Home Vijesti Stručnjaci tvrde da prijeti najgora varijanta covida do sad!

Stručnjaci tvrde da prijeti najgora varijanta covida do sad!

975
0
Photo by cottonbro: https://www.pexels.com/photo/people-wearing-diy-masks-3951628/

Stručnjaci kažu da bismo trebali biti jako zabrinuti zbog soja BA.5.

– Najgora verzija virusa koju smo ikada vidjeli, rekao je nedavno dr. Eric Topol s istraživačkog instituta Scripps. Usko povezani BA.4 i BA.5 sada čine većinu novih slučajeva covida u SAD-u, prema najnovijim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti., no BA.5 se širi puno brže nego podvarijanta BA.4. Do početka srpnja bit će dominantna u SAD-u. To je problematično iz nekoliko razloga. Za naš imunološki sustav, udaljenost od BA.1 do mutiranih varijanti BA.4 i BA.5 je daleko veća, nego udaljenost od originalnog BA.1. do prethodnih sojeva poput alpha i delta, zbog čega ih je teže prepoznati i pripremiti odgovor na njih, napominje Topol.

Prema najnovijem istraživanju, to bi moglo značiti obolijevanje i među cijepljenima, osobito ako su ranije imali BA.1, više simptoma (BA.4 i BA.5 su bolji u repliciranju u plućnim stanicama) te veću otpornost na lijekove.

Ništa od ovoga neće vratiti Sjedinjene Države na početak, ističe Romano. Unatoč većem broju slučajeva, sada je manje pacijenata s covidom na odjelima intenzivne njege nego što je to bilo u ranijim fazama pandemije, a stopa smrtnost je najniža od početka. Stečeni imunitet, više serija cijepljenja i bolje mogućnosti liječenja, puno pomažu.

Ali u kombinaciji sa sve slabijom zaštitom od cjepiva i razočaravajućim oklijevanjem starijih da prime booster dozu, ubrzane mutacije virusa i nova agresivna putanja mogle bi uzrokovati nove infekcije i poremećaje ako se ne pozabavimo s time.

To bi također moglo ugroziti ranjive Amerikance u mjesecima koji dolaze.

S obzirom na to da će podvarijanta BA.5 uskoro biti posvuda prisutna, čini se logičnim da bi iduća verzija cjepiva trebala biti skrojena za borbu protiv njega.

No, čini se da to zasad nije plan. I Pfizer i Moderna su već pokrenuli klinička ispitivanja za izmijenjene booster doze, ali ti su pojačivači optimizirani za suzbijanje sada nepostojećeg BA.1. Prema podacima koje je u utorak na sastanku predstavio Pfizer, booster za BA.1 generirao je znatno nižu razinu antitijela protiv BA.4 i BA.5 nego protiv BA.1.

Međutim, kod miševa, booster doza koja sadrži BA.4 i BA.5 proizvela je jači neutralizirajući odgovor na sve varijante omikrona nego originalno cjepivo.

Unatoč zabrinutosti, panel se slaže da booster protiv BA.4 i BA.5 ima smisla. FDA također naginje takvom razmišljanju.

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada ili početka studenoga, pod pretpostavkom da neće biti potrebe za kliničkim ispitivanjima. To znači da neće biti ispitani na ljudima, govori se samo o ispitivanju na životinjama i laboratorijskim testovima. To bi nekima moglo zvučati zastrašujuće, ali regulatori već koriste isti ubrzani proces za poboljšavanje cjepiva protiv gripe svake godine. Ne postoji mehanizam pomoću kojega bi manje izmjene mRNA učinile izmijenjena Pfizer i Moderna cjepiva manje sigurnima od milijardi doza koje se koriste u svijetu, piše dopisnik Yahoo Newsa. U suprotnome, Sjedinjene Države propustit će zimski rok, a virus će opet biti ispred cjepiva.

Previous articleMatej Mitrović novi igrač Rijeke: Želim s Rijekom na vrh tablice! (VIDEO)
Next articleHoror u selu: Horda zmija napala bračni par s bebom, jedna se skrivala na bizarnom mjestu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here