Home Vijesti Riječanima jeftinije grijanje!

Riječanima jeftinije grijanje!

3247
0

grijanje3Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke za distribuciju i proizvodnju plina i toplinske energije Energa Sanjin Kirigin najavili su na konferenciji za novinare da će toplinska energija u Rijeci pojeftiniti te da bi računi za grijanje trebali biti oko 20 posto manji u odnosu prema onima iz 2014., od kada su cijene nekoliko puta smanjivane.

Nova cijena snage bit će 18,50 kuna po kilovatu, a energije 0,35 kuna po kilovatsatu, bez uračunatog PDV-a.

Kirigin je rekao da “smanjenjem cijene Energo u novu sezonu grijanja ulazi kao jedan od najjeftinijih u Hrvatskoj ako se izuzmu sustavi HEP-Toplinarstva”. Dodao je kako to nije bilo lako ostvariti te da je sustav toplinske energije u Rijeci jedan od najzahtjevnijih i s najvećim troškovima proizvodnje.

Nove su cijene rezultat ulaganja u obnovu mreže i sustav toplinske energije, temeljite reorganizacije tvrtke i smanjenja cijene energenata na tržištu, rekao je i dodao da će se cijene energenata i dalje pratiti te da će se raditi na daljnjem smanjenju fiksnih troškova ulaganjem u obnovu toplovodne mreže i obnovu energana ako ne bude većih poremećaja na tržištu.

Po Kiriginovim riječima, smanjenje cijena je nastavak kampanje “Pravična tarifa – zadovoljan korisnik”.

Kampanja je uključivala nastojanje da se cijena smanji, stalni rad na komunikaciji s korisnicima, informiranju i edukaciji, zajedničkom rješavanju problema, održavanju socijalne osjetljivosti i povećanju transparentnosti poslovanja. Kirigin je rekao kako je rezultat te kampanje smanjenje cijene energije s 0,50 kuna po kilovatsatu iz prosinca 2014. na sadašnjih 0,35 kuna po kilovatsatu, što je smanjenje oko 30 posto, te smanjenje cijene snage za pet posto. Dodao je kako je u tom razdoblju ukupni račun za toplinsku energiju smanjen oko 20 posto.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da su 2014. bile potrebne mjere koje su pridonijele stabilizaciji Energa, da je od tada učinjeno mnogo, da je Energo predložio svoj način raspodjele, a anketom je onima koji su to željeli omogućeno izdvajanje iz sustava. “Nakon reorganizacije, investicijskih ulaganja u obnovu toplovodne mreže i smanjenja fiksnih troškova, uz to da je smanjena cijena energenata, sada možemo smanjiti cijenu grijanja”, dodao je Obersnel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here