Home Vijesti Stiže velika promjena vremena

Stiže velika promjena vremena

74
0

Kao i posljednji ljetni dani, i prvi dani kalendarske jeseni obilovat će mnogobrojnim meteorološkim obilježjima. Počet će stabilno, sunčano, osobito na Jadranu i vedro, ali na kopnu tek nakon jutarnje mjestimične kratkotrajne magle te svježine, pri tlu čak ponegdje i slabog mraza.

Od subote će se nastaviti oblačnije i kišovitije, ali uz južinu i toplije, ne samo tijekom vikenda, nego i u prvom dijelu novoga tjedna. Pritom će vjerojatno najkišovitije biti na Jadranu i područjima uz njega, uz česte i obilne pljuskove s grmljavinom, a probleme će stvarati i većinom jako jugo, u ponedjeljak i utorak moguće prolazno i oštro, ponegdje i lebić, piše Zoran Vakula za HRT.

“Dakle, ako ste željni suhog, stabilnog i sunčanog vremena – petak je za vas idealan dan. Osim ako niste jedan od meteoropata, koji su skoru promjenu vremena već počeli osjećati, a mnogi će još više u petak te pogotovo u subotu. Izdržite! I ostajte zdravo”, piše HRT-ov meteorolog.

I u petak u istočnoj Hrvatskoj povremeno umjerena naoblaka, ujutro i mjestimična kratkotrajna magla, ali bez oborine. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 5°C, a najviša dnevna oko 18°C.

I u središnjoj Hrvatskoj još razmjerno svježe za doba godine, osobito ujutro, kada ponegdje pri tlu može biti i slabog mraza. Nakon česte, ali ne i dugotrajne magle prevladavat će sunčano, dio dana i vedro.

Tiho ili uglavnom slab vjetar i u gorskom području, ujutro stoga maglovitom, ponegdje čak pri tlu i uz slab mraz, a na sjevernom Jadranu još i ujutro lokalno olujni udari bure. Uz sunce i vedrinu ukrašenu ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će 21 ili 22°C, u gorju 15 do 18°C.

U Dalmaciji toplije, te sunčano, ali ujutro u unutrašnjosti uz mjestimice moguću maglu i svježinu. Većinom umjerenu buru zamijenit će podjednaki pa i slabiji maestral, uz sve manje valovito more.

Razmjerno stabilno bit će i na pretežno vedrom jugu Hrvatske, samo do jutra još uz zamjetnu buru, te uz temperaturu mora podjednaku ili samo malo nižu od najviše dnevne temperature zraka.

Sljedećih dana u unutrašnjosti toplije, ali još u subotu ujutro razmjerno svježe, uz čestu maglu, pri tlu mjestimice i slab mraz. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji i jako jugo. Uz sve mnogobrojnije oblake kiša će biti sve češća – u subotu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, zatim posvuda, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

I na Jadranu od nedjelje često obilni pljuskovi s grmljavinom, nevere, ponegdje vjerojatno i pijavice, te većinom jako jugo, gdjekad i olujno, koje će jačati tijekom još većinom suhe i barem djelomice sunčane subote, kada će malo kiše pasti na već oblačnijem sjevernom Jadranu.

Previous articleVlatka Pokos pozirala s torbicom kakva košta 45 tisuća kuna (FOTO)
Next articleRiječki band Whiteheads opet u američkom eteru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here