Home Vijesti Odluka uredništva portala Rijekadanas i obavijest riječkim političarima

Odluka uredništva portala Rijekadanas i obavijest riječkim političarima

3270
0

Poštovani čitatelji,

portal Rijeka danas osnovan je daleke 1998. godine, kad je internetsko novinarsko bilo tek u povojima i  do prije godinu-dvije bio je jedini internetski portal koji prati aktualne događaje u Rijeci i okolici. Već godinama jedan smo od rijetkih medija na našem području koji kontinuirano kritički prati poteze riječke gradske vlasti. Kroz svo to vrijeme redovito smo objavljivali istraživačke članke koji su otkrivali nepravilnosti u radu gradske uprave i poduzeća u vlasništvu Grada. Bilo je to još u vrijeme kad je Novi list imao drugačiju uređivačku politiku, koja je glorificirala riječki SDP a istovremeno kroz tanko sito propuštala vijesti o lošim potezima gradske vlasti i kad se o takvim stvarima moglo pročitati jedino na stranicama našeg portala.

Prvi smo istražili i objavili koliki su se enormni iznosi gradskog novca utrošili u gradski portal Moja Rijeka, prvi smo objavili članak o milijunskim poslovima Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, koji je od privatne tvrtke povezane sa SDP-ovim načelnikom općine Matulji nabavljao informatičku opremu i po 136% većoj cijeni nego su je nudili drugi dobavljači. Naš stalni suradnik i kolumnist Zvonimir Peranić godinama je upozoravao na financijske makinacije u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca te kršenje zakona, a što je Državna revizija kasnije potvrdila. Pisali smo i o tome kako se u Gradu Rijeci namještaju javni natječaji te kako je čak i za honorarni posao popisivanja stanovništva 2011. potrebna veza. Tada smo naime otkrili kako je prednost pred nezaposlenim hrvatskim braniteljem s iskustvom rada na prijašnjim popisima stanovništva imala osoba s „vezom“ – u tom slučaju tadašnja djevojka sina gradonačelnika Obersnela.

Osim politike i aktualnih događanja, portal Rijeka danas godinama prati i podržava naš voljeni klub, NK Rijeku. Naš sportski reporter Lucio Slama izvještavao je gotovo sa svake utakmice, u Rijeci ili na gostovanjima. Brojni kolumnisti i suradnici pomogli su da Rijeka danas bude ono što je danas. Među njima su (nabrojimo samo neke) pokojni Ivan Pauletta, Giancarlo Kravar, Boris Bradarić, Zvonimir Peranić, Nenad Bunjac, Vinko Peršić, Neven Šantić i Petar Ciganović.

Portal Rijeka danas osnovao je prije više od 20 godina Danko Švorinić, nekad društveni aktivist a danas političar, gradski vijećnik i aktualni kandidat Liste za Rijeku i stranke Pametno za gradonačelnika grada Rijeke. Kao što se Švorinić u gradskoj vijećnici već 8 godina beskompromisno zalaže za vrijednosti i stavove koji su u programskim načelima Liste za Rijeku te upozorava na nepravilnosti u radu lokalnih vlasti, tako i portal Rijeka danas već godinama na svojim stranicama kritički piše o aktualnim političkim prilikama.

Ovaj tekst objavljujemo jer se bliže lokalni izbori i u svim medijima, a posebno internetskim portalima, retorika se zaoštrava. Svi se istovremeno nastoje prikazati objektivnima i neovisnima u očima čitatelja.

Tako neki lokalni portali ovih dana objavljuju „objektivne“ članke u kojima neimenovani „stručnjaci“ hvale televizijski nastup kandidata za gradonačelnika koji pripada stranci koja po količini objavljenih panegirika i frekventnosti praćenja jedne stranke i stoji iza istog portala, a drugi šalju priopćenja čitateljima i političkim strankama da oni zbog tobožnje objektivnosti  i nesvrstavanja neće prihvaćati ponude političkih stranaka za oglašavanje u izbornoj kampanji.

Ovi prvi dok smo mi objavljivali kritičke članke o radu gradske vlasti nisu niti postojali, a stranka koja stoji iza njih do jučer je bila dio vladajuće SDP-ove koalicije u Gradu Rijeci, koja je sav taj kriminal i omogućila. A glavni urednik ovih drugih, ovih “neovisnih” je član Saveza za promjene, danas Živog zida i kandidat na zajedničkoj listi HSP-a, HČSP-a za županijsku skupštinu na prošlim lokalnim izborima, pa nije ni čudna frekventnost kojom taj portal na ovim izborima prati koaliciju Živog zida i Akcije mladih.

Uredništvo portala Rijeka danas smatra da danas u društvu ima sasvim dovoljno licemjerja da bismo se i mi ukrcali u isti licemjerni vagon. Umjesto skrivenih poruka u naoko objektivnim člancima i uredničkih proglasa kojima tjeramo oglašivače od sebe, želimo biti iskreni prema čitateljima, kao što smo i bili svo ovo vrijeme.

Portal Rijeka danas na lokalnim izborima, kao i na svim izborima do sad, otvoreno i javno podržava Listu za Rijeku i Danka Švorinića, a pratimo i izvještavat ćemo, kao i dosad uostalom, sve ostale kandidate, kad mi želimo i kako želimo.

Također objavljujemo urbi et orbi da je Rijeka danas uvijek bio i bit će nezavisan regionalni medij. Nezavisni smo jer se financiramo vlastitim sredstvima i pišemo ono što želimo i onako kako to želimo, nitko nam ne diktira tekstove i nitko nas ne cenzurira. Boli nas briga što koja politička stranka misli o nama. Jedino mjerilo su nam naša savjest i naši čitatelji, koji nas prate već desetljećima, a njihov broj, što posjetitelja portala što pratitelja na našim službenim Facebook stranicama, raste – i dok raste to znači da radimo dobar posao.

S obzirom da svaki medij živi ili od marketinga ili od suludog entuzijazma svojih vlasnika i urednika, obavještavamo sve čitatelje, posebno političke stranke i nezavisne kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima, da će naš portal ostati nezavisan regionalni medij koji će i dalje uredničke odluke donositi bez ikakvih pritisaka sa strane. Istovremeno, bit će nam drago ako neki od aktera političke utrke iskažu interes da se u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore reklamiraju na našem portalu. Sve zainteresirane molimo da se  slobodno obrate službi marketinga na email adresu marketing@rijekadanas.com gdje ćete dobiti sve informacije o uvjetima oglašavanja i cjeniku oglašavanja. Smatramo da je jedino ispravno, a tako i zakon nalaže, da se PR članci i marketing naplaćuju i budu striktno odvojeni od ostalih sadržaja na stranici kako bi čitatelji znali što je od sadržaja na portalu vijest a što je plaćeni PR. Ne želimo kao neki naši kolege propovijedati tobožnju neovisnost a istovremeno pod objektivne članke čitateljima servirati plaćene PR oglase. Unaprijed hvala na razumijevanju!

Uredništvo portala Rijeka danas

 

Previous articleHDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke predstavio program modernizacije gradske uprave
Next articleSanja Barić: Za razrješenje ministra nije potreban supotpis predsjednika Sabora!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here