Home Vijesti Šest država bivše Jugoslavije obnovit će zajednički paviljon u Auschwitzu

Šest država bivše Jugoslavije obnovit će zajednički paviljon u Auschwitzu

143
1

Nakon dugogodišnjeg neslaganja, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Slovenija obnovit će svoj bivši zajednički paviljon u Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau i postaviti zajedničku izložbu na temu Holokaust u Jugoslaviji.

UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda za baštinu, objavila je u četvrtak navečer da se šest bivših jugoslavenskih republika složilo obnoviti blok 17 Memorijala i Muzeja Auschwitz-Birkenau, njihov bivši zajednički izložbeni prostor koji stoji prazan već mnogo godina jer se šest zemalja nije moglo dogovoriti o tome kako prikazati događaje holokausta u Jugoslaviji, piše “Balkan Insight”.

Sporazum je postignut nakon 14 godina pregovora, a glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da on “ispunjava prazninu, odsutnost sjećanja na mjestu gdje su se te strahote dogodile”.

U koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau iz Jugoslavije su deportirani većinom Židovi, ali i Romi.

Sredinom 1960-ih u bloku je otvorena Nacionalna jugoslavenska izložba 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau u Oswiecimu u Poljskoj.

Izložba je posljednji put ažurirana krajem 1980-ih, neposredno prije nasilnog raspada Jugoslavije.

Tijekom i nakon raspada Jugoslavije, obilježavanje događaja iz Drugog svjetskog rata postalo je kontroverzno pitanje među kasnijim republikama, koje su često različito tumačile povijest u suvremene političke svrhe. To je doprinijelo da više nema suradnje za izložbu u Auschwitzu, pa je jugoslavenski paviljon zatvoren 2009. godine.

Srbijanski ministar kulture rekao je u četvrtak u priopćenju da sporazum “predviđa zajedničko financiranje obnove i konzervacije prvog kata Bloka 17 te zajedničkih prostorija i objekata koje bivše jugoslavenske republike dijele s Austrijom”.

Sporazum također predviđa “zajedničko financiranje troškova stvaranja stalnog zajedničkog postava u mjestu sjećanja na žrtve s područja bivše Jugoslavije u koncentracijskom logoru i logoru smrti Auschwitz-Birkenau”.

Crnogorska ministrica kulture Tamara Vujović rekla je da “Crna Gora i ostale republike bivše Jugoslavije ovim sporazumom pokazuju solidarnost i opredijeljenost za očuvanje uspomena koje nas spajaju”, prenosi RTV Crne Gore.

Generalni direktor Zaklade Auschwitz-Birkenau Wojciech Socevica rekao je nakon potpisivanja da je to “jasan znak da su vlade šest država bivše Jugoslavije spremne pridonijeti sjećanju i našoj odgovornosti prema budućim generacijama”. .

Objava sporazuma uslijedila je uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, a u zemljama regije održavaju se ceremonije u spomen na žrtve.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem položilo je u petak u Zagrebu vijenac ispred spomenika Mojsiju na groblju Mirogoj, a u ime Vlade to je učinio i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Židovska zajednica Bosne i Hercegovine i Jevrejska općina Sarajevo također su u petak u glavnom gradu BiH organizirali komemorativni skup u čast žrtvama holokausta. Jakob Finzi, predsjednik Židovske zajednice, naglasio je da je u tom gradu u holokaustu stradalo šest milijuna Židova, no neki su i preživjeli.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here