Home Food & Travel Što se događa jedete li kasno navečer?

Što se događa jedete li kasno navečer?

252
0
pexels polina tankilevitch 4109132

Vrijeme obroka nije isto u cijelom svijetu. Živite li u anglosaksonskim zemljama, večera se jede između 18 i 19.30 sati. U mediteranskim zemljama večera je sve kasnije, u Španjolskoj je uobičajeno jesti u 22 sata. Što idete sjevernije to ranije večerate, što idete južnije to je večera kasnije. Ali postoji li pravilo koje treba slijediti? Je li jesti kasno navečer, odnosno nakon 20 sati loše za tijelo?

Večera kasno navečer često je povezana s debljanjem

Svaki put kad jedemo, razina šećera u krvi raste i oslobađa se inzulin koji olakšava stvaranje masnih naslaga tijekom sna. Barem se tako općenito misli. Rano jelo, barem 90 minuta prije odlaska na spavanje, svakako pomaže probavi i odmoru. Studija Perelman School of Medicine na Sveučilištu Pennsylvania iz 2017. pokazala je neki oblik korelacije između kasne večere i debljanja. Zapravo, u ovoj studiji devet odraslih osoba s normalnom težinom prvo je slijedilo režim u kojem su tijekom osam tjedana jele tri obroka i dva međuobroka od 8 do 19 sati. Nakon razdoblja pauze, tijekom osam tjedana jele su između 12 i 23 sata. U drugom razdoblju došlo je do povećanja težine, ali i podataka o kolesterolu, trigliceridima i inzulinu.

Pazite što jedete 

Janese S. Laster, stručnjakinja za pretilost, nutricionistica i gastroenterolog, fokus ne prebacuje na to kada, već na ono što jedemo. “Često je tendencija noću jesti prerađenu hranu bogatu mastima i ugljikohidratima” i to je ono što povećava težinu s njene točke gledišta. Vrijeme u koje jedete utječe na to kako se kalorije apsorbiraju, no Laster ističe da to ovisi i o načinu života koji vodite i vrsti hrane koju konzumirate. Zapravo, naglasila je kako u Španjolskoj ljudi jedu nakon 22 sata, a ipak je stopa pretilosti niža nego u Sjedinjenim Državama.

Probavni problemi ako jedete kasno navečer

Ležanje nedugo nakon jela povećava rizik od želučanog refluksa, ističe gastroenterologinja Caroline Soyka. Osim toga osjećaj težine onemogućuje miran odmor. Iz tog razloga poželjno je jesti najmanje 90 minuta prije nego što legnete kako biste izbjegli pojavu ovih simptoma. Prema Julie Pace, dijetetičarki i osnivačici Core Nutrition Health and Wellness, iako postoje dokazi između probavnih problema i jedenja nakon 20 sati, to ovisi o navikama i različitim ljudima. Prema studiji iz 2015., konzumacija niskokalorične hrane s malo masnoće pomaže onima koji jedu kasno. Stoga je jasno da slatki zalogaj ili ostatke pizze, nije preporučljivo jesti tijekom noći. Za razliku od toga da bi voće, orašasti plodovi, povrće mogli biti idealni zalogaji za noć.

Ne preskačite obroke

No, ako ne možete jesti prije 20 sati zbog učenja ili posla, to ne znači da morate preskočiti obrok. Jednostavno bi moglo biti korisno odabrati vrstu hrane koja može pomoći probavi i koja vas ne opterećuje. Bez obzira na vrijeme kada večerate, važno je osigurati da tijelo asimilira hranjive tvari prije faze sna u kojoj se tijelo puni jer inače ne bi imalo energije za probavni proces.

Cilj bi stoga trebao biti jesti najmanje dva sata prije spavanja kako bi tijelo imalo vremena za probavu, a odmor bio mirniji. Kasno jedenje također može utjecati na pamćenje, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji, u kojem su miševi hranjeni tijekom spavanja imali poteškoća s pamćenjem novih predmeta. Nadalje, prema istraživanju objavljenom u časopisu Circulation provedenom na skupini žena, one koje su večerale u 23 sata imale su niže normalne razine šećera u krvi od onih koje su večerale u 18 sati. Tako da ne postoji određeno vrijeme nakon kojeg je loše jesti. Ali je poželjno jesti 2 sata prije spavanja i što bolje izbalansirati ono što jedete, a tijekom noći izbjegavati zalogaje koji su previše masni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here