Home Vijesti Riječki studenti u domu više neće moći sami određivati temperaturu sobe

Riječki studenti u domu više neće moći sami određivati temperaturu sobe

197
0

Od nove akademske godine riječki studenti smješteni u studentskom naselju Trsat i Ivan Goran Kovačić te u studentskom domu, morat će se naviknuti na život s ograničenom temperaturom grijanja.

Kako piše Novi list, zbog poskupljenja energenata studenti neće moći sami birati temperaturu grijanja jer će ona biti na ograničena na 22 ili 23 stupnja Celzijusa.

Ograničena temperatura grijanja i studentima u Splitu

No, nisu riječki studenti jedini s ograničenom temperaturom u sobi doma jer je i Studentski centar Split već najavio da će prema smjernicama vlade za uštedu energije u domovima biti reguliranja temperatura grijanja u rasponu od 18 do 21 stupanj, a hlađenja 25 stupnjeva. 

Splitski studenti su zamoljeni da, ako se ne mogu prilagoditi novom režimu grijanja i hlađenja, da na vrijeme osiguraju neku drugu vrstu smještaja. Također, upozoreni su da je upotreba mobilnih električnih uređaja za grijanje ili hlađenje u domovima strogo zabranjena, piše Novi list.

U Studentskom centru Split takvu mjeru štednje objašnjavaju činjenicom da su u posljednjih pola godine energenti poskupjeli preko 300 posto te da se mjere štednje uvode kako cijene stanarine u domu ne bi rasle.

Goran Manestar, šef riječkog Studentskog centra, objašnjava da Studentski centar Rijeka još nije u problemu kao splitsko, ali da problem postoji te da će se morati krenuti s mjerama uštede.

“Nemamo takav problem jer još smo pod ugovorom stare nabave. Kilovatsat plaćamo nešto preko 1.80 kuna, dok je u Splitu to 3.50 kuna. Međutim, taj ugovor završava u veljači iduće godine i ukoliko nas ne stave u sustav kućanstva, bit ćemo u velikom problemu. Iz tog razloga već sada krećemo s uštedama i morat ćemo ograničiti grijanje u sobama na 22 ili 23 stupnjeva Celzijevih. Nećemo ići na ograničenja koja uvodi Split, ali ne možemo više ni dopustiti da svatko u sobi regulira grijanje kako želi, što je bio slučaj do sada”, rekao je Manestar za Novi list. 

Dodaje da se u Studentskom centru Rijeka ne mogu unositi različiti električni aparati, kao što su ventilatori i grijalice, ali da se radi o pravilima koja su već godinama na snazi. Kaže da je to uvedeno zbog sigurnosnih razloga jer se “znalo svašta događati”.

“Upravo iz razloga da studenti sami ne donose razne uređaje, za Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nabavili smo 200 ventilatora s obzirom na to da je riječ o naselju koje nema klima-uređaja”, navodi ravnatelj riječkog Studentskog centra.

Manestar kaže da su Studentski centar Split i Dubrovnik prvi na udaru povećanja cijene od 300 posto jer su prvi išli na sklapanje novih ugovora za električnu energiju. Studentskom centru Rijeka to se dogodilo tijekom sklapanja novog ugovora za isporuku plina. 

“Mi smo prvi sklopili ugovor za plin i izdvajanja za taj energent, koji koristimo samo za pripremu prehrane, te smo prvi dobili uvećani račun za 500 posto. Umjesto dosadašnjih 130.000 kuna na godinu, plin sada plaćamo 920.000 kuna. Stoga očekujemo i da će nas u veljači, kod sklapanja novog ugovora, po pitanju električne energije čekati znatno veće cijene”, rekao je Manestar za Novi list.

Previous articleSEXPERTIZA by Marija A. Štrajh: METAK U GLAVU
Next articlePoznato zbog čega se Severina potukla sa sestrom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here