Home Najnovije Rusi baš ne vjeruju da u Splitu protiv Vatrenih mogu sačuvati prvu...

Rusi baš ne vjeruju da u Splitu protiv Vatrenih mogu sačuvati prvu poziciju, a evo i zašto!

344
0

Zoran Nižić je već je četvrtu sezonu u Rusiji. U aktualnom prvenstvu zabilježio je 11 nastupa za prvoligaša iz Čečenije, Ahmat Grozni. Nižić je kroz godine igranja u Rusiji odlično upoznao mentalitet goleme zemlje velikih prostranstava, a s posebnim žarom prati sva nogometna zbivanja, pišu Sportske novosti.

– Nisu listopadske utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine ništa promijenile u razmišljanjima Rusa. Nisu upali u euforiju, znaju što ih čeka u Splitu u studenome. Svjesni su koliko je Hrvatska kvalitetnija reprezentacija – kaže ovaj 32-godišnji stoper.

Ali, jasno je da će Rusi napraviti sve da bi zadržali prvu poziciju i direktno otišli u Katar…

– Još uvijek su na prvom mjestu u kvalifikacijskoj skupini H, još uvijek imaju dobitnu poziciju, zato nemaju razloga za defetizam. Međutim, precizno je kazati da su umjereni optimisti. Dijelom čak i ne vjeruju da se u Splitu protiv Vatrenih može sačuvati prva pozicija. Pored toga, u njihovim TV-emisijama koje su proteklih dana detaljno raščlanile sve teme vezane uz reprezentaciju konstantno se naglašavala činjenica da hrvatski igrači nastupaju za velike europske klubove.

U analizi ruske reprezentacije Nižić je krenuo od ključnog čovjeka, izbornika Valerija Karpina.

– Stvorio je homogenu momčad. Nisu briljantni, ne može se kazati da imaju neke zvijezde, ali su kompaktna cjelina.
Reprezentativci Zbornaje komande uglavnom dolaze iz domaće, ruske lige.

Treba li se Hrvatska više bojati Malte nego Rusije? Javna tajna bili su neki milijuni, mercedesi…

– Svi glavni igrači su ruskoj ligi osim Mirančuka iz Atalante. Još uvijek je izvan reprezentacije Artjom Dzjuba, institucija ruskog nogometa. Ne ulazeći u razloge njegova izbivanja, ipak moram reći da bi s njim bili igrački puno jači. Ali, za sada nema naznake da će se priključiti nacionalnoj momčadi u studenome.

Karpin je posebno poradio na obrani jer Rusija je u pet utakmica pod novim izbornikom primila tek jedan pogodak, u zadnjoj utakmici sa Slovenijom. Istina je da su protivnici bili daleko od najviše europske klase, ali niti Hrvatska im nije zatresla mrežu početkom rujna u Moskvi.

– Dojma sam da su obje reprezentacije u tom susretu bile zadovoljne s bodom, tako su i Rusi ocijenili taj dvoboj. Izbornik Karpin je kompletnu momčad stavio u obrambeni režim, zato Rusija izgleda kao momčad koju volimo nazvati “radnička”. Puno trke, agresivnosti, žrtvovanja za momčad. Jedino tako selekcija bez velikih zvijezda i može uspjeti.

Kakvu utakmicu Rusi očekuju u Splitu 14. studenoga?

– Sličnu kao što je bio i prvi moskovski dvoboj. Tvrdo, bez puno prigoda, s dosta obvezne igre i discipline. Niti jednu utakmicu Rusija nije odigrala lepršavo, bilo bi stoga pretjerano očekivati da će u Splitu izaći s nekom napadačkom koncepcijom. Tim više što im je i bod dovoljan, zato se očekuje teška taktička bitka.

Prema svemu navedenom, i Rusi ipak drže da je Hrvatska favorit…

– Nismo ništa drugo niti očekivali s obzirom na to da igramo na Poljudu. Moramo biti favoriti, pa je logično da nam takvu ulogu i Rusi pružaju – zaključio je Nižić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here