Home Vijesti Prvi hrvatski gradonačelnik kojem je uvijek netko drugi kriv za neuspjeh

Prvi hrvatski gradonačelnik kojem je uvijek netko drugi kriv za neuspjeh

1599
2
100_8064-620x465
foto: kigo.hr

U ponedjeljak, 27.svibnja 2013., u 13.15, u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice na Jadranskome trgu u Rijeci, održana je konferencija za medije.

Medijima se obratio kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS za riječkog gradonačelnika, Hrvoje Burić te HDZov zastupnik u europskom parlamentu Davor Ivo Stier. Davor Ivo Stier, član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, i zastupnik u europskom parlamentu, došao je izraziti podršku Hrvoju Buriću kao kandidatu HDZa za gradonačelnika Rijeke: „Vrijeme je da Rijeka uistinu postane europski grad te počne prakticirati demokraciju u punom smislu. Doista je došlo krajnje vrijeme da se promijeni vlast u ovom gradu, i da stane period stagnacije Rijeke, koja ima potencijal biti centar razvoja Republike Hrvatske”, rekao je Stier istaknuvši kako je HDZova vlada 2009-2011 uložila 4.5 milijardi kuna u Rijeku i Primorsko-goransku županiju kroz financiranje projekata poput ceste D404, terminala Brajdica te kampusa na Trsatu “Ja koji nisam iz Rijeke, iako često u nju dolazim, uglavnom čitam opravdanja riječkog gradonačelnika kako je uvijek netko drugi kriv za stanje u Rijeci. Malo mu je kriva HDZova, pa SDPova vlada, pa mu je kriva Europska Unija. Samo on nikad za ništa nije kriv niti je za išta odgovaran”, nastavio je Stier naglasivši kako je izrazito važno da Rijeka dobije odgovornog gradonačelnika, posebice sada kada Hrvatska ulazi u EU, i kada svaki grad treba odgovrnu lokalnu vlast za pripremu projekata za izvlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU.

„Okrivio je Europsku Uniju, okrivio je HDZovu Vladu za privatizaciju 3.maja. Očigledno nije svjestan da je njegov stranački kolega, Neven Mimica, te Vesna Pusić iz HNSa, da su pratili i odobravali zatvaranje tih pregovaračkih poglavlja“, završio je Stier. Hrvoje Burić, osvrnuo se na izjave Obersnela kako je HDZ kriv za gospodarski pad Rijeke. “Kao i uvijek, gospodinu Obersnelu je uvijek netko drugi kriv. Kriva mu je HDZova vlada za njegovu nesposobnost upravljanja Rijekom, pa mu je kriv Milanović za njegov izborni rezultat. Kakav je to gradonačelnik kojem je uvijek, ali baš uvijek, netko drugi kriv?“, zapitao se Burić.

Burić je nastavio kritiku upućenu aktualnom riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu: „Da li je HDZ kriv za loše upravljanje riječkim gradskim prostorom? Da li je neki HDZovac pisao lakrdije od gradskih natječaje u kojima se atraktivni gradski prostori iznajmljuju isključivo firmama koje se bave prodajom brendiranih padela? Ili je te nakaradne natječaje odobravao gospodin Obersnel? „ Burić je dodao kako atraktivni gradski prostori zjape prazni u centru grada, a za njihovo upravljanje je odgovoran isključivo grad Rijeka, na čelu s Obersnelom.

„Da li je HDZ kriv što je gradonačelnik potpisao i ustraje na ugovoru sa tržnicama Rijeka, zbog kojeg su građani Rijeke, zbog SDPovih tajkuna, oštećeni za 7 milijuna kuna svake godine?

Da li je HDZ kriv što je gradska vlast odlučila da djeca nisu bitna?“ zapitao se Burić konstatirajući kako su riječki vrtići podkapacitirani te 200 djece godišnje u posljednjih 10 godina ostaje neupisano u riječke vrtiće.

Burić se osvrnuo i na slučaj teško bolesno građanina Rijeke, Darinka Juga, protiv kojeg je grad Rijeka pokrenuo ovršni postupak zbog duga za najam gradskog prostora.

„Da li je HDZ kriv što gradska vlast nema niti malo socijalne osjetljivosti prema svojim sugrađanima. Pokrenuli su ovršni postupak protiv građanina koji ima mirovinu od 2000 kuna, a istovremeno, oslobađaju svoje stranačke tajkune duga prema gradu Rijeci. Sjetimo se slučaja muža Romane Jerkovid“, rekao je Burid. Burid se također zapitao da li je HDZ pisao predizborni program gospodinu Obersnelu, onaj isti predizborni program u kojem već 8 godina obećaje autobusni kolodvor,muzej moderne i suvremene umjetnosti, gradsku knjižnicu, turističko poslovni kompleks Preluk, poslovnu zona Bodulovo. „Sve je to obedao građanima Rijeke, a ništa nije ispunio.“

„Siguran sam kako de građani, 2.lipnja, kazniti ovo krajnje neodgovorno ponašanje riječkoga gradonačelnika. Vjerujem kako de građani poslati jasnu poruku riječkoj vlasti : „Dosta je bilo gradonačelnika kojem je uvijek netko drugi kriv!“završio je Burić.(kigo.hr)

2 COMMENTS

  1. Znate li što su principjelni stavovi u politici? Ne? Pa ako SDP i Slavko Linić kao neformalni vođa svega i svačega ovog grada i kraja, vlada, a nema nikakvih konkretnih rezultata za građane Rijeke(apsolutnu većinu), onda treba glasati za promijene. Pa, gospodin Burić je promijena, ma koliko je njegova stranka u Zagrebu učinila sve da SDP i dalje unazaduje ovaj grad i kraj. Zato, meni nije teško napisati da sam za promijenu i za Burića, i da ne padam na laži višegodišnje Novog lista i cijele medijske scene koja služi SDP-u, odnosno moćnom Liniću i kapitalu iza njega
    I onima kojima nije jasno što sam napisao, nikad i neće im biti jasno, pa ni za četiri godine, jer ako ovako se nastavi priča gdje sprega kapitala i politike preko SDP-a vlada ovim gradom i krajem, najveći će gubitnici biti oni koji nisu izašli na izbore, i oni koji misle da su toliko pametni da nemaju onoga tko bi dobio njihov glas. Sve skupa, Rijeka, kao grad koji tone kao što tonu vode Riječine u more i izgube se u moru..

  2. članak pročitao površno (oprosti kigo.hr!). Ali HDZ i pravaši? U Ri? razum govori ne. Ako je opcija dosadašnja klika onda sam za. A protiv organizacije koja je u cjelini optužena za kriminal i nije izvršila “lustraciju”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here