Home Sport Rikard Medančić: Rijeci ne treba politički ‘vrhunski’ šah

Rikard Medančić: Rijeci ne treba politički ‘vrhunski’ šah

1126
0

Tajnik šahovskog kluba Kvarner Rikard Medančić u svom reagiranju upozorava gradonačelnika, riječke sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku javnost da je u dva najjača riječka šahovska kluba nastupa samo jedan igrač iz Primorsko-goranske županije i da se ovakva politika u financiranju riječkog šaha nikako ne može opravdati. ‘Pojašnjenja radi, navodimo činjenicu da je u šahu moguće da neki igrač ne živi u Rijeci, ali se registrira za neki riječki klub i ima pravo nastupiti na ekipnom Prvenstvu Hrvatske i Finalu Kupa Hrvatske. Naime, ova dva takmičenja se igraju u nekom hotelu u ukupnom trajanju od 15 dana (Prvenstvo Hrvatske 10 dana i Finale kupa 5 dana), obično u 5. i 9. mjesecu. To znači da ti »riječki igrači« dođu u hotel, odigraju za »svoj« klub i odu kući u svoje mjesto boravka.

Tu je glavna razlika između šaha i ostalih sportova, gdje igrači izvan Rijeke dolaze živjeti u Rijeku, jer moraju trenirati sa svojim klubom. Isto tako, ti »riječki šahisti« obilato naplaćuju svoje usluge koje dobrim dijelom plaćaju riječki porezni obveznici. Perverzno zvuči činjenica da Rijeka plaća stipendije dvojici takvih »riječkih igrača« koji žive u Splitu i Zagrebu, a u isto vrijeme nema novaca za perspektivne mlade riječke igrače kojima prvenstvo Hrvatske moraju plaćati roditelji.

Imamo takav primjer i u našem klubu gdje prvaku Hrvatske do 13 godina to takmičenje plaćaju roditelji. Moramo spomenuti da jedna takva stipendija koju plaća Riječki sportski savez tj. riječki porezni obveznici iznosi i do četiri puta više, negoli dobiva naš Šahovski klub »Kvarner« za svoje osnovno djelovanje, u kojem nastupaju 23 igrača iz Rijeke i 1 iz Opatije. Prozvani će reči da je sve u skladu sa pravilnikom, ali to znači da su pravilnici loši.

Spomenut ćemo da je nama zbog štednje smanjeno financiranje iz gradskog proračuna za pedeset posto, a ovim dvama klubovima povećano, što jasno pokazuje trend, ali i koji su klubovi u Rijeci pogodni a koji ne, i u kom se pravcu troše gradski novci. Reći ćemo još da neki od igrača koji ne žive u Rijeci a koji nastupaju za »riječke« klubove dobiju i do deset puta više negoli dobije naš klub. Za informaciju Šahovski klub »Kvarner« je dobio za 2010. godinu oko 5.500 kuna.

I na kraju, neka čitatelji procijene koliko su ti klubovi riječki. Navodimo mjesto stanovanja ovogodišnjih prvaka, šest igrača Šahovskog kluba Liburnija i četiri igračice Lucije, koliko ih nastupa u osnovnim sastavima u muškoj i ženskoj ligi.

LIBURNIJA: Naidich (Njemačka), Markuš (Slovenija), Šarić I. (Split), Jovanić O. (Rijeka – Matulji), Šarić A. (Split) i Žufić M. (Pula).
LUCIJA: Muzichuk M. (Ukrajina), Medić M.(Zagreb), Šolić K. (Đakovo-Rijeka?) i Kruljac P. (Zagreb).

Pozivamo gradonačelnika, gradski odjel za sport, Riječki sportski savez, stranke i vijećnike u gradskoj Skupštini da porade na promjenama pravilnika o kategorizaciji sportaša, ali i Statuta Riječkog sportskog saveza kojim će se prvenstveno voditi računa o razvoju riječkog šaha i sporta uopće i da se ne dozvoljava političko procjenjivanje sportskih rezultata. Neka se naprave jasni pravilnici po uzoru na Splitski sportski savez. Tražimo da se prekine sramotno i obilato financiranje politički podobnih klubova i raskalašeno trošenje našeg, gradskog novca. Šahovski klub »Kvarner« je pošten klub, nema istaknutih SDP-ovaca ili političara u klubu, i ta sramotna nemilost gradskih struktura je očito rezultat toga. Ne treba nam ovakav »vrhunski« i politički sport i ovaj sramotni balon od sapunice u riječkom šahu, ali i sportu općenito, mora puknuti. Bilo bi dobro kada bi provoditelji ovakve šahovske politike otišli iz riječkog šaha, ali i sporta ,jer mu daleko više štete nego koriste’ – za Šahovski klub ‘Kvarner’, reagira Rikard Medančić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here