Home Vijesti FOTO: Kaos zbog snijega u Rijeci

FOTO: Kaos zbog snijega u Rijeci

2410
22

U Rijeci je u noći s petka na subotu palo desetak centimetara snijega, a temperatura se spustila na minus pet stupnjeva. Promet u gradu je u kolapsu. Vozil su samo dvije autobusne linije kroz grad na područjima bez uzbrdica. Zbog bure podigla se razina mora i poplavila Zagrebačka ulica pa je zatvorena tržnica. Dijelovi grada ostali su bez struje. Otkazane su sve priredbe u gradu. Građani su negodovali smatravši kako gradske službe nisu reagirale na vrijeme.

IMG00022-20091219-0749
Zametena Drenova (snimio čitatelj)

U subotu od 3 sata proglašeni su zimski uvjeti vožnje na autocesti Rijeka-Zagreb i od čvora Diračje do Rupe a od 3,30 sati i kroz Gorski Kotar na staroj cesti za Zagreb te na svim lokalnim i županijskim cestama na području Čabra, Delnica, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.

zaobilaznicasnijeg
Riječka zaobilaznica jutros

Od subote u 4,30 sati zimska je oprema obvezna i na području grada Rijeke i okolice te na području Crikvenice, Novog Vinodolskog, Kraljevice, Bakra, Opatije i zaleđa, Lovrana, Viškova, Klane, Matulji i Mošćeničke Drage.

cresssnijeg
Alpska scenografija na trajektnom pristaništu na Cresu

Nešto kasnije tijekom jučerašnjeg jutra zimski uvjeti proglašeni su i na kvarnerskim otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju, Rabu te na području Crikvenice i Novog Vinodolskog. (rd)

22 COMMENTS

 1. Palo malo snijega i nestalo struje, poplavila placa, busevi ne voze, od ralice nista… Toliko o gradu koji je spreman i Vepru koji ga vodi. Bravo.

 2. Hoće li Vepar ponuditi ostavku jer gradske službe ne funkcioniraju kada padne 5-10 cm snijega.(zamisli da je malo više).Samo radi vjerodostojnosti politike koju provodi !!!

 3. CESTE-RIJEKA d.o.o. Rijeka temeljem ugovora provode zimsko održavanje državnih, županijski i lokalnih cesta na području Primorsko-goranske županije u ukupnoj dužini od 1471,00 km i održavanje nerazvrstanih cesta Grada Rijeke, Grada Bakra i Grada Novi Vinodolski.

  Pravilnikom o održavanju i zaštiti javnih cesta (NN25/98) člankom 66. utvrđeno je da se radi provedbe zimske službe izrađuju Operativni programi održavanja cesta u zimskom razdoblju.

  Zimska služba obuhvaća cijelo zimsko razdoblje od 01. studenog tekuće godine do 15. travnja naredne godine.

  Radovi održavanja cesta u zimskom razdoblju su svi oni radovi koji su neophodnii za održavanje prohodnosti cesta i sigurno odvijanje prometa u zimskim uvjetima.

  Zimska služba djeluje u četiri stupnja pripravnosti ovisno o očekivanim vremenskim uvjetima i geografsko-klimatskim značajkama područja.

  Redoslijed obavljanja radova na pojedinim cestama ovisi o utvrđenim razinama prednosti i nivoima služnosti.

  Obavještavanje javnosti o prohodnosti cesta u zimskim uvjetima, ograničenjima i zabrani prometa, te obavijestima o izvanrednim uvjetima i posebnim mjerama osigurava Naručitelj putem Hrvatskog auto kluba (HAK).
  Redovna izvješća prikupljaju se i prosljeđuju tri puta dnevno, a izvanredna po potrebi.

  Mjesta pripravnosti

  Radom zimske službe upravlja se iz Uprave društva CESTE-RIJEKA d.o.o., Industrijska zona, Kukuljanovo 377, 51227 Kukuljanovo.

  Stalna mjesta pripravnosti su:

  – Zimska Baza Čavle, Čavle bb;
  – Zimska baza Gornje Jelenje;
  – Zimska baza Delnice, Luzijanska cesta 64;
  – Zimska baza Čabar, Štimci bb;
  – Zimska baza Stubica, Stubica;
  – Zimska baza Šapjane, Šapjane 74;
  – Zimska baza Crikvenica, Drivenik bb;

  Povremena mjesta pripravnosti su:

  – Zimska baza Breze
  – Zimska baza Krk
  – Zimska baza Cres- Lošinj

  Stupnjevi pripravnosti

  Člankom 69. Pravilnika o održavanju i zaštiti javnih cesta utvrđuje se uvođenje stupnjeva pripravnosti.

  Prvi stupanj pripravnosti

  Uvodi se dežurstvo u stalnim mjestima pripravnostima, uspostavlja se stalna veza u skladu s programom rada, te se osigurava odgovarajući potreban broj ljudstva i mehanizacije radi intervencije u slučaju potrebe.

  Drugi stupanj pripravnosti

  Uvodi se kad temperatura zraka oscilira oko 0° C uz mogućnost oborina i pojave poledice.

  Obvezni preventivni radovi na sprečavanju poledice na opasnim mjestima su:

  – na dionicama državnih, županijskih i lokalnih cesta s uzdužnim nagibom većim od 4% i horizontalnim krivinama polumjera manjeg od 300 metara;
  – na kolnicima mostova i propusta;
  – na križanjima, željezničko-cestovnim prijelazima u istoj razini i prilazima benzinskim postajama;
  – na dionicama cesta prema Operativnim planovima rada zimske službe;

  Po potrebi vrši se uklanjanje snijega s kolnika.

  Treći stupanj pripravnosti

  Radovi na uklanjanju snijega sa kolnika se izvode prema razinama prednosti utvrđenim Operativnim programima. Ukupno postoje tri razine prednosti.

  Prva razina prednosti
  U prvu razinu prednosti spadaju sve prometnice koje imaju prometno-ekonomski značaj za određeno područje prema kriterijima utvrđenim Pravilnikom i tehnčkim uvjetima za obavljanje zimske službe. Zbog racionalnog korištenja opreme i posipala, Pravilnikom su predviđena dva nivoa služnosti kolnika.

  – Prvi nivo služnosti podrazumjeva kontinuirano čišćenje snijega kada je snjiežni zastor na kolniku viši od 5 cm. Radovima se mora osigurati prohodnost cesta uz uporabu zimske opreme za motorna vozila. Prohodnost cesta se mora osigurati u roku od:

  * 5 sati od prestanka padalina u nizinskom području,
  * 8 sati od prestanka padalina u planinskom području,

  Potpuno uklanjanje snijega sa kolnika potrebno je izvršiti u roku od 12 sati po prestanku sniježnih padalina u koliko temperatura zraka nije niža od – 6°C.

  – Drugi nivo služnosti podrazumjeva kontinuirano čišćenje snijega kada je sniježni zastor na kolniku veći od 5 cm. Prohodnost cesta uz uporabu zimske opreme mora se osigurati u roku od 4 sata, a radovi na osiguranju prohodnosti moraju biti završenu u roku od:

  * 5 sati od prestanka padalina u nizinskom području,
  * 8 sati od prestanka padalina u planinskom području,

  Na cestama ovog nivoa služnosti može ostati 3-5 cm ugaženog snijega 12 sati nakon prestanka padalina. Ovaj snijeg se uklanja kada se stvore klimatski uvjeti, tj. kada temperatura zraka bude iznad – 3°C.

  Druga razina prednosti
  U drugu razinu prednosti spadaju sve prometnice koje imaju prometno-ekonomski značaj za određeno područje prema kriterijima utvrđenim Pravilnikom i tehnčkim uvjetima za obavljanje zimske službe. Uklanjanju snijega sa ovih prometnica se pristupa kada je sniježni pokrivač na kolniku viši od 10 cm. Uklanjanje snijega mora biti završeno u roku od 24 sata po prestanku sniježnih padalina. Održavanje prohodnosti cesta, uz uporabu zimske opreme za motorna vozila, se vrši uz mogućnost zastoja i zatvaranja cesta za promet do 24 sata.

  Treća razina prednosti
  U treću razinu prednosti spadaju sve prometnice koje imaju prometno-ekonomski značaj za određeno područje prema kriterijima utvrđenim Pravilnikom i tehnčkim uvjetima za obavljanje zimske službe. Uklanjanju snijega sa ovih prometnica se pristupa kada je sniježni pokrivač na kolniku viši od 10 cm. Uklanjanje snijega mora biti završeno u roku od 48 sati po prestanku sniježnih padalina. Održavanje prohodnosti cesta uz uporabu zimske opreme se vrši uz mogućnost zastoja i zatvaranja cesta za promet do 48 sati.

  Četvrti stupanj pripravnosti

  Uvodi se kad snježne oborine uz jak vjetar imaju karakter elementarne nepogode i kad raspoloživi broj ljudi i mehanizacije nisu dovoljni za uklanjanje snijega.
  U tim uvjetima cesta se zatvara za sav promet radi sigurnosti sudionika u prometu.

  Odluku o uvođenju i promjeni stupnja pripravnosti provodi odgovorna osoba Naručitelja ovisno o dnevnoj prognozi vremena, a na prijedlog šefa Stožera zimske službe.

  Svaka zimska baza raspolaže potrebnim ljudstvom i voznim jedinicama: kamionima opremljenim ralicama za snijeg i posipačima, specijalnim vozilima i, utovarivačem.

  Nadzor i kontrola provođenja zimske službe

  Nadzor i kontrolu zimske službe vrše nadzorni inžinjeri i članovi stožera zimske službe kao i odgovorne osobe po mjestima pripravnosti sukladno Operativnim programima zimske službe.

  Ograničavanje ili zabrana prometa za pojedine vrste vozila

  Ograničavanje ili zabrana prometa za pojedine vrste vozila vrši se u uvjetima klimatskih nepogoda koje mogu ugroziti nesmetano odvijanje prometa. Pojedine dionice ceste mogu se zatvoriti za sav promet, odnosno za pojedinu kategoriju vozila sukladno Pravilniku o uvjetima i postupku zatvaranja javnih cesta (NN 73/98).

 4. ako prvo, snijeg se sa cesta ne čisti ralicama ako ga ima samo 5 cm
  drugo, snijeg u Rijeci padne jednom u 20-30 godina
  ne laprdajte i ne pretjerujte… :p

 5. Ovo je ozbiljan problem. Zimska služba koja je zadužene za normalno funkicioniranje prometa u cijelosti zakazala..
  Veliki dio tvrtki kao i trgovina ne radi. Za slučaj mogućih intervencija Hitne ili Vatrogasaca ne može se prići Zapadnom. Zametu, Srdočima ali i drugim dijelovima grada osim centra.Na cesti vlada opći kaos.
  Za ovo netko mora odgovarati. Pa nije ljeto da je navedene službe mogao snijeg iznenaditi.
  Gosp.Vepru i njegovoj družini debeli minus.
  Bobi

 6. Koje ste vi mimoze. I za snijeg vam je kriv Obersnel. Pametni znaju da se snijeg ne može čistiti ako još uvijek pada

 7. E, svi ste vi pametni kad treba nesto izgovorit ili nekoga oblatiti zbog stvari koje ne mogu sprijeciti ?
  Sta niste uzeli lopate u ruke i pocistili svoja dvorista umjesto da kenjate po gradonacelniku i ostalima…..Izmedju ostalog, ostavite aute doma pa pjesacite ako vam se negdje zuri…sta se svaki dan morate voziti ?? 😛

 8. Mani se prostarenja mane. Sram te bilo. Ovak se izražavati. Kak te nije sram Vepra po cijele dane branit. Sta nisi uzeo lopatu pa …

 9. I glede Vepra. Ako si Vepar uzima za pravo da se pojavljuje gdje treba i netreba i uzima si zasluge onda ne vidim zašto ne bi bio odgovoran za ono za što je zadužen. Pa tako i kolaps u gradu.

 10. Zimska služba u Zagrebu je OK, iako zna i tamo problema bit. Ali košta 50 milijuna kuna godišnje, padao snijeg, ne padao. Valjda bi vi genijalci htjeli da Rijeka plaća 15-20 milijuna godišnje za snijeg koji padne jednom u 25 godina. Ovo je stvarno nevjerojatno koje kreature ovdje pišu. Samo čekam još da neko gradsku upravu okrivi jer je loše kenjao ujutro.

 11. Dobro sam procitao sve komentare i ruku na srce nigdje nisam uspio procitati da netko ovdje predlaze osnivanje zimske sluzbe,pa ne kuzim sta serete uopce…Ljudi samo kritiziraju to sto je grad pao u totalnom kolapsu zbog 10 cm snijega,a sta bi tek bilo da je vise?

 12. baja imaš pravo.Ni prošle godine nije pao snijeg u Rijeci kao ni u okolici Rijeke, Također ni godinu prije. Biće si bio u to vrijeme na skijanju negdje van Rijeke.Osim toga kako bi gradske službe mogle i znati da će snijeg pasti baš danas.Nisu imali vremena gledati vremensku prognozu niti zvati Novaka da im kaže kakvo se vrijeme očekuje pa se nisu mogli pripremiti.

 13. Pretjerujete, pa citava je Evropa u kolapsu zbog tog snijega. Mislim da cu se ovaj puta svrstati na obijevu stranu. a rijeci ne treba zimska sluzba za 2 dana snijega u 25 godina.

 14. Opet pitam: Tko je ovdje napisao da Rijeka treba imati zimsku sluzbu??????? Kada vec usporedjujes Rijeku s Europom,reci cu ti da je u Europi ipak palo vise snijega (i u Istri oko 30 cm),a u Rijeci svega 10-ak cm!
  Ne serem napamet protiv gradske vlasti,evo recimo one nove linije autobusa su im dosta ok smisljene ali da jedan grad poput Rijeke ima komunalna drustva koji ne znaju kako rjesit problem smeca kod place na Potoku i koja ne gledaju prognoze vremena da se na vrijeme pripreme za 10 cm snijega,jednu policiju koja za vrijeme koncerta u centru grada ne povecava broj patrola i zato se desavaju ubojstva u Starom gradu,prometne redare koji vise sluze za dodjeljivanje kazni nego za rjesavanje problema prometa,itd…Pa dajte ljudi,mi financiramo te neradnike a kada dodje dan gdje su nam ti neradnici potrebni,nigdje ih nema ili ih moramo cekati par sati!

 15. “šima” Rijeka ima zimsku službu samo je pitanje zašto je snijeg uvijek iznenadi pa je Rijeka u kolapsu,a netko uzima novce za to.Tvoje i moje novce koje uplačujemo u proračun grada.

  “CESTE-RIJEKA d.o.o. Rijeka temeljem ugovora provode zimsko održavanje državnih, županijski i lokalnih cesta na području Primorsko-goranske županije u ukupnoj dužini od 1471,00 km i održavanje nerazvrstanih cesta Grada Rijeke, Grada Bakra i Grada Novi Vinodolski.

  Pravilnikom o održavanju i zaštiti javnih cesta (NN25/98) člankom 66. utvrđeno je da se radi provedbe zimske službe izrađuju Operativni programi održavanja cesta u zimskom razdoblju.

  Zimska služba obuhvaća cijelo zimsko razdoblje od 01. studenog tekuće godine do 15. travnja naredne godine.

  Radovi održavanja cesta u zimskom razdoblju su svi oni radovi koji su neophodnii za održavanje prohodnosti cesta i sigurno odvijanje prometa u zimskim uvjetima.”

 16. Citavecia,znas ti sta je 40 cm? Uzmi metar i molim te provjeri.Svaki posteni medij u ovoj drzavi je napisao da je kod nas palo oko 10 cm a u Istri 2-3 puta vise.

 17. 52 cm ga je palo u ozujku mislim 1985. ali tada ga je stvarno napadalo tako da ovo cera prema onome je nis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here