Home Mozaik Srbija službeno rehabilitirala četničkog vojvodu

Srbija službeno rehabilitirala četničkog vojvodu

65
0

Viši sud u Valjevu i pravomoćno je rehabilitirao nekadašnjeg četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata Nikolu Kalabića. Kako javljaju srpski mediji, Viši sud je još 2017. donio odluku o rehabilitaciji, ali su zbog žalbe opet otvorili slučaj i sada je donesena konačna presuda.

Kalabić je bio jedan od najbližih suradnika četničkog vođe Draže Mihailovića, a njegove su jedinice poznate po brojnim zločinima nad civilima u Srbiji, posebno nad onima koji su simpatizirali partizanski antifašistički pokret.

Kalabića je nakon rata, u prosincu 1945. godine, uhitila OZNA. Potom je pristao surađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.

Sudski postupak rehabilitacije pokrenula je njegova unuka Vesna Kalabić tvrdeći da joj djed nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića i da je stradao iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga.

Ni zločinac ni izdajnik, tvrdi sud

Prvi postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a kako navodi Beta, prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu “kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svjedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri rijeke Gradac kod Valjeva” te da “prema tome, nije mogao izdati svog zapovjednika Dragoljuba Mihailovića”.

Posljednjih godina sudovi u Srbiji gotovo po pravilu donose odluke o rehabilitiranju četnika. Tako se odlukom Višeg suda u Beogradu od svibnja 2015. i četnički zapovjednik Dragoljub Draža Mihailović smatra neosuđivanim.

Među rehabilitiranima su i Milan B. Radivojević iz Grabovca kod Trstenika, također jedan od četničkih zapovjednika, ali i brojni drugi manje poznati pripadnici četničkog pokreta. (Index)

Previous articleJakirović: Frigan u Dinamo odlazi od prosinca, a zapravo je stalno u Rijeci i zabija golove za Rijeku!
Next articleStarleta progovorila o navodnoj aferi s Messijem: ‘On je balvan u krevetu! Kao da sam bila s mrtvacem’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here