Home Mozaik Stigla dugoročna vremenska prognoza DHMZ-a: Evo kakvo nas ljeto čeka

Stigla dugoročna vremenska prognoza DHMZ-a: Evo kakvo nas ljeto čeka

171
0
Photo by Peter Fazekas: https://www.pexels.com/photo/low-angle-photo-of-red-and-orange-umbrella-1170594/

“Nakon kišovitog svibnja, sve su oči uprte u prognozu za sljedeće mjesece, i što se količine oborine tiče, ali i temperature. Prema dostupnom prognostičkom materijalu, klimatološko ljeto koje je danas započelo bit će toplije od prosjeka uz veliku, na Jadranu i vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od uobičajene izgledno je u sva tri mjeseca. Pritom je vjerojatnost za veće pozitivno odstupanje povećana na Jadranu, osobito u lipnju i kolovozu. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje toplije danju, ali i noću, odnosno minimalna temperatura također će odstupati od prosjeka, moguće i znatno”, objavio je DHMZ.

“Također se za cijelu Hrvatsku može reći da ipak postoji vjerojatnost da će tijekom ljeta biti pojave toplinskih valova, no na sezonskoj skali ne može se prognozirati koliko će oni trajati ni kada će se dogoditi. Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. A prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u srpnju, ponegdje i lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Naime, ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom (koji je primjerice u ljetnim mjesecima ponegdje u Dalmaciji relativno malen – npr. 20 do 30 mm), a ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju – nekoliko tjedana). I za prognozu ovakvih pojava tijekom ljeta valja pratiti prognoze za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+ (1,00 € = 7.53450 kn)

S druge strane, u kolovozu postoji vjerojatnost za manjak oborine, ali to opet ne isključuje lokalne pljuskove.”

Previous articlePreokret u Zambiji: Imigracijski odjel odbio pustiti djecu Hrvata
Next articleŠkoti za Frigana nude 6 milijuna eura?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here