Home Biznis Rusija planira zaustaviti isporuku plina Finskoj?

Rusija planira zaustaviti isporuku plina Finskoj?

98
0

Ključni finski političari upozoreni su da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj, izvijestio je u četvrtak lokalni list Iltalehti, pozivajući se na neimenovane izvore.

List nije precizirao odakle bi upozorenje došlo, a Reuters nije mogao provjeriti informaciju.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u četvrtak su rekli da će Finska podnijeti zahtjev za pridruživanje zapadnom obrambenom savezu NATO-u “bez odgađanja”, što je navelo Rusiju da obeća odgovor.
Većina plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali plin čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije u zemlji.
Finska je vlada 5. svibnja izjavila da je spremna na mogućnost da njezin istočni susjed prekine isporuku plina krajem svibnja kao odgovor na odbijanje Finske da se povinuje ruskim zahtjevima da se plin plaća u rubljama.
S izravnim plinovodnim vezama s Rusijom, Finska i Baltik više se oslanjaju na ruski plin nego druge europske zemlje. Ako se opskrba ruskim plinom smanji ili prekine, Finska, Estonija, Latvija i Litva možda će morati smanjiti potražnju, priopćila je mreža europskih plinskih operatera ENTSOG u njihovim ljetnim izgledima u travnju.

Previous articleZapaljen još jedan ruski brod u Crnom moru
Next articleVIDEO: Modrić triput asistirao u 45 minuta. Real razvaljuje Levante!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here