Home Vijesti Rijeka, Osijek i Split traže ‘zagrebački status’?

Rijeka, Osijek i Split traže ‘zagrebački status’?

1527
0

Inicijativa Liste za Rijeku kojom se za Rijeku traži regionalni status kakav u Hrvatskoj ima jedino Zagreb počela je dobivati odjeke i u preostala dva hrvatska makroregionalna središta Osijeku i Splitu. Gradski oci Osijeka najavili su pridruživanje riječkoj inicijativi, a predsjednik osječkog gradskog vijeća Gordan Matković ocjenjuje kako se Rijeci, Splitu i Osijeku nepravedno ne priznaje stvarni regionalni značaj.
– Zato ćemo tražiti poseban zakon o gradu Osijeku i priznavanje statusa županije, istaknuo je Matković koji smatra da je očito kako Hrvatska ima pogrešan regionalni ustroj.

matkovic
Gordan Matković: Tražit ćemo Zakon o Gradu Osijeku

Zamjenik osječkog gradonačelnika Ivan Vrdoljak (HNS) pak smatra kontraproduktivnim povećati broj županija davanjem takvog statusa velikim gradovima.
– Ne bi trebao biti cilj da se popravi neki detalj, nego se mora prići korjenitoj promjeni sadašnje podjele na općine, gradove i županije, izjavio je Vrdoljak za Slobodnu Dalmaciju.

Ideju o ”županiji Rijeci” pokrenula je nedavno Lista za Rijeku polazeći od toga da se država treba vratiti policentričnom razvoju oko četiri makroregionalna središta umjesto što se sva moć koncentrirala u jednom gradu. No, u vladajućem SDP-u su podijeljeni oko te ideje. Obersnel je za županizaciju Rijeke, a Komadina je protiv takvog rješenja.

350px-Croatia_map_municipalities_svg350
Svi se slažu: Aktualni model 555 općina i gradova i županija je pogrešan

Splitski dogradonačelnik smatra kako je sada nemoguće da Split ima status kao Zagreb s obzirom na to da je njegova pozicija zakonom propisana brojem stanovnika i ekonomskom snagom.

Ipak, članak 33 Ustava RH omogućava davanje statusa županije velikim gradovima pa riječko-osječka inicijativa ima zakonsko uporište. O svemu bi na kraju trebala odlučiti Vlada koja je zamrznula najave smanjenja 555 žuapniaj, općina i gradova najavljene prošlog ljeta. (rd)

Previous articleFifa odlučila: Nema uvođenja tehnologije u nogomet
Next articleZavršen FIS Europa Cup Adriatic Slalom (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here