Home Vijesti Roditelji viškovske djece: Zašto šute Milanović, Komadina i Jovanović?

Roditelji viškovske djece: Zašto šute Milanović, Komadina i Jovanović?

1665
5

Koordinacija roditelja okupljena u prosvjednu akciju „Hoću ići u vrtić!“ nazočila je redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Viškovo održanoj 21. listopada, kada je, između ostalog, načelnik Općine, gospodin Petrc, izjavio da je smanjio plaće zaposlenima u općinskim službama 10-50 posto, te će razliku preusmjeriti na isplatu subvencija viškovskim predškolcima.

Roditelji okupljeni u prosvjednu akciju oštro se ograđuju od načelnikove odluke i ne smatraju se odgovornima za nju ni po kojoj osnovi. Povučena paralela između smanjenih plaća općinskih službenika i predškolskih subvencija za koordinatore prosvjedne akcije po nama dokazuje sljedeće: da se općinski proračun ne puni predviđenim ritmom, unatoč načelnikovim izjavama; da se važne odluke u Općini donose bez ikakve financijske analize i projekcije, ishitreno i neopravdano; da je odgovornost za ovu posljednju u nizu načelnikovih nepromišljenih odluka isključivo na strani Općinskog vijeća, odnosno osovine SDP-HDZ koja funkcionira kao simbioza i diše kao jedno, te se najnovija odluka o smanjenju plaća Općinskih službenika, s 14. redovne sjednice od 21. listopada, želi opravdati kao posljedica povećanja izdataka za subvencije predškolcima.

Podsjećamo da prvobitni prijedlog roditelja koji je Općini prihvatljiv, a svoj djeci pravedan, nije niti uzet u razmatranje na Izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća 30. rujna. Usvojen je načelnikov prijedlog (kojeg su vijećnici dobili na samoj sjednici i nisu ga imali vremena proučiti) i donešena je Izmjena i dopuna sramotne srpanjske odluke o subvencijama, koja je samo produbila diskriminaciju djece. Pritom nije nevažno da bi model koji su razradili roditelji Općinu stajao približno jednako ili čak manje nego model načelnika Petrca, a nijedno dijete ne bi ostalo bez subvencije. Gosp. Petrc je opravdanje za Odluku o subvencioniranju u srpnju našao u smanjenju sredstava u proračunu, a sada nakon izmjene prvobitne Odluke mora izdvojiti više sredstava. Ovim se proračunska rupa još više produbila, pa je pokušava zakrpati smanjenjem plaća Općinskim službenicima.
Konačna bilanca je sljedeća:
– Djeca su i dalje diskriminirana
– Određen broj djece je i dalje bez subvencije i roditelji plaćaju smještaj u vrtiću 1750,00-2000,00 kn, za 71 dijete roditelji plaćaju 1050,00-1250,00 kn što su najviše cijene u RH
– Velik broj roditelja bio je prisiljen ispisati i dalje ispisuje svoju djecu
– Općinskim djelatnicima su smanjene plaće

Osim toga, niti jedan roditelj još nije dobio rješenje slijedom Izmjena i dopuna Odluke o subvencijama izglasanih na Izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća 30. rujna, iako je najavljeno izdavanje rješenja tijekom listopada.

Na redovnoj sjednici roditelji koordinatori čuli su da je u Općinu Viškovo dosad predano 39 žalbi roditelja na Odluku o subvencijama, a da ih je 9 u međuvremenu povučeno. Najviše žalbi uputili su roditelji DV Zvončica, a vjerujemo da je devetoro roditelja upravo iz imenovanog vrtića povuklo svoje žalbe pod posrednim pritiskom Općine koja neće isplaćivati subvencije za djecu čiji su se roditelji žalili na općinsku Odluku dok god je žalbeni postupak u tijeku, a najavljeno je višemjesečno trajanje istog.

Zbog Općinske prijetnje o neisplati subvencija, vlasnica DV Zvončica, gospođa Ljilja Ivkić je svakog od 23 roditelja, podnositelja žalbe, pozvala u svoj ured i iznijela sljedeći ultimatum: „Povucite svoju žalbu, ili će vam biti naplaćena puna cijena smještaja u vrtić (1900 kn) neovisno o tome ima li dijete pravo na subvenciju ili ne, ili ispišite dijete iz vrtića!“
Općina Viškovo prema našim saznanjima nije isplatila subvencije za rujan ni za jedno dijete ni u jednom vrtiću bez obzira jesu li se roditelji žalili na primljena Rješenja.

Osim toga, viškovski SDP i HDZ praktički funkcioniraju kao jedna stranka, u kojoj niti jedne, niti druge, ne brine diskriminacija djece: prvospomenuti se bave iznošenjem „teorije zavjere“ u javnosti i pitaju se tko stoji iza prosvjedne akcije (a stoje isključivo roditelji koji su dovoljno uporni, pošteni i pravdoljubivi da ne odustanu od traženja pravde za svu djecu) i drugospomenuti, koji se pitaju da li je moralno da se svoj djeci dodijeli subvencija? U cijeloj Hrvatskoj Općina Viškovo je jedina u kojoj se raspravlja o moralnosti subvencioniranja djece. Nikome u Hrvatskoj nije palo na um da se o tome raspravlja, jer sva djeca su jednako važna.

Posebno indikativnom smatramo šutnju vodećih SDP-ovaca u državi: prvog čovjeka Županije, gospodina Komadine i prvog čovjeka SDP-a, gospodina Milanovića. Također pozivamo jednog od najistaknutijih i najgorljivijih zagovornika borbe protiv korupcije i drugog SDP-ovca u PGŽ, gospodina Jovanovića, da se javno oglasi o diskriminaciji viškovske djece i da iznese službeni stav SDP-a. Gospodin Jovanović je, gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“, izjavio, odgovarajući na sms upit o diskriminaciji djece u Viškovu, da je „kolega u Viškovu pogriješio“. Pitamo se: „To znaju svi u državi, i što sad?“ Smatramo da se prvenstveno šutnja SDP-a može protumačiti samo kao odobravanje diskriminacije i šikaniranja na lokalnoj razini i pozivamo ih da nas razuvjere. Apeliramo na njih da na djelu iskažu svoju politiku socijalne demokracije.

5 COMMENTS

 1. Jeni gluhi, drugi slepi.
  Kako san mračan samo ja, neka se lepo dogovore, kako su se i do sad dogovarali, ki je od SDP-a i HDZ-a gluh, a ki slep.
  Mislin, ne moraju niš javno priznat ako se srame, samo neka se u skladu z tistun osobinun i ponašaju, ne da jeni drugen kradu ideji i ponašanje, ni demokratski.
  Ali je očito videt da se na ovoj zadnjoj sjednice vijeća nisu dogovorili kako treba (do kraja), pa su i jeni i drugi bili “gluhi” i “slepi” kad je trebalo pomoć obrtnikon, a va takoven stanje su brižni “pozabili” glasat za tistu točku dnevnega reda.
  Novi trač va Viškove glasi:
  – Kako ćeš prepoznat SDP-jca i HDZ-jca va Halubje ??
  – Kako??
  – Nikako, i jedni i drugi su slepi i gluhi, a pamet se na prvi pogled i tako ne more videt. 🙂
  A kako ćete prepoznat mrakmena ??
  Nikako, morate bit slepi, gluhi i bedasti pa će on sam doć do vas.
  Aaaaaaaaaaaa …., vavek ja iman najveć problemi …:)

 2. Pozabil prej napisat … sory.
  Va halubajštine od pasane šetemane zločestoj dece više mat, otac i nonice ne govore da će jih zet baba roga ili neka slična beštija, nego jih najlagje prestraše i umire ovako:
  “Ako ne budete dobri za vas će glasat i HDZ i SDP” 🙂 🙂
  Mrak HDZ.
  Mrak SDP.

 3. Sve apsurd do apsurda, nije ni čudo da je politika u Hrvatskoj, na svim razinama, izgubila vjerodostojnost i da je ljudima puna pipa političara.
  Dok HDZovci jedni druge cinkare i optužuju, u SDPu ne znaš tko pije tko plaća. Na udaljenosti od samo 5 km, SDP Rijeka ne diskriminira djecu, dok SDP Viškovo donosi najrigidnije odluke u Hrvatskoj za djecu vrtićke dobi. HDZ VIškovo pri tome im drži lojtrice. Da stvar bude još apsurdnija roditelji djece sa Viškova plaćaju najveću cijenu vrtića u Hrvatskoj, a pri tome nema ušteda za općinski proračun, nego se proračunska rupa produbljuje i pokušava ju se popuniti smanjenjem plaća općinskim službenicima. Zastupnik Jovanović stvarno bi bio vjerodostojan da mu je stalo do pravde i poštenja kad bi zakukuriknuo i na ovu diskriminaciju i šikaniranje djece na Viškovu, ovako, stiče se dojam da kukuriče samo za potrebe dnevnopolitičkih obračuna

 4. Eia:
  Na Viškovu se ispisalo cca. 50 djece, sad mogu i mali Riječani doć u vrtiće na Viškovu, doduše moraju platit duplo više …
  Normalno da su diskriminirana sva djeca koja se zbog premalih kapaciteta vrtića ne uspiju upisati u vrtiće, ali kojiko su povrh toga diskriminirana djeca na Viškovu (Općina nema niti 50% potrebne kapacitete vrtića) kojima je ukinuta i/ili smanjena subvencija jer im roditelji preveć (ili zbog poštenja sav prihod prijave) zarađuju, njima je općinska vrhuška poručila: roditelji tako velikih primanja su dobrodošli (jer od njihovih većih plaća se i više uzima u proračun), ali vaša djeca po tom pitanju NISU MJEŠTANI OPĆINE VIŠKOVO, a za ne vjerovat je i to da pojedina djeca (ukoliko ih dvoje ide u vrtić) npr. prvo ako spadne u grupaciju da ne dobije niti kune, a drugo max. subvenciju. To je već diskriminacija unutar obitelji, između braće i sestara …Za ne povjerovat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here