Home Mozaik Roditeljstvo u doba društvenih medija je zastrašujuće

Roditeljstvo u doba društvenih medija je zastrašujuće

141
0
pexels pixabay 51953

Shannon, kao majka, priznaje da ima poteškoća u očuvanju svoje kćeri, koja je mnogo više izložena opasnostima na webu nego njezin sin

Roditeljstvo kao zadatak

Roditeljstvo je nedvojbeno težak zadatak. Posebice zbog potrebe za pronalaženjem dobre ravnoteže između želje za sigurnošću svoje djece i njihove potrebe za slobodom i iskustvima. Uvijek reći ‘ne’ može djelovati kao štit od mnogih opasnosti, ali ne daje mališanima priliku da istražuju svijet i vlastiti identitet. A iskustva su neophodni elementi za upoznavanje svijeta. Moraju se suočiti s preprekama i izborima s kojima će se susretati tijekom života.

Pojava društvenih mreža dodatno je zakomplicirala postizanje te ravnoteže i dodala još jedan djelić učenju koje je potrebno mladima. To je potvrdila i Shannon Serpette koja je za Business Insider ispričala iskustvo koje ju je užasnulo. Odrasli muškarac pretvarao se da je učenik druge škole na Snapchatu kako bi prišao njenoj kćeri i zamolio je da mu pošalje fotografije.

Opasnosti društvenih medija za djevojčice

“Imam sina i kćer, oboje su tinejdžeri”, piše Shannon. “Ali provodim mnogo više vremena brinući se za nju nego za njega. Oboje su dobra djeca, imaju dobre rezultate u školi, aktivni su u zajednici, provode izvannastavne aktivnosti i dobro se ponašaju. Ali biti majka kćeri u doba društvenih medija je strašno, čak i kada se trudiš dati sve od sebe.”

Žena kaže da je sa kćeri razgovarala o tim platformama, o opasnostima i kako njima upravljati na najsigurniji način, prije nego što joj je dala priliku da ih koristi. S druge strane, njen ulazak u svijet društvenih mreža postao je neizbježan. Njen sportski tim koristio je Snapchat za komunikaciju, kao i svi ostali učenici u njenom razredu. “Složile smo se oko jednog pravila: ona će doći k meni ako joj se nešto učini čudnim. Na primjer, u slučaju sumnjivog zahtjeva za prijateljstvo, mora mi ga pokazati i odbiti.”

Zahtjev za prijateljstvo

No, s obzirom na česte veze s dječacima i djevojčicama iz obližnjih škola, zahtjev učenika za prijateljstvo nije izazvao posebnu zabrinutost. «Moja kći je vidjela da imaju nekoliko zajedničkih prijatelja i prihvatila. Odmah joj se javio rekavši da traži djevojku i izrazio želju da vidi neke fotografije. Odgovorila mu je da već ima dečka i da više ne razmišlja o tome jer se već našla u sličnim situacijama.”

Priznanje

Nekoliko tjedana kasnije, djevojka je proslijedila kontakt prijateljici koja je željela nekoga s kim bi išla na školski događaj. «Međutim, nakon što je neko vrijeme razgovarala s njim, “tip” je otkrio iznenađujući podatak. On zapravo ima 20 godina i nikada nije išao u školu koju je prethodno spomenuo, nije bio u srednjoj školi i pokušavao je upoznati maloljetnice”, piše Shannon.

Prijateljica je to odmah prijavila Shannoninoj kćeri i obje su ga uklonile iz prijatelja. Zbog ovog iskustva majka se još više uplašila društvenih mreža, no to nije značilo da joj je zabranila njihovo korištenje. To bi značilo isključivanje djevojčice iz čitavog niza aktivnosti i udaljavanje od ljudi koje voli. „Čak i ako se daje sve od sebe za pažljivo korištenje ovih alata, stvarno je teško ostati siguran. Bilo je to jednokratno, ali često poželim da sam imala priliku odgajati svoju kćer prije pojave društvenih medija.”

Važna roditeljska uloga

„Sviđalo se to roditeljima ili ne – zaključuje Shannon – društveni mediji postali su važno sredstvo komunikacije. Sve što možemo učiniti je nadzirati svoju djecu i njihove račune te ih naučiti da ih koriste na najsigurniji način.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here