Home Kolumne Reagiranje na tekst Željka Marušića: Kontrolor zračnog prometa nije imao razlog za...

Reagiranje na tekst Željka Marušića: Kontrolor zračnog prometa nije imao razlog za odbijanje polijetanja Cessne 182

180
0
Photo by Trac Vu: https://www.pexels.com/photo/a-low-angle-shot-of-an-airplane-flying-in-the-sky-5741643/

Povodom istupa Željka Marušića koji za odgovornost za zrakoplovnu nesreću u kojoj je sudjelovala Cessna 182u kojoj su život izgubile četiri osobe izravno optužuje kontrolu, tj. kontrolora, zračnog prometa jer je odobrila taj let, ističemo sljedeće:

Zrakoplov tipa Cessna 182 registarskih oznaka DEGLF koji je s radarskog ekrana nestaokod Rakovice 29. svibnja 2022. dobio je odobrenje za polijetanje od toranjske kontrole zračnog prometa Split sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

U zrakoplovstvu je opće poznato, a međunarodnim zrakoplovnim standardima propisano, da je pilot odgovoran za pripremu leta (izbor pravila letenja −vizualno ili instrumentalno, rute i visine), kao i za informiranje o meteorološkim uvjetima na planiranoj ruti. Također, prema pravilima za vizualno letenje pilot ima obvezu držanja razmaka od oblaka i nije dozvoljen ulazak u oblake, što u konkretnom slučaju nadležna tijela tek trebaju utvrditi istragom.

Nakon predanog plana letatoranjska kontrola zračnog prometa nije imala razloga za odbijanje polijetanja zrakoplova jer su u kontroliranoj zoni Zračne luke Split u trenutku polijetanja bili zadovoljeni uvjeti zasiguran let sukladno vizualnim pravilima letenja.

Kao što smo već ranije napomenuli, HKZP će Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu dostaviti operativne podatke o letu (tonski zapis razgovora pilota s nadležnom kontrolom zračnog prometa, radarski zapis leta zrakoplova), kao i sve ostale relevantne podatke u cilju utvrđivanja svih uzroka te nesreće.

Na kraju želimo napomenuti da Hrvatska kontrola zračne plovidbe osuđuje svako neodgovorno istupanje u javnosti kojim se optužuje bilo koga za mogući uzrok zrakoplovne nesreće prije utvrđivanja svih činjenica. Takvo iznošenje neistina o krivnji i odgovornosti kontrolora zračnog prometa za zrakoplovnu nesreću ocjenjujemo neprofesionalnim i u konačnici nedopustivim, čime se grubo narušava ugled i čast kontrolora zračnog prometa i Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Previous articleDječaka (13) pijesak živog sahranio: Jan je iskopao tunel, a onda se urušio!
Next articleDiego Costa: Ušao sam gol pod tuš i vikao Kanteu da me zagrli, a on se uspaničio (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here