Home Vijesti Riječki, pulski i kraljevički škverani na prosvjed

Riječki, pulski i kraljevički škverani na prosvjed

653
0

Rijeka će posljednje predbožićne dane dočekati s prosvjedima pulskih, riječkih i kraljevičkih brodograditelja, čije se masovno okupljanje u organizaciji HUS-ovog Sindikata Istre i Kvarnera planira za idući ponedjeljak, na Trgu 128. brigade s početkom u 17.30 sati. HUS-ovi sindikalisti okupit će radnike sjevernojadranskih brodogradilišta na javnom prosvjedu pod motom »Ne damo brodogradnju« dok istog dana njihove kolege u Brodosplitu planiraju obustavu rada od 10.30 sati do kraja radnog dana. Potvrdio je to predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita i član Predsjedništva HUS-a Zvonko Šegvić, koji ovu obustavu rada, uoči idućeg utorka kada će se brodograđevni sindikati opet sastati s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, planiraju organizirati sa svojim kolegama iz splitske podružnice SMH.
Jučer su glavni povjerenici HUS-ovih sindikata u »Kraljevici«, »3. maju« i Uljaniku održali sastanke sa svojim članstvom na kojima je potvrđena odluka da se kreće s konkretnim akcijama, što će javno obznaniti na današnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Sindikata Brodogradilišta »Kra-ljevica« Nenad Miškulin ponovno je ukazao na neprihvatljivost bruxelleskog dogovora oko uvjeta natječaja za prodaju hrvatskih brodogradilišta, a kojim se budućim kupcima neće uvjetovati nastavak brodograđevne djelatnosti. Uz tu definitivno najsporniju točku, kraljevički brodograditelji smatraju kako bi država, odnosno sami radnici također trebali sudjelovati u privatizaciji kontrolnim paketom dionica. Miškulin ne sumnja da će odaziv sjevernojadranskih brodograditelja na javni prosvjed biti velik jer, kako prenosi ovaj sindikalist »Kraljevice«, radnici sami pitaju kada će se krenuti s akcijama za obranu njihovih radnih mjesta.
Kako doznajemo od predsjednika SiK Brune Bulića, na današnjoj konferenciji za novinare, između ostalog, iz ovog sindikata bit će upućen poziv i predstavnicima SMH da se priključe prosvjedu, a jučerašnje informacije sa sastanka sindikalista s potpredsjednikom Vlade Polančecom upućuju da bi brodograđevni sindikati u ovom prevažnom trenutku mogli pokazati jedinstvenost i zajedničku snagu.
Glavni povjerenik SMH u »3. maju« Juraj Šoljić jučer je ponovio da će ovaj sindikat nastupiti jedinstveno, da se konkretne akcije planiraju početkom idućeg tjedna te da će se definitivna odluka na razini SMH donijeti na sutrašnjem Glavnom odboru ove sindikalne središnjice. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here