Home Vijesti Sanja Barić: Za razrješenje ministra nije potreban supotpis predsjednika Sabora!

Sanja Barić: Za razrješenje ministra nije potreban supotpis predsjednika Sabora!

1383
0

Pravnu zbrku i različita tumačenja krize u Vladi nakon što je premijer Andrej Plenković razriješio tri ministra iz kvote Mosta, komentirala je i riječka ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić na svom facebook profilu. Prema njenom tumačenju, za razrješenje nije potreban supotpis Bože Petrova ali formalno razrješenje nije izvršeno dok se ne imenuju novi ministri.

Objašnjenje Sanje Barić objavljujemo u cijelosti:
1. Budući da nisu sami ministri dali ostavku, oni formalno ostaju ministri dok god imaju povjerenje Hrvatskog sabora. Naravno da to de facto ne znači puno, jer čim nemaju povjerenje Premijera, nemaju što raditi u Vladi.
2. Samo razrješenje ne treba potpis predsjednika Hrvatskog sabora, ALI formalno samo razrješenje nije perfektuirano dok se ne imenuje novi ministar/ica na njegovo mjesto.
3. Ono što će se dogoditi da se zapravo istovremeno glasa o imenovanju novih ministara (a što ima snagu i glasanja o razrješenju) i s time će se pokazati ima li se ili ne najmanje 76 glasova.
4. Ne vjerujem da bi se išlo u ovaj manevar (ne ova Vlada, ne ovaj premijer) da nije osigurano 76 glasova u Saboru za imenovanje novih.
5. Predsjednik Hrvatskog sabora supotpisuje SAMO imenovanje, ali taj supotpis je obavezan kao potvrda da je doista glasalo ZA minimalno 76 zastupnika (dakle, ne može odbiti potpisati imenovanje ako je ono izglasano u Saboru).

Previous articleOdluka uredništva portala Rijekadanas i obavijest riječkim političarima
Next article„Vratit ćemo Trg Ivana Klobučarića djeci i građanima Rijeke“ – poručuju iz Nezavisne liste Hrvoja Burića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here