Home Vijesti Ruski neonacisti prijete Kremlju. Napustit će važnu bojišnicu?

Ruski neonacisti prijete Kremlju. Napustit će važnu bojišnicu?

192
0

Neonacistička paravojna postrojba zaprijetila je da će se prestati boriti na “kritičnom” frontu ako Kremlj ne oslobodi njezina osnivača iz finskog pritvora, tvrdi Institut za proučavanje rata (ISW). Telegram kanali povezani s Wagnerom objavili su da je Jan Petrovski, vođa neonacističke jedinice Rusič, uhićen u petak u Finskoj na zahtjev Ukrajine.

ISW navodi da je Rusič sada najavio da neće štititi Ruse sve dok to ne čini ruska vlada optužujući je da nije uspjela osigurati oslobađanje Petrovskog. “Ruske neregularne formacije i dalje su spremne prijetiti da će se jednostrano povući iz borbe unatoč nedavnim naporima ruskog vojnog zapovjedništva da očisti i suzbije neposlušnost”, naglašavaju iz ISW-a.

Pretpostavlja se da su pripadnici Rusiča raspoređeni duž fronta Robotine-Verbove u Zaporiškoj oblasti, gdje Rusija “ne može priuštiti pobunu nijedne jedinice”. Ukrajinci su prethodnih dana napredovali kroz selo Robotine, a jedan je zapovjednik nagovijestio mogući proboj.

Finski nacionalni istražni ured u petak je zatražio produljenje pritvora za Petrovskog, koji također koristi ime Voislav Torden, zbog sumnje da je sudjelovao u aktivnostima terorističke skupine, kao i da je podržavao terorizam.

Petrovski je dugogodišnji ekstremno desničarski aktivist koji je pomogao u osnivanju Rusiča kao eksplicitno neonacističke jedinice tijekom početnih faza sukoba u Donbasu 2014. godine.

Previous articleMaksimirom odjekivalo ‘ubij Srbina, ubij tovara, ubij Riječana…’
Next articleŽene na Twitteru poludjele za srpskim košarkašem: ‘Rodila bih mu šestero djece’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here