Home Vijesti Rusi odbijaju pokrenuti mobilizaciju, Ukrajina je tehnički bankrotirala

Rusi odbijaju pokrenuti mobilizaciju, Ukrajina je tehnički bankrotirala

249
0

Ažuriranje za Ukrajinu. 201. dan.
Hersonska oblast.
Ukrajinska ofenziva u regiji još uvijek traje. Ukrajinsko topništvo i dalje radi ubrzano, ali je tempo napredovanja usporen.

Oleksandrivku, mjesto između Hersona i Nikolajeva, su ponovno zauzeli Ukrajinci, iako je ta informacija sporna. Ovo naselje je nekoliko puta promijenilo kontrolu u proteklih 6 mjeseci. Postoji mnogo zabune u vezi s mostobranom Davidov Brid: neki izvori pokazuju da se ukrajinske trupe konsolidiraju i polako proširuju mostobran. Iako je jutros Twitter bio krcat glasina da su Ukrajinci napravili iskorak i napredovali sve do Nove Hakovke! To bi značilo da Ukrajinci još jednom kontroliraju vodu koja teče u Krim i da su u poziciji da obrube Kherson i zabiju klin kroz teritorij pod ruskom kontrolom između oblasti Herson i oblasti Zaporožja. Međutim, Twitter je uvijek pun glasina i nema potvrde. Zadnji put kad smo provjerili, ukrajinske linije bile su 50 km udaljene od mosta Nova Khakovka.


Harkovska oblast.
Ono što smo ovdje vidjeli je potpuni ukrajinski proboj u ruske linije. Ukrajinci su napali Balakleju 7. rujna. Ruski garnizon u početku je pružao otpor. Kad se Ukrajinci nisu uspjeli probiti, jednostavno su opkolili i zaobišli grad, prisilivši ruski garnizon da se povuče ili se suoči s izolacijom od vlastitih linija. Do 8. rujna Ukrajinci su napredovali najmanje 50 km u rusku pozadinu u smjeru Kupijanska.
Razlozi iza ovog proboja? Dugo smo tvrdili da je odbijanje Moskve da izvrši mobilizaciju omelo ruske oružane snage u njihovoj zadaći, što znači da jednostavno nemaju ljudstvo potrebno da ispune misiju koju je izdalo njihovo vodstvo. 200 000 ljudi je jednostavno nedovoljno za držanje fronte duge 1100 km i nešto se mora dati.
Donbas bi bio tvrd orah za Ukrajince jer su ovdje Rusi koncentrirali većinu svog ljudstva i vatrene moći. Međutim, Ukrajinci su napali u Balakleji, koja je bila zona koju su Rusi slabo držali: Čini se da su cijelu regiju čuvali rezervisti DPR/LPR i pripadnici milicije Rosvgardije. Ti “čuvari” držali su se u Balakleji, ali su odustali negdje drugdje, uzrokujući domino efekt. Također se čini da su te ruske linije držane prilično olako, oslanjajući se na mrežu malih predstraža i garnizona. Ruske linije u tom području nisu bile ispravno raspoređene, oslanjajući se na “tanku liniju obrane”. Balakleja i Kupiansk glavna su ruska logistička čvorišta za održavanje opskrbe Izjumske oblasti.

S obzirom na to da im je stražnji dio bio u opasnosti i da je Izyum bio u opasnosti da bude opkoljen, ruske su trupe morale brzo reagirati: Počele su se povlačiti.
Nekoliko ruskih/proruskih kanala bilo je prilično ljuto i glasno do 9. rujna, izjavivši da je ruskom zapovjedništvu trebalo 3 dana da reagira i pošalje pojačanje prema Kharkivu. Ovaj bijes ignorirao je činjenicu da se Moskva oslanja na male rezerve zbog svog odbijanja da mobilizira svoje oružane snage. U svakom slučaju, neka od tih pojačanja počela su pristizati u ruska pozadinske linije.

Helikopteri Mi-26 za prijevoz teških tereta bili su uključeni u prijevoz trupa i opreme, naglašavajući osjećaj hitnosti (Rusija ih koristi samo nekoliko).
Ukrajinske snage gađale su most preko rijeke Oskil u Kupiansku 9. rujna, ponovno ometajući rusku logistiku odmah iza fronta. Navedene ukrajinske snage ušle su u Kupiansk (zapadna obala rijeke Oskil) 10. rujna, dok su ruske trupe još uvijek unutar grada i još uvijek kontroliraju istočnu obalu rijeke Oskil.
Liman se jučer (10.) našao pod ukrajinskom vatrom, dok su se ukrajinske trupe gurale prema Izyumu sa zapada. Pontonske mostove je navodno također uspostavila ukrajinska strana preko rijeke Siversky Donets u blizini Limana.
Kasno sinoć, rusko vrhovno zapovjedništvo objavilo je da “premješta” trupe s bojišta Izjum i Balakleja kako bi se bolje usredotočili na postizanje ciljeva u Donbasu. Uglavnom, ruskim snagama je naređeno da se povuku iz Izjumske isturene strane i dijela Harkovske oblasti kako bi izbjegle okruženje. Iako ovo povlačenje spašava tisuće Rusa i separatističkih vojnika od odsječenosti, ono je izbrisalo mjesece ruskog napretka.
Ovo je drugi put ove godine da Rusija “trguje” teren za kupovanje vremena i povlači se iz nekog sektora. Ukrajinsko napredovanje u Kharkivu bio je najveći pomak u ratu od ruskog proboja u regiji Herson u ranim danima sukoba.
Čini se da će ruske oružane snage pokušati izgraditi stabilnu obrambenu liniju duž rijeka Oskil i Seversky Donets. S jedne strane, vodostaj je na te dvije rijeke u ovo doba godine relativno nizak. S druge strane, povlačenje je trebalo osloboditi više trupa, omogućujući Rusima da uspostave obrambene linije s većom gustoćom ljudstva nego prije. Ovo je utrka između dvije vojske i njihove pridružene logistike.
Bilo je izvješća o proruskim i ruskim govornim građanima Ukrajine koji bježe na istok i sjever prema Donbasu i Rusiji, uoči dolaska ukrajinskih trupa.
Suprotstavljena izvješća o ukrajinskoj prisutnosti u Limanu, Svatovima i Kremini. Opet, sve treba uzeti s rezervom jer je situacija prilično fluidna i obje strane doslovno preplavljuju društvene mreže neprovjerenim tvrdnjama i protutužbama.

Ruska obrana i rusko povlačenje pokriveni su zračnim, topničkim i raketnim udarima. Teško su pogođeni Kramatorsk, Seversk, Kharkiv, Chuhuiv i Nikolayev. Ukrajinska strana izgubila je priličnu količinu ljudstva i opreme u svojoj dvostrukoj ofenzivi i povećala je veliku količinu streljiva. Doći će vrijeme kada će morati stati, odmoriti se i obnoviti. Čini se da je i ruska strana izgubila hardver. Osobito u regiji Kharkiv u prvim danima ofenzive kada su jedinice Rosvgardije posustale. Milicajci Rosvgaride nisu “vojnici”. Nikada nisu bili obučavani za ratovanje na prvoj liniji i ne bi se trebali koristiti kao takvi.
Dok je ukrajinska ofenziva u području Hersona do sada bila tipična ukrajinska operacija, s frontalnim napadima i pokušajem samljevanja protivnika, ofenziva u regiji Harkova imala je potpuno drugačiji dojam: male jedinice koje su se brzo kretale, ruska uporišta često su bila flankiran i zaobiđen, a ne frontalno suočen. U cjelokupnu akciju sudjelovale su i postrojbe sa stranim borcima/plaćenicima/dragovoljcima, sudeći prema količini video zapisa na engleskom jeziku objavljenih na društvenim mrežama proteklih dana.
Predsjednik Putin će vjerojatno opomenuti svoje zapovjednike zbog ruskog učinka na terenu. Navedeni zapovjednici će više nego vjerojatno reći očito: Ukrajinci se ne bore sami i imaju koristi od NATO-ovih sposobnosti prikupljanja podataka, logistike, hardvera i koordinata ciljanja. Nadalje, ruske oružane snage bore se s jednom rukom iza leđa zahvaljujući odbijanju civilnog vodstva da izvrši mobilizaciju. Kako će reagirati vlast u Moskvi?


Ostale vijesti.
Elektrana Zaporizhzhia potpuno je isključena iz ukrajinske mreže, očito. Ako se potvrdi, to bi značilo da je 20% Ukrajine noćas palo u mrak (i ​​trpi hladnoću).
Velika Britanija nedavno se pohvalila da više ne uvozi rusku naftu. To je, međutim, možda bila pogrešna predodžba: ruska nafta još uvijek stiže do britanskih obala, ali tek nakon nekoliko sumnjivih prijenosa s broda na brod. EU do kraja godine namjerava zabraniti uvoz ruske nafte. U međuvremenu, uvoze gotovo milijun barela ruske sirove nafte dnevno, stvarajući zalihe prije nego što presuši.
Europa trenutno kupuje ruski plin, uz premiju, iz Kine. Čini se da sankcije EU-a uskraćuju europsku industriju i građane, a istodobno obogaćuju Peking. Dok se zemlje EU-a pokušavaju organizirati i podijeliti moć među članicama, Berlin je još uvijek uvjeren u namjeri da zatvori nuklearnu elektranu koja savršeno radi do kraja ove godine, razljutivši svoje susjede. S pozitivne strane, Njemačka je pristala staviti dvije druge nuklearne elektrane u “stand-by” aranžmanu, umjesto da ih zatvori kako je planirano. Njemački dobavljač energije VNG u petak je podnio zahtjev za pomoć. To je drugi njemački dobavljač energije koji je to učinio otkako je Rusija prekinula isporuke plina kroz Sjeverni tok.
Dok europski dobavljači energije pate pod pritiskom visokih cijena energije (31 britanski dobavljač energije prestao je trgovati od početka godine), velike naftne i plinske kompanije zgrću dobit. BP je, primjerice, unovčio 9 milijardi dolara dobiti samo u drugom kvartalu ove godine!
Ukrajina je tehnički bankrotirala početkom kolovoza. Njeni rejtingi su revidirani kada je većina njenih vjerovnika pristala restrukturirati 75% duga zemlje. Agencije za rejting i dalje imaju negativnu prognozu za Ukrajinu budući da je mjesečni proračunski deficit Kijeva i dalje stabilan na oko 5 milijardi dolara.

Previous articleNediljko Labrović: Nismo usvojili trenerove zamisli
Next articleSrpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja, pljušte reakcije javnosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here