Home Vijesti Riječka regija od Slovenije do Bosne?

Riječka regija od Slovenije do Bosne?

4655
0
zapadna
Rijeka i Gospić u istoj regiji?

U javnosti se pojavio još jedan prijedlog regionalne podjele Hrvatske. Iza njega stoje neovisni stručnjaci, geografi i autori niza stručnih knjiga i udžbenika dr. Dragutin Feletar, sveučilišni profesor i član suradnik HAZU i dr. Petar Feletar sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

U svojoj analizi, stručnjaci predlažu podjelu Hrvatske na osam regija, od kojih bi jedna bila grad Zagreb. Istra bi bila najmanja samostalna regija, u kojoj bi se, kao i drugdje u zemlji, općine i gradovi trebali “okrupniti” kako bi se došlo do ušteda.

Prema prijedlogu, Hrvatska bi se podijelila na Istarsku regiju, te na Središnju Hrvatsku, Istočnu Hrvatsku, Zapadnu Hrvatsku, Središnji Jadran, Južnu Hrvatsku, Sjeverozapadnu Hrvatsku i grad Zagreb.

Stručnjaci predlažu da se broj upravnih jedinica u cijeloj zemlji s 556 smanji na 219 jedinica, što je 60,8 posto manje od postojećeg upravnog ustroja. Osam regija zamijenilo bi postojeći sustav od 21 županije, a u svakoj bi prosječno živjelo 535 tisuća stanovnika. Uz “glavne gradove”, odnosno središta regija, oformila bi se i podžupanijska središta, te 72 grada i 123 općine.

Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija bi se spojile u jednu regiju s Rijekom kao regionalnim i Gospićem kao subregionalnim središtem. Status grada ili područnog središta ostao bi Opatiji, Krku, Delnicama, Crikvenici, Rabu, Malom Lošinju, Senju i Otočcu. Općina Kostrena bi se ukinula i pripojila Rijeci, a Jelenje bi ušle u sastav općine Čavle. Status općine ili lokalnog središta prema tom prijedlogu zadržali bi i Lovran, Matulji, Kastav, Viškovo, Čavle, Bakar, Kraljevica, Omišalj, Novi Vinodolski, Čabar, Ravna Gora, Vrbovsko, Brinje, Novalja, Udbina i Korenica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here