Home Vijesti Putin vozio nuklearni bombarder: Izborna reklama ili poruka Zapadu?

Putin vozio nuklearni bombarder: Izborna reklama ili poruka Zapadu?

223
0
bomber

Predsjednik Ruske Federacije, zauzet predizbornom kampanjom, poletio je iz zrakoplovne tvornice u Kazanu

Vladimir Putin letio je na novom bombarderu Tu160M, strateškom lanseru raketa opremljenom za nuklearne udare. Slike ruskog predsjednika kako se ukrcava u moderni vojni zrakoplov i leti s piste zrakoplovne tvornice u Kazanu, objavila je ruska državna televizija. Izaslanik Pavel Zarubin je oduševljen novom misijom predsjednika u zračnoj bazi Chkalovskiy.

Državna televizija prikazala je divovski zrakoplov kako polijeće s piste tvornice u Kazanu, dok je dopisnik Pavel Zarubin to oduševljeno nazvao “jedinstvenim događajem”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je putanja leta aviona vojna tajna, ali da će let s Putinom u njemu trajati do 40 minuta, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Neki ruski i američki diplomati kažu da se ne sjećaju vremena kada su odnosi između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila bili gori, uključujući i kubansku krizu 1962. godine.

Video Putina kako leti na bombarderu

Dan prije smrti u zatvoru disidenta Alekseja Navaljnog, za koju se mnogi, počevši od američkog predsjednika Joea Bidena, pozivaju na njegovu izravnu odgovornost, Putin je posjetio tvornicu Uralvagonzavod. To je tvrtka koja na Uralu proizvodi tenkove i druga teška vozila, a to je prvi put da je uvela dvostruku smjenu na traci (dnevnu i noćnu), da bi zadovoljila zahtjeve s ukrajinske fronte i propagandu Kremlja.

Izborna reklama čelnika Kremlja

Izborna kampanja Vladimira Putina, koji se ponovno natječe za čelništvo Ruske Federacije, sve više nalikuje vojnoj paradi: zemlja je svoju ekonomiju sada oblikovala po uzoru na rat, koji sada predstavlja 7,5 posto BDP-a. Procjenjuje se da će 2024. ulaganja u obranu biti veća od onih zabilježenih u vrijeme Sovjetskog Saveza. Let ruskog predsjednika na bombarderu – objašnjava agencija Interfax – trajao je oko 30 minuta, ali ruta nije bila poznata. “Dobijamo izvanredne nove tehnologije, uistinu nove generacije”, rekao je predsjednik na kraju leta, navodeći visoku pouzdanost, naoružanje kojim se može opremiti, sustav upravljanja i veću udobnost za posadu.

Prethodno

Nije prvi put da Putin koristi vojne zrakoplove za svoju propagandu: nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora u ožujku 2000., prvih na kojima se kandidirao, bio je kopilot Su-27. Kasnije, 2005., letio je na ranijoj verziji Tu160 (neformalno nazvan ‘Bijeli labud’ na Zapadu, ‘Blackjack’ od strane NATO-a).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here