Home Vijesti Spasimo Ričinu: HEP mora spriječiti ispuštanje mulja iz akumulacije u Rječinu

Spasimo Ričinu: HEP mora spriječiti ispuštanje mulja iz akumulacije u Rječinu

224
0
448588760 848170364012461 3125178104274349310 n
Foto: Spasimo Ričinu

Udruga Spasimo Ričinu izdala je javni apel HEP-u i nadležnim tijelima da ne dopuste čišćenje hidro-akumulacije Valići ispuštanjem vala s desecima tisuća tona sedimenata u Rječinu. Udruga smatra kako je taj način čišćenja višestruko opasan i neprihvatljiv te traži okolišno prihvatljivije rješenje.

Apel Udruge

“HE Rijeka mora pronaći drugi način uklanjanja sedimenta iz akumulacije”, ističe se u apelu Udruge. “Svjedočili smo tome prije deset godina, kada je bilo zadnje redovito čišćenje akumulacije. Utjecaj na donji tok Rječine bio je devastirajući – zatrpano je cijelo korito rijeke do samog ušća, a na njemu se pojavio otok od nanosa. Rijeka je uvelike uništena, a sami tok se nije oporavio od tog događaja više godina.”

Ugrožena Fauna

Udruga upozorava da ispuštanje sedimenta ugrožava strogo zaštićenu faunu, važnu za Europsku uniju, poput bjelonogog raka, žutog mukača i dunavske pastrve. Uz razoran utjecaj na donji tok rijeke, postoji i realna opasnost od poplava u samom gradu Rijeci, čiji se rizik povećao zadnjih godina.

Zakonska Regulativa

“Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prije 11 godina, zakonska regulativa, naročito ona okolišna, značajno je unaprijeđena. No, praksa HEP-a da izravno ispušta nanos iz akumulacija nema pokrića u takvoj regulativi”, zaključuje se u apelu Udruge Spasimo Ričinu.

Potreba za Odgovornijim Pristupom

Udruga poziva na odgovorniji pristup čišćenju akumulacija koji neće štetiti okolišu niti ugrožavati sigurnost građana. Traže hitnu intervenciju nadležnih tijela kako bi se zaštitila Rječina i njezini ekosustavi te spriječile potencijalne poplave u Rijeci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here