Home Sport Sardar Azmoun riskira sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu podrškom ženama Irana

Sardar Azmoun riskira sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu podrškom ženama Irana

285
0

Sardar Azmoun, napadač iranske nogometne reprezentacije, u nedjelju navečer postigao je možda jedan od najvažnijih golova u životu. Ali lopte nije bilo na vidiku, a ovaj odlučujući potez dogodio se izvan terena.

Umjesto toga, pišući iz hotelske sobe u gradiću Wussendorfu u blizini Beča, zvijezda Teama Melli objavila je objavu na Instagramu.

“Zbog pravila reprezentacije,” napisao je, “nismo mogli ništa reći dok [trening za Svjetsko prvenstvo] ne završi kamp. Ali nisam to više mogao podnijeti.

“U najgorem slučaju bit ću izbačen iz reprezentacije. Nema problema. Žrtvovao bih to za jednu dlaku na glavi iranskih žena. Ova priča neće biti izbrisana. Mogu raditi što hoće. Sram vas bilo što tako lako ubijate, živjele iranske žene!”

Azmounova pobuna protiv medijskog diktata Iranskog nogometnog saveza – a time i vlade Irana – nije prošla nezapaženo. Varzesh Media, sportska novinska agencija sa sjedištem u Iranu, objavila je vlastitu poruku.

“Proteklih nekoliko dana, kao i cijeli Iran, bili smo previše slomljeni da bismo pisali o sportu”, napisala je platforma. “Nogomet? Kakva je to galama kada ti ljudi plaćaju tako visoku cijenu za svoja najosnovnija prava?

“Sardar Azmoun bio je jedno od sjajnih svjetala ovih noći…On nas podsjeća da još uvijek postoje oni koji zaslužuju titulu ‘nacionalni’. Nikada nećemo zaboraviti vaš cilj, g. Azmoun.”

Danas je Instagram stranica Sardara Azmouna sa svojih 4,9 milijuna sljedbenika očišćena od svih postova i priča, unatrag osam i pol godina.

Nogomet je duboko ispolitiziran u Iranu, a političko miješanje u sport postalo je norma nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine. Od vrhunskih sportaša očekuje se da slijede liniju režima po svim pitanjima, uključujući i ona koja nisu povezana sa sportom – ili u najmanju ruku, da o njima šute.

Jedan od detalja u nedjelju bio je taj da je nekoliko minuta nakon što je Azmoun objavio svoju poruku na Instagramu, službena stranica iranske nogometne reprezentacije “prestala pratiti” njegov račun. Bilo je to neobično ponašanje, a za iranske promatrače signaliziralo je samo jednu stvar: da Azmouna izbacuju iz reprezentacije.

Azmoun je imao samo 19 godina kada ga je 2014. glavni trener Carlos Queiroz pozvao da se pridruži trening kampu Team Melli. Postao je stalni igrač 2015. godine i danas je vjerojatno najpoznatiji aktualni član momčadi na međunarodnoj razini.

Nijednom nije izgubio svoje mjesto u momčadi, unatoč metežu koji je zahvatio Team Melli od 2019., pa čak i nakon nedavne promjene trenera. Azmoun je bio blizak bivšem treneru Draganu Skočiću i bio je uz njega tijekom pobune igrača ovog ljeta. Unatoč tome, nakon što je dramatično vraćen početkom rujna, glavni trener Carlos Queiroz zadržao ga je u početnoj postavi za prijateljsku utakmicu između Irana i Urugvaja prošlog petka.

Bi li FIFA zauzela stav?

Da Queiroz ukloni jednog od svojih najmoćnijih igrača u ovom trenutku, iz netehničkih razloga, bio bi jasan i definitivan primjer političke intervencije u sportu protiv koje se FIFA povijesno protivila u korist prava igrača na slobodu govora.

Godine 2020. igrači Liverpool FC-a, Dortmunda i svih momčadi Bundeslige i La Lige na različitim su mjestima na terenu odali počast pokretu Black Lives Matter nakon ubojstva Georgea Floyda u SAD-u. U to je vrijeme FIFA pozvala menadžere klubova da koriste “zdrav razum” i suzdrže se od kažnjavanja.

Međutim, FIFA je također povijesno bila blaga prema Iranskom nogometnom savezu. Dobro dokumentirana politika Islamske Republike da zabranjuje ženama pristup nogometnim stadionima u Iranu, koja seže desetljećima unazad, nije izazvala ništa više od “strogo sročenih pisama” od svjetskog nogometnog tijela, unatoč tome što je spolna diskriminacija prekršaj vrijedan zabrane u vlastitoj povelji.

Previous articleHrvatske odbojkašice izgubile su od Dominikanske Republike na svjetskom prvenstvu
Next articleU igri Eurojackpot pogođen je dobitak 5+0 od 958,252.66 kn!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here