Home Vijesti Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj covida, Kim Jong Un pozvao na zatvaranje...

Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj covida, Kim Jong Un pozvao na zatvaranje cijele zemlje

126
0
Foto: KCNA

Kim Jong Un pozvao je na zatvaranje cijele zemlje kako bi se uhvatili u koštac sa ‘zlonamjernim’ virusom nakon što je podvarijanta BA.2 otkrivena u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoj prvi slučaj COVID-19, što je izazvalo strah od humanitarne katastrofe u jednoj od jedinih preostalih necijepljenih zemalja na svijetu.

Vlasti su otkrile podvarijantu visoko prenosive varijante koronavirusa Omicron, BA.2, kod ljudi u Pjongjangu, izvijestila je u četvrtak državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA), ne precizirajući broj potvrđenih slučajeva.
“Došlo je do najvećeg izvanrednog incidenta u zemlji, s rupom u našoj izvanrednoj karantenskoj fronti, koja nas je čuvala u protekle dvije godine i tri mjeseca od veljače 2020.”, objavila je državna televizija.

Dodaje se da su u Pjongjangu nametnuti “maksimalni” napori za kontrolu.

Kasnije je objavljeno da je vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un “pozvao sve gradove i okruge cijele zemlje da temeljito zatvore svoja područja” s tvornicama, tvrtkama i domovima zatvorenim i reorganiziranim “kako bi besprijekorno i savršeno blokirali rasprostranjeni vakuum zlonamjernog virusa”.

Sjever, koji je zatvorio svoje granice u siječnju 2020., bio je jedna od rijetkih zemalja na Zemlji koja nije prijavila izbijanje COVID-19, iako analitičari dugo izražavaju sumnju u službene brojke s obzirom na dugu, poroznu kopnenu granicu zemlje s Kinom .
Vlasti u Kini trenutno se bore s desecima izbijanja virusa, uključujući i pogranični grad Dandong, koji je glavna trgovačka poveznica Sjevera sa susjedom. Pjongjang je obustavio dolazni željeznički teret iz Kine krajem travnja zbog epidemije, samo četiri mjeseca nakon ponovnog uspostavljanja usluge, navodi NK News.

‘Razdoblje neizvjesnosti’
Vlada Južne Koreje zabrinuto je odgovorila na epidemiju koronavirusa u Sjevernoj Koreji, rekavši da se nada da se bolest “više neće širiti” i da će se “situacija rano stabilizirati”.

Također je istaknuta mogućnost potpore Sjevernoj Koreji, rekavši da se “međukorejska suradnja u karanteni i zdravstvenoj skrbi može promovirati u bilo kojem trenutku s humanitarne točke gledišta” usred globalnih sankcija toj zemlji zbog njezina nuklearnog i raketnog programa.

Ali analitičari su rekli da javno priznanje Pjongjanga o izbijanju nije nužno znak da će Kim biti podložan vanjskoj pomoći, iako je signaliziralo ozbiljnost situacije.

Vjerojatno će Sjeverna Koreja provoditi drakonske kontrole kao i Kina, koja provodi strategiju “nulte-COVID stope” unatoč zabrinutosti da takva taktika neće biti održiva za ekonomiju.

“Pjongjang će vjerojatno udvostručiti mjere zatvaranja, iako neuspjeh kineske strategije nulte COVID-19 sugerira da pristup neće funkcionirati protiv omikronske varijante”, rekao je Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu, u komentarima poslanim e-poštom.

“Sjeverna Koreja ulazi u razdoblje neizvjesnosti u upravljanju svojim domaćim izazovima i međunarodnoj izolaciji. Kimovom režimu bi bilo dobro da proguta svoj ponos i brzo potraži donacije cjepiva i lijekova.”

Sjeverna Koreja je u više navrata odbijala ponude cjepiva iz globalne inicijative za cijepljenje koju podupiru Ujedinjeni narodi, a humanitarni radnici upozorili su da će se boriti s velikom epidemijom koronavirusa, s obzirom na njegov oronuli zdravstveni sustav.

“Sjevernokorejski medicinski sustav je zastario, krhak i drastično neopremljen za suočavanje s velikom epidemijom”, rekao je Tim Peters, kršćanski humanitarni radnik koji vodi organizaciju Helping Hands Korea u Seulu. “Činjenica da 40 posto stanovništva treba pomoć u hrani dovoljno govori o slabom imunološkom sustavu najmanje 11 milijuna građana Sjeverne Koreje. Ukratko, zastarjela zdravstvena infrastruktura i vrlo ranjivo stanovništvo katastrofa je koja čeka da se dogodi. Iskreno se nadam da neće.”

Prije pandemije, UN je procijenio da je više od jedne četvrtine Sjevernokorejaca patilo od pothranjenosti. U srpnju je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu izjavila da se zemlja teško prehrani.

Kim je, govoreći na sastanku Politbiroa vladajuće Radničke stranke, u četvrtak rekao da će Sjever “zasigurno prevladati trenutnu situaciju” pod svaku cijenu i rekao da unatoč izolaciji dužnosnici moraju provesti plan gospodarskog razvoja zemlje i građevinske projekte.

Analitičari kažu da bi ograničenja Sjeverne Koreje mogla povećati patnju njezinog naroda.

Alastair Morgan, koji je bio veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva na sjeveru između 2005. i 2008., rekao je da ako vlasti u Pjongjangu spriječe “sva putovanja između regija i mjesta, to će vjerojatno imati teške posljedice za građane”.

Za Al Jazeeru je rekao: “Kad sam bio tamo, postojalo je izvjesno oslanjanje na međuregionalni prijevoz hrane i drugih namirnica, iako se to možda u određenoj mjeri promijenilo prema mjerama DPRK-a do danas. Također će građanima ograničiti pristup klinikama i bolničkim ustanovama.”

Previous articleRiječanka povjerovala lažnom vojniku iz Sirije i platila mu za preuzimanje ‘paketa s milijun eura’!
Next articleVIDEO: Čovjek u BiH zbog pokvarenog usisavača porazbijao trgovinu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here