bila promjena krajolika, već pojava u liku njegovog oca, koji je preminuo samo godinu dana kasnije.
“Jučer sam otkrio da Google Maps omogućuje istraživanje ulica i promatranje kako su se mijenjale tijekom godina. Počeo sam gledati po kvartu svoje kuće i pronašao sliku koja mi je natjerala suze na oči: na fotografiji je bio moj stari, koji je umro prije gotovo 9 godina”, napisao je autor u već viralnoj publikaciji.
Objava ima više od 1,2 milijuna impresija u trenutku pisanja ovog teksta, kao i 64.000 lajkova i stotine komentara. Mnogi od njih, objašnjavajući slične situacije.

“To je najljepši dio tehnologije”


“Svako malo pogledam fotografije svog bloka na Google kartama da vidim svog najboljeg prijatelja koji je radio kao mehaničar, umro je prije 3 godine”
“To je najbolja stvar, s vremena na vrijeme se vraćam na Mape da vidim svog strica 2014. kako čita novine kao što je čitao svako jutro!”
“Otišla sam pogledati iz znatiželje i našla malog psa koji me pratio cijelo djetinjstvo.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here