Home Vijesti SLUČAJ ENERGO: Obersnel tvrdi da ne može smanjiti cijene, oporba uvjerena u...

SLUČAJ ENERGO: Obersnel tvrdi da ne može smanjiti cijene, oporba uvjerena u suprotno!

3003
0

Gradonačelnik Vojko Obersnel danas je odbacio opozicijski prijedlog rješenja krize oko Energa ocijenivši da nije usklađen sa zakonskom terminologijom i ovlastima.
Podsjetimo, Akcija mladih, PGS, Laburisti i Lista za Rijeku će na sjednici Gradskog vijeća ovog četvrtka zatražiti usvajanje zaključka kojim se gradonačelnika kao predsjednika Skupštine TD Energo zadužuje da provede mjere u smjeru povratka cijena na razdoblje prije 1.12., ukidanje paušala, olakšavanje izlaska stanara iz sustava Energa te utvrdi osobe odgovorne za kršenje Zakona o pravima potrošačima, odnosno nepravodobno obaviještavanje građana o poskupljenju.

Međutim, Obersnel odbija sve opozicijske zahtjeve pravdajući se zakonskom regulativom i nedovoljnim ovlastima da bilo što učini.

Na reakcije predstavnika opozicijskih stranaka nije trebalo dugo čekati.

tea
Mičić Badurina: Energo je taj koji predlaže visinu tarifnih stavki, a HERA ih samo odobrava

– Drugačije očitovanje gradonačelnika nismo ni očekivali. Skriva se iza silnih Zakona i s visoka poziva na nepoznavanje pojmova i ovlasti. Znamo da je njegova omiljena deviza – to nije u mojoj ingerenciji, slikajte se, kaže predsjednica riječkog PGS-a Tea Mičić Badurina.
– Sastavili smo ovaj Prijedlog poštujući isključivo volju i zahtjeve građana koji su se našli na sto muka zbog enormno visokih računa. Ispada da se građani koji ne poznaju zakonske terminologije i ne završi potrebne fakultete ne bi ni smjeli usuditi poslati zahtjev uvaženom gradonačelniku. A kome ćemo, ako ne Vama, gradonačelniče? Pa Vi ste predsjednik i jedini član Skupštine Energa! Vi ste potpisali ovo poskupljenje! Vi biste trebali zastupati i štiti svoje građane, a ne ih raditi budalama, zaključuje predsjednica PGS-a Rijeka.
– Prema aktu Tarifni sustav za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom, bez visine tarifnih stavki, Energo je taj koji predlaže visinu tarifnih stavki, a HERA ih samo odobrava! Tražimo od gradonačelnika da to učiniti i sada. Diči se visokom socijalnom zaštitom građana, a ponaša kao teški kapitalist, potpisujući ovakve odluke. Pozivamo ga da učini maksimalno koliko može, a može sigurno više od običnih građana, pri poduzimanju radnji kojima će se makar pokušati ublažiti ovakav socijalni udar na sugrađane kao što to uostalom čine i njegove kolege gradonačelnici u drugim JLS, zaključuje Mičić Badurina.

danko22
Švorinić: Ako gradonačelnik ne zna ili neće sprovesti opozicijski zaključak, neka traži novi posao

– Prijedlog zaključka Liste za Rijeku, AM-a, PGS-a i Laburista se ne sastoji od procedure na koji način predložiti smanjenje cijena nego njime zadužujemo gradonačelnika ili predsjednika Skupštine Energa da po zakonskoj proceduri osigura ciljeve koji su navedeni u našem prijedlogu. U tom smislu je gradonačelnikovo očitovanje još jedan pucanj u prazno. Kako se predložila odluka o povećanju cijene tako se može predložiti i smanjenje, a to je i naša obaveza nakon što je tržišna inspekcija utvrdila da je poskupljenje uvedeno protuzakonito. Sve ostalo su gradonačelnikove priče za malu djecu. Pozivam sve dobronamjerne vijećnike da u četvrtak podrže naš prijedlog, a ako ga gradonačelnik ne zna ili neće sprovesti neka traži novi posao, zaključuje predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Obersnelovo negativno očitovanje na opozicijski prijedlog kratko su komentirali i u udruzi Protiv skupog Energa u kojoj demantiraju navod prema kojem smanjenje cijene nije moguće: ‘Energo može dati zahtjev HERI za smanjenjem cijena uz obrazloženje’, tvrde u udruzi čiji će se zahtjevi u četvrtak naći na vijećničkim klupama.

Bojan_Kurelić_1
Kurelić: Obersnel ne nudi rješenje nego pravnim igrama pokušava diskreditirati prijedlog oporbe

– Uopće nas ne zanima Obersnelovo očitovanje, jer ono ne nudi rješenje nego se pravnim igrama pokušava diskreditirati prijedlog oporbe kojim se traži zaštita građana. Minimum koji očekujemo od gradonačelnika Grada Rijeke je prijedlog za rješenje problema građana koji dobivaju astronomske račune za grijanje. Umjesto toga naš gradonačelnik je svoju guzicu odlučio grijati u Ženevi i to na račun tih istih građana koji u svojim hladnim stanovima s iskopčanim radijatorima sa strepnjom čekaju novi račun Energa, komentar je vijećnika Akcije mladih Bojana Kurelića.

– Ovakav odgovor gradonačelnika jedno je od njegovih nebrojenih okretanja leđa građanima ovoga grada, a sve u svrhu opstanka monopolista koji praktički građane drži svojim taocima, ocjenjuje predsjednik riječkih Laburista Vedran Sabljak.

sabljak
Sabljak: Umirovljenike koji jedva spajaju kraj sa krajem ne zanima da li je Energo komunalno ili trgovačko društvo

– Ne znam da li je gradonačelnik svjestan toga da jednog umirovljenika koji jedva spaja kraj sa krajem ne zanima da li je Energo komunalno ili trgovačko društvo, njemu je svejedno da li plaća uslugu isporuke toplinske energije ili isporučenu toplinsku energiju, to mu nije ni na kraj pameti. Jedino što on zna da ovolike cifre na računima ne može platiti i ono što njega zanima je da li će mu ostati ijedna kuna ovaj mjesec za hranu, ako ikako uspije platiti račun za grijanje. Žalosno je da je gradonačelnik spreman zanemariti ovakve vapaje svojih građana radi skupih domaćih, ali izgleda i inozemnih interesa, tvrdi Sabljak koji postavlja i pitanje na koji način se priča sa povećanjem cijene grijanja reflektira na sve dioničare Energa.

– Je li normalno da se racionalizacija poslovanja firme i sanacija dugovanja prelama preko leđa građana, a ne preko vlasnika udjela u trgovačkom društvu? Koji je istinski razlog povećanja jer danas nitko ne može ‘pasti’ na priču da se cijena grijanja povećava zbog povećanja cijene energenata. Paradoksalno u svom očitovanju gradonačelnik napominje da infrastruktura unutar zgrada nije u vlasništvu niti u nadležnosti grada Rijeke niti Energa, no uredno se naplaćuje paušal zbog toga što topla voda prolazi kroz ‘ničiju zemlju’, ili je to ipak nečije i Energo bi nekome trebao plaćati nekome korištenje infrastrukture?! Najlakše je u očitovanju napisati razloge zašto se nešto ne može. No, ono što gradonačelniku mora biti jasno je da on vodi ovaj grad, taj grad čine njegovi građani, a on je gradonačelnik svih njih i zadatak mu je boriti se za te građane. Nažalost gospodin Obersnel to očito ne razumije, zapeo je u međuprostoru onih koje bi trebao zastupati i onih koje uistinu zastupa, a posljedice osjećaju jedino građani, zaključuje Sabljak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here