Home Kolumne Reagiranje: Danko Končar oštro odbacuje tvrdnje iz teksta ‘Potpomognuto samoubojstvo brodogradnje’

Reagiranje: Danko Končar oštro odbacuje tvrdnje iz teksta ‘Potpomognuto samoubojstvo brodogradnje’

1804
0

Na tekst prenesen na našem portalu pod naslovom Denis Kuljiš: Potpomognuto samoubojstvo brodogradnje, pristiglo nam je reagiranje pravnih zastupnika Danka Končara koje prenosimo u cijelosti:

U članku objavljenom dana 01.09.2028. pod autorstvom Denisa Kuljiša iznesen je niz neistinitih i uvredljivih tvrdnji i zaključaka. Tako g.Kuljiš nastoji povezati Danka Končara sa ruskim kapitalom, unijeti sumnju u poslovanje njegove tvrtke, te ocrniti njegovu prisutnost na području Hrvatske i brodograđevne djelatnosti.
Oštro se odbacuju insinuacije autora da Danko Končar državni novac za restruktuiranje koristi u svrhu financiranja svojih firmi, odnosno da se novac koristi u druge svrhe od onih za koje je namijenjen. Apsolutno je netočno da se na način kako autor teksta manipulira firmama, a tako se osuđuju i tvrdnje autora da je Danko Končar ‘zasnovao šemu po kojoj je trebao preuzeti Uljanik tako da mu ga Vlada preda i plati milijarde kuna’ a isto tako netočno je da je Danko Končar vlasnik trećine Glasa Istre. Neistiniti su i zaključci autora da je Danko Končar ‘još ponekome osigurao tako veliku svotu para’, a angažman europskih zastupnika kako je to bio slučaj s g.Ivanom Jakovčićem uobičajena je poslovna praksa mnogih europskih kompanije, 71 eurozastupnik iz Engleske, Španjolske, Francuske, Njemačke i drugih zemalja članovi su u, nerijetko i po nekoliko, nadzornih odbora. Isto tako u postupku odabira strateškog partnera Uljanika d.d. legitimno i opravdano izabrani su Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija kao prihvatljiv oblik strateškog partnerstva.
Ponuda Kermas energije d.o.o. kao najedakvatnija ocijenjena je jer za primarni cilj ima provedbu restruktuiranja Uljanik brodogradilišta u suradnji s Republikom Hrvatskom i bez prethodnih dodatnih i uvjetovanih radnji, te je kao takva bila najbliža strateškim ciljevima programa restruktuiranja.
Vezano za navode autora da ‘Končarevi, otac i sin Danko i Neven dominiraju hrvatskom brodgradnjom. Kako su to samo postigli Zašto su ujedinjeni Istrijani odabrali upravo Končara za svog šampiona? Zna li on graditi brodove i upravljati brodogradilištima? Nigdje nije demonstrirao tu sposobnost. Je li ekspert za turizam, što ga preporučuje kao turističkog nekretninskog devolopera?’ ističe se kako je ponuda Kermas energije usmjerena na očuvanje i osnaženje hrvatske brodograđevne industrije kao i integraciju na hrvatskoj i europskoj razini, a neosporno je da tvrtka Kermas energija ima dugogodišnje iskustvo u brodograđevnoj industriji, potrebna znanja i reference za realizaciju strateškog partnerstva, sve u suradnji sa Republikom Hrvatskom i u za to predviđenim rokovima.
Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija d.o.o. jedini su u teškim trenucima za Uljanik pomogli pozajmicom od 12,6 milijuna eura čime su smanjena državna jamstva i spašen iznos od 125 milijuna eura državnog novca. Time je između ostalog spašena radna mjesta te isporuka broda novogradnje 500 i 550.
Sve gore navedeno uzimajući u obzir da se na opisani način iznošenjem niza lažnih ali uvredljivih informacija Danku Končaru nanosi šteta ugledu u Republici Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Iz naprijed iznijetog jasno je da sporne informacije svjedoče o senzacionalističkom postupanju čija je jedina svrha podizanje gledanosti i čitanosti, a sve na štetu ugledu, časti i dostojanstvu Danka Končara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here