Home Sport Rožman: Mjere su kod nas strože nego u Bundesligi

Rožman: Mjere su kod nas strože nego u Bundesligi

764
0

Rijeka i Inter jučer su odigrali prvi prijateljski dvoboj nakon što su klubovi dobili zeleno svjetlo za treninge s kompletnim momčadima. Domaćin je na Rujevici slavio s uvjerljivih 4:1, ali nogomet je ipak bio u drugom planu s obzirom na cjelokupnu situaciju.

Iz SportKluba su nazvali trenera Rijeke Simona Rožmana u vezi dojmovova o utakmici i cijeloj situaciji s velikim mjerama opreza zbog koronavirusa.

SPORTKLUB: Kako ste zadovoljni prvom utakmicom nakon dugo vremena?

ROŽMAN: Moram reći da je kod igrača bila prisutna velika želja i motiv za igrom što me uopće ne čudi s obzirom koliko dugo nisu igrali utakmice. Bilo je tu naravno nekih stvari na kojima moramo raditi, poput suradnje igrača koja nije bila na visokom nivou, ali to je razumljivo s obzirom na situaciju. Nismo na treninzima išli sto posto jer smo radili neka istraživanja koja pokazuju da može doći do ozljeda ako bi se išlo punom snagom nakon ovakve stanke. Evo, i u Bundesligi je nakon prvih utakmica već bilo sedam ili osam ozljeda.

SPORTKLUB: U kakvom su fizičkom i psihičkom stanju igrači došli na pripreme? Jesu li svi svoje treninge kod kuće odrađivali maksimalno profesionalno ili je bilo nekih koji su zabušavali?

ROŽMAN: Ovo je bila vrlo zanimljiva situacija u kojoj su igrači bili bez tog svakodnevnog podražaja na koji su navikli. Mi smo se orijentirali na te video-treninge i igrači su od kuće radili po posebnom programu. Pokazali su da su profesionalci i došli na pripreme u jako dobrom stanju, štoviše, dosta igrača je radilo na svojim nekim manama i iskoristili su ovo vrijeme kako bi svoje tijelo pripremili za velike napore koji slijede. Što se tiče mentalnog aspekta, također su vrlo fokusirani i spremni na sve što ih čeka usljedećem razdoblju i to me također jako veseli.

SPORTKLUB: Idemo na ono što sigurno najviše zanima sportsku javnost. Kako je izgledalo pridržavanje mjera protiv koronavirusa?

ROŽMAN: Bilo je vrlo strogo moram reći. Čak strožije nego u Bundesligi što sam gledao za vikend. Igrači su odvojeno ulazili i izlazili s terena, nije bilo rukovanja i zaista se pazilo na apsolutno svaku sitnicu. Vrlo je bitno da se svi pridržavamo mjera, bez obzira što su maske po meni nepotrebne jer smo svi testirani i nema nikog pozitivnog na koronavirus. Međutim, to je trenutna realnost i koliko god nam bilo teško, na to se moramo naviknuti.

SPORTKLUB: Koliko to sve otežava posao treneru?

ROŽMAN: Moram priznati da je ovo veliki izazov za nas trener. Ponajprije jer je naš cilj momčad držati na okupu, napraviti dobru atmosferu u ekipi kako bi svi disali jedan za drugog. Svatko tko imalo prati nogomet zna koliko je bitno da imate dobar ‘štimung’ u ekipi i mi smo prije ove pauze odlično funkcionirali. S ovim mjerama je to vrlo teško postići jer nas sprječava da budemo bliski kako bih ja to htio i zbog toga će ovo biti vrlo nezgodno razdoblje za nas trenere, ali naravno i za igrače.

SPORTKLUB: Još jedan veliki minus za Rijeku će biti i prazna Rujevica. Vi ste jedna od momčadi koja će najviše izgubiti nedolaskom navijača na tribine. Kako to komentirate?

ROŽMAN: Prazna Rujevica je sigurno jedan veliki minus za nas, ali nema alibija! Kako je nama tako je i drugima, svi smo u istoj situaciji i nema plakanja. Još nešto što će nedostajati je i ta atmosfera u gradu koji živi za ovaj klub, funkcioneri kluba kojih neće biti u toliko velikom broju, ali i na to se moramo naviknuti. Jučer smo protiv Intera dobili dojam kako će to izgledati, čudno je, zaista je čudno, ali ponavljam – nema alibija.

SPORTKLUB: Prva službena utakmica nakon velike pauze će odmah biti i najbitnija. Polufinale Kupa s Osijekom na praznoj Rujevici. Bit će to veliki izazov za vašu momčad, zar ne?

ROŽMAN: Apsolutno! Odmah na početku igramo najvažniju utakmicu sezone i bit će jako bitno pronaći onu natjecateljsku nervozu i ‘nabrijanost’ koja mora biti prisutna za tako bitne utakmice. S obzirom na situaciju to neće biti lako jer je do utakmice samo desetak dana, ali dobro poznajem svoje igrače i vjerujem da će biti u baš takvom nabrijanom stanju za Osijek. Iskoristit ćemo ovo razdoblje do utakmice da pokušamo uigrati momčad i dovesti je u optimalno stanje, ne samo za polufinale Kupa nego i za ostatak prvenstva.

SPORTKLUB: Trenutno se nalazite na drugom mjestu u HNL-u, ali bit će velika borba za zadržavanje te pozicije koja vodi u kvalifikacije za LP. Igrate i polufinale Kupa, je li obrana titule u Kupu ispred drugog mjesta u prvenstvu ili je cilj ostvariti oboje?

ROŽMAN: Kup nam je jako bitan i tu tom natjecanju se broji samo titula. Tako da je cilj obrana naslova u Kupu i pokušati zadržati to drugo mjesto u HNL-u. Međutim, s obzirom na situaciju volio bih samo da se prvenstvo završi i da ne bude nekih novih problema. Da, titula u Kupu i drugo mjesto u prvenstvu bi apsolutno ostavilo jedan dobar trag na ovu zaista tešku i izazovnu sezonu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here